Откриване: Не разчленявайте Украйна; отбелязване на геноцида в Руанда

Европейският парламент не признава незаконната окупация на Крим от страна на Русия, и настоява тя да изтегли войските си от границата на Украйна, в съответствие с международното право и принципите, заяви председателят на Шулц при откриването на последната пленарна сесия за този мандат на европейския парламент. Той призова и за минута мълчание по повод 20-та годишнина от геноцида на 800 000 души в Руанда.

 

Украйна

 

Европейският парламент подчерта подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в няколко наскоро приети с големи мнозинства резолюции, отбеляза г-н Шулц. Той даде висока оценка на усилията правителството на Украйна за преодоляване на разделенията и утвърждават авторитета си.

 

Председателят на ЕП приветства макроикономическа помощ за Украйна, обявена от Съвета и отбеляза, че едностранните търговски преференции на ЕС, гласувани от Парламента на 3 април, ще помогнат за стимулирането на икономиката на Украйна.

 

Европейски депутати ще присъстват на изборите в Украйна на 25 май като наблюдатели. Г-н Шулц изрази надеждите си тези избори да бъдат свободни и честни и да открият нова глава в историята на Украйна като „свободна, модерна и демократична държава“.

 

Геноцидът в Руанда

 

По предложение на председателя на ЕП Мартин Шулц, Парламентът отбеляза с едноминутно мълчание 20-та годишнина от геноцида в Руанда, по време на който за над 100 дни са избити 800 000 души. И докато цели семейства умират, международната общност не обръща внимание на случващото се.

 

Проявата на жестокост към народа на определена държава не въпрос на вътрешна политика и отговорните за систематичното нарушаване на човешките права трябва да бъдат подведени под отговорност, заяви Шулц. В тази връзка той призова за засилване на международното право и на ролята на Международния наказателен съд.

 

Доминик Бауди

 

Г-н Шулц също изказа съболезнованията на Парламента към семейството и приятелите на омбудсмана на Франция Доминик Бауди, който почина на 10 април. Изключително уважаван борец за правата и равенството на гражданите, Бауди беше член на Европейския парламент в продължение на три мандата.

 

Постъпили членове на ЕП

 

Катрин Сакс (С&Д, Естония), постъпила на 7-ми април

 

Напуснали членове на ЕП

 

Арлем Дезир (С&Д, Франция), напуснал на 8-ми април

 

Ивари Падар (С&Д, Естония), напуснал на 6-ти април

 

Промени в дневния ред

 

По искане на групата на ЕНП, в дневния ред за понеделник беше добавен дебат по доклада на Антия Макинтайър за създаването на благоприятна среда за предприятията и устен въпрос за десетте най-обременяващи акта на ЕС за малките и средните предприятия.

 

По искане на групата на “Зелените”, гласуването на доклада на Гезине Майснер Майснер относно  интегрираното крайбрежно управление беше отложено от вторник за четвъртък.

 

Окончателен проект на дневен ред

http://www.europarl.europa.eu/sides/indexPartSession.do?reference=2014-04-2&language=BG

 

Информационен бюлетин

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/pressroom/newsletter

 

Пленарната сесия на живо

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/plenary/

 

EuroparlTV http://www.europarltv.europa.eu/bg/home.aspx

 

Пресконференции и други събития

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/schedule/schedule

 

Аудиовизуални услуги

http://audiovisual.europarl.europa.eu/

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development