Аз бях евродепутат за един ден Национален конкурс за младежи, участвали в програмата “Евроскола” и в посетителски групи в Европейския парламент

Информационното бюро на ЕП организира Национален конкурс за младежи, участвали в програмата “Евроскола” и в посетителски групи в Европейския парламент. Конкурсът се провежда в две категории – за есе и за фоторазказ. Очакваме да ни изпратите с думи или фотоси разказа си за деня, в който бяхте евродепутат.
По няколко дни всеки месец, Европейският парламент е завзет от тийнейджъри. В тези дни “евродепутатите” нямат и 18 години, не носят консервативни костюми, по-шумни са от обикновено, закачат се и се смеят на различни езици и не изпускат фотоапаратите от ръцете си.
Това са дните, в които не заседава “обикновеният” Европейски парламент, а сградата му е превзета от неговата Евроскола – прекрасната програма, чрез която по 500 ученици от цяла Европа се събират на симулирана сесия и разиграват заседания на комисии, дебати в пленарна зала, приемат резолюции и се сблъскват директно с многообразието от езици, теми и интереси, които съставят стария континент.

Тридесет български училища и над 1000 български младежи са участвали в програмата “Евроскола” досега от 2006 г. насам. Тази програма се администрира със съдействието на Информационното бюро на ЕП за България. Много други са посетили Европейския парламент по линия на постителските групи, органзирани от членове на ЕП и неговия секретариат.

Условия за кандидатстване и класиране за Евроскола
Много от тях споделят, че пътуването до Страсбург и необикновеният европейски урок на този ден са променили завинаги живота им, укрепили вярата им, че са граждани на ЕС и са подсилили мечтите им.
Информационното бюро на ЕП иска да чуе историите на всяко пътуване, уроците, извлечени от него, да научи за приятелствата, които са се зародили, както и за предизвикателствата и проблемите, които е трябвало да преодолеете в тази първа среща с Европа. Ние бихме искали да ни пратите с думи или фотоси разказа си за деня, в който бяхте евродепутат.
Най-хубавите истории и есета /до 50 реда, 3000 знака/ или фоторазкази /от 1 до 5 снимки/ ще бъдат публикувани на нашия сайт. Между тях ще бъдат избрани победители, които най-завладяващо са използвали образите и думите за да предадат впечатленията и мечтите си от този ден.
За победителите в двете категории /есе и фоторазказ/ ще има специална награда: лична среща “на високо равнище”, която ще завърши с индивидуален обяд с български член на ЕП, организиран от Информационното бюро на ЕП.

Регламент за участие в конкурса “Аз бях евродепутат за един ден”:
1. Могат да се кандидатират младежи до 30 години, които са участвали в програмата Евроскола или са били посетители в ЕП по друга линия, включително и чрез посетителските групи, организирани от членовете на ЕП
2. Eсетата трябва да са на български език, с обем до 50 реда, 3000 знака.
3. Снимките да са в дигитален формат JPEG, като всяка от тях е придружена от кратък текст (до 5 реда, 300 знака), с описание какво показва и датата, на която е направена. Снимките може да са обработени, примерно за яркост и контраст или да са прекадрирани, но не следва да бъдат фотоколажи нито да съдържат допълнително внесени вътре в тях надписи или графики. Не се допуска авторите им да са професионални фотографи.
4. Едно и също лице може да участва в двете категории, есе и фотораказ.
5. Есетата и снимките изпращайте по електронна поща, на адрес epsofia@europarl.europa.eu, с тема “Конкурс – Аз бях евродепутат за 1 ден”.
6. Всеки участник в конкурса следва да посочи следните данни за себе си: трите имена; възраст; местоживеене (само името на населеното място, не е нужен точен адрес); кога и по какъв повод е посетил Европейския парламент; адрес на електронна поща, на който да бъде известен, ако бъде избран за победител. По желание можете да се посочи и телефон за връзка. Предоставените лични данни ще служат само за целите на конкурса, ще се съхраняват съгласно българското законодателство и няма да бъдат предоставяни на трети страни.
7. Кандидатствайки за наградата, участниците в конкурса декларират, че са автори на есето или снимките, които изпращат. Те предоставят на Информационното бюро на Европейския парламент в България правото да публикува техните творби на неговата страница в интернет и да ги използва за популяризиране на конкурса.
8. Конкурсът ще се проведе в рамките на 2011 година. Творбите ще бъдат оценявани от жури, съставено от служители на Информационното бюро на ЕП и един или повече членове на Европейския парламент. Победителите ще бъдат обявени в края на 2011 година или в началото на 2012 г.
9. Кандидатствайки за наградата, участниците декларират, че са се запознали с горните правила и ги приемат.

Източник и повече информация:
Информационно бюро на Европейския парламент за България

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development