Конкурс „Аз, доброволецът” : Доброволческата история на Ива Стоянова

Доброволец. Доброто в света и волята на човека, обединени в една дума. Дума, която успява със смисъла вложен в нея, да направи човешкото съществуване малко по-истинско и пълноценно. Аз, ти, ние, всички  сме тук и правим света такъв, какъвто е. Ние сме нюансите, превръщащи многоцветната палитра на света в живот.

И ако днес ни се струва, че тъмнината в палитрата преобладава, защо не се опитаме да бъдем онази светлина, която ще направи някого по-щастлив и по-добър?

    Доброволчеството ще ти подари емоции, по-ценни от всичко материално. Чрез него осъзнаваш, че всичко, от което имаш нужда, е топлата усмивка на човека, на когото си помогнал. Тогава се чувстваш значим. Доброволчеството не е работа, не е задължение, то е състояние на духа, то е начин на живот.

     Казвам се Ива. Ученичка съм. Едно обикновено момиче, което мечтае за по-добър свят. Свят  без нещастия, без тревоги, свят пълен с добро. Но това е просто мечта, мечтите рядко стават реалност, нали? Аз съм обикновено момиче, от което не зависи нищо. Не. Това не е вярно. Може да съм като всеки друг, но аз знам, че за осъществяването една мечта са нужни воля и борба. Затова аз се боря за моята. С малки, но пълни с надежда, стъпки.

     Моята доброволческа история започна преди няколко години.

В моето училище учат деца от различни етноси, както и деца със специални образователни потребности. Те често оставаха изолирани. С няколко момичета от различни класове решихме, че трябва да направим нещо за тяхната интеграция. И така в рамките на една учебна година, с помощта на учители, родители и ученици успяхме да реализираме проект „Светът на различните деца“.

   Малко след това проведохме семинар за превенция на ранните бракове. След успеха и на тази кампания, все повече хора искаха да се включват в инициативите ни. Така по наша идея се роди клуб „Добротворци“. Започвайки плахо, с едва четирима участници, днес вече сме двадесет и четири горди добротворци.

   Дейностите на клуба в момента са насочени главно към сираци и семейства в неравностойно положение. Работата ни успя да привлече щедри дарители, благодарение на които успяхме да раздадем дрехи, обувки и коледни подаръци на повече от 150 нуждаещи се семейства. Работата ни до момента двукратно успява да спечели номинацията на фондация „Лале“ за най- добра доброволческа инициатива. Но не това е целта на работата ни. Не правим това за награди или нечие признание. Правим го единствено, за да направим заобикалящия ни свят по-добър.

   Трагедията в Хитрино вдъхнови мен и съучениците ми, да посветим ежегодния Коледен благотворителен концерт на пострадалите. С общи усилия организирахме концерт, изпълнен с коледна магия. А събраните средства дарихме на хората  в Хитрино.

   Няма значение дали името ти фигурира в нечий списък, няма значение дали някой ще разбере за добрината ти. Важно е единствено направеното добро. Важно е, че си подарил частица от времето си на човек  в беда, чийто живот си улеснил, а може би дори променил. Ако  днес помогна на теб,  утре ти на някой друг в беда, няма ли в палитрата отново да преобладава светлина?

Автор: Ива Стефанова Стоянова 

18 години 
град Вършец, СУ “Иван Вазов”
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development