Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Велико Търново поздравява Европа!

Онлайн – Кулинарен маратон с награди посветен на Деня на Европа ОТ ФЕРМАТА ДО ТРАПЕЗАТА

Русенски университет “Ангел Кънчев”, филиал-Разград със съдействието на Европа Директно – В. Търново Ви кани на Онлайн – Кулинарен маратон с награди посветен на Деня на Европа ОТ ФЕРМАТА ДО  ТРАПЕЗАТА

 

От 01 до 10 май 2020 г. ви очакваме, да изпратите своите рецепти заедно със снимки или кратък клип на имейл: filialrazgrad1@gmail.com. Ние ще ги публикуваме във Фейсбук страницата на Филиал – Разград. Резултатите от кулинарния маратон ще бъдат представени на онлайн среща на 14 май 2020 г. от 11:00 ч.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Конкурс „Аз, доброволецът” : Доброволческата история на Анита Николова

Моята доброволческа история или моята история за доброто

            Денят беше 9 май. Със сигурност за много хора датата няма голямо значение, но не и за мен. Още от съвсем малка Европа беше много важна за мен. Тогава за Европа не се говореше много. Знаех единствено, че това е един от седемте континента, а България все още не беше част от голямото европейско семейство. Това обаче не ми пречеше да я чувствам близка и своя. И точно поради тази причина реших да се включа като доброволец в деня на Европа в една инициатива, организирана от представителството на Европейския парламент в София. Нямаше нищо трудно в задачата ми – просто трябваше да раздавам рекламни материали, свързани с празника на Европа и то на доста оживено място. Ако някой прояви интерес, трябваше да отговоря на въпросите му. Всичко беше лесно и ясно, а хубавото време наистина създаваше празнично усещане. Близо до мястото, на което стоях, беше площад „Славейков”. Хората минаваха и отминаваха и то доста забързани, въпреки че беше почивен ден. Много бързо празничното ми настроение помръкна, тъй като останалите ме отминаваха, без да се интересуват от инициативите за деня на Европа. Това предизвика недоумението ми. Защо бяха безразлични? Нали всички сме част от голямото европейско семейство и Европа мисли за нашето бъдеще? Какво щяха да загубят, ако останеха поне за няколко минути? За миг загубих надежда. Смятах, че доброволческата ми мисия е на път да се провали. Какво като бях отделила няколко часа от времето си, след като никой не се интересуваше от празничния ден и инициативите, свързани с него. Изведнъж обаче до мен се приближи един човек, който ме попита за часа. Първо не му обърнах внимание, но след това разбрах истината – беше сляп. Той единствен се поинтересува какво правя и в каква инициатива съм взела участие. Стана ми приятно. Човекът знаеше за Шуман, Моне и за ценностите на Европейския съюз. Помогнах му да премине през натоварения булевард. Все пак беше възрастен, а и сляп. След това продължих да пресрещам хората, за да им представя нашата инициатива.

            Но сякаш нещо се беше променило. За миг застанах и се замислих, че ценностите на Европейския съюз, сред които са свобода, равенство, братство имат смисъл именно в моменти като този, когато помогнеш на някого. Не е нужно да извършиш геройство от смелост. Просто е необходимо да протегнеш ръка на някой изпаднал в беда. Точно тази случка на празничния 9 май ми доказа, че не трябва да бъдем доброволци на думи, а преди всичко на дела и то всеки ден. Това е не просто моята история за доброволчеството, а най-вече за доброто, което трябва да доминира над всичко останало.

 

Автор: Анита Николова, 26 г.,

град София,  СУ „Св. Климент Охридски”,

Конкурс „Аз, доброволецът” : Доброволческата история на Мария Чешмеджиева

Maria Cheshmedjieva
Аз съм Мария Чешмеджиева – графичен дизайнер на най-голямата доброволческа организация в България. Участвам в конкурса в категория “Авторска снимка или колаж от авторски снимки” с мой колаж, направен с част от работата ми за екипа.
 
автор: Мария Чешмеджиева, 22 години
град София, Национална художествена академия

Конкурс „Аз, доброволецът” : Доброволческата история на Славея Авелска

Slaveya_Avelska

Помагам на мама в доброволческите и добри дела.

Автор: Славея Авелска, 6 год.
гр.Монтана

Конкурс „Аз, доброволецът” : Доброволческата история на Султана Георгиева

                 Доброто е навсякъде около нас, стига само да го видим.А аз го виждам всеки път когато, някой ми се усмихне в знак на благодарност и не само, на онова мое лично удовлетворение.

                 Моята история в доброволчеството има начало, но не и край. Заедно с другите доброволци от нашият клуб в училище се опитваме да внесем радост на възрастни хора, на деца които имат нужда от подкрепа, на света в частност и цялостност. Защото вярваме, че любовта е най-мощният двигател в човешкият живот и ако нея я няма, нищо не би имало смисъл. А смисъла къде е? В мира, общуването  без граници, образованието, здравето, щастието…… Всичко е въпрос на избор. Read more »

Конкурс „Аз, доброволецът” : Доброволческата история на Елица Горанова

Какво е да си доброволец? За някои – смисълът на живота. За други  – начин да се отплатят за доброто, което някой  им е направил. А за трети – да избягат от ежедневието и проблемите си, като станат част от решението на нечии чужди.

Има хиляди начини да станеш доброволец, има и хиляди мотиви . Независимо защо го правиш, важното е, че така ставаш част от нещо по-голямо, инвестиция в нечий живот или  в общото бъдеще. Хубаво е да знаеш, че действията ти днес  дават отражение и върху твоя живот, но и на живота на други.  И е голяма отговорност! Read more »

Конкурс „Аз, доброволецът” : Доброволческата история на Весела Добрева

Vesela_Dobreva

Снимката е от кампанията “Изплети топлина”, в която плетохме шапки , шалове и терлици за бездомните в България. Освен, че се включих в плетенето, също така мотивирах пенсионерския клуб в село Вардим да плетат.

Доброволец съм, защото обичам да виждам усмивките на нуждаещите се. Винаги ми е доставяло удоволствие да помагам на хората.

 

Весела Добрева, 16г.

град Свищов, СУ “Димитър Благоев”

Конкурс „Аз, доброволецът” : Доброволческата история на Кристина Христова

Здравейте! Казвам се Кристина и съм част от Ученическия съвет на СУ “Д.Благоев”. С част от членовете му сме доброволци в Дневния център за деца с увреждания. В центъра ходим от една година и помагаме за развитието на децата. Read more »

Конкурс „Аз, доброволецът” : Доброволческата история на Цветелина Димитрова

Tsvetelina_DimitrovaКато председател на Ученическия съвет организирахме една по-хубава Коледа за социално слабите деца в училище. Учениците от горен курс изработиха подаръци, като сложиха в кутиите шапка, шал, учебни пособия, плюшена играчка, книга, лакомства. Тази кампания я правим за втора поредна година, защото всяко дете заслужава една вълшебна Коледа и среща с белобрадия старец.

Автор: Цветелина Димитрова, 18 години,
град Свищов, СУ ” Димитър Благоев”
Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development