НАГРАДИ НА ЕС ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Всяка година Европейският съюз награждава най-забележителните постижения в областта на културното наследство. Наградата на ЕС за културно наследство (награда Europa Nostra) цели да насърчи архитекти, доброволци, ученици, местни общности, притежатели на културно наследство и медии да покажат своите идеи и новаторство.   
Награди
Всяка година до шест парични награди в размер от 10 000 евро се раздават на победителите в различните категории на конкурса.
Победителите в категория “Опазване” получават бронзов медал. Наградата за първите места в категориите “Изследвания в областта на опазване на културното наследство” и “Изключителен принос към опазването на културното наследство” е бронзова статуетка. Всички победители получават и сертификат за участие.
Изисквания и кандидатстване: Кандидатури могат да подават граждани и организации от всички европейски страни. За паричната награда обаче могат да кандидатстват само граждани на държави, които са част от културната програма на Европейската комисия.
Желаещите могат да представят предложенията си за една от четирите категории на конкурса:
1. Опазване:
За постижения в реконструкцията или опазването на културното наследство в следните области:
– сгради в селска или градска среда,
– индустриални и инженерни сгради,
– културни забележителности,
– археологически находки,
– произведения на изкуството, исторически и културни колекции.
Важно условие е сградите или забележителностите да са достъпни за посещения. Проектите трябва да са завършени в рамките на последните три години – от септември 2008 до септември 2011.
1.          Изследвания в областта на опазване на културното наследство:
За значими изследвания, довели до веществени резултати за опазването и разширяването на културното наследство в Европа в някоя от областите на категория 1. Изследванията трябва да са завършени в рамките на последните три години.
2.          Изключителен принос към опазването на културното наследство:
Тази категория е отворена за постижения на организации или на отделни индивиди, които за дълъг период от време са допринесли за опазването на културни ценности от категория 1 в Европа. Приносът трябва да е значим по европейските стандарти.
Кандидатите трябва да бъдат номинирани от трета страна, а не самостоятелно. Към документите за кандидатстване за тази категория, се прилагат и три препоръчителни писма от хора, различни от номиниращия.
4. Дейности, насочени към образование, обучение и повишаване на обществената ангажираност.
Всички необходими документи за кандидатсване трябва да са на английски или френски език.
Желаещите да участват в някоя от категориите трябва да попълнят формуляр, който могат да намерят
тук.
Краен срок за кандидатстване:04 април 2011 г.
Допълнителна информация: тук (en)
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development