НАЦИОНАЛЕН ФИНАЛ НА МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКИ ИСТОРИИ“

Приключи Международното състезание „Европейски истории“, което е част от дейностите по проект „Европа в спомени“ (Еразъм+ KA2 Adult Education 2021-1-IT02-KA220-ADU-000029330).

В продължение на 6 месеца (септември 2022 – февруари 2023 г.) европейските граждани (над 30-години) имаха възможност да участват в благородна надпревара за най-добър разказвач на истории, свързани с личното преживяване на Европа. Двете големи теми, обединяващи конкурсните творби, бяха „Моята Европа“ и „Истории за социална промяна в Европа“. Индивидуални или колективни истории можеха да бъдат създавани в няколко формата: писмен текст, фото разказ, видео разказ, колаж, илюстрация, комикс.

Създаването на авто(биографични) истории бе стимулирано чрез провеждане на национални семинари във Велико Търново и в София, и чрез активна дейност на създадените „Доброволчески групи за междупоколенчески диалог“ с ръководители Петя Георгиева (София) и Димитринка Арнаудова (с. Челопеч). До момента в рамките на проекта са събрани 53 истории. От тях в дигиталната платформа StoryAP („Истории за активно участие“ – https://www.storyap.eu) за участие в Международното състезание „Европейски истории“ самостоятелно или с помощта на екипа на проекта са публикувани 27 творби.

На 4-5 март 2023 г. жури от националния екип на проекта в състав: Виолета Стойчева, Ваня Иванова и Димитринка Арнаудова, проведе двудневно заседание във Велико Търново. Оценяването на конкурсните истории бе направено според предварително утвърдени от партньорите по проекта критерии.

Като победители в първия (национален) етап на състезанието са определени 5 истории:

ЗаглавиеАвторКатегорияЛинк
1Среща с представите за “другия” по време на една студентска бригада в ГерманияВенета КонстантиноваВидео разказhttps://www.storyap.eu/unveiling-hidden-notions-of-the-other-during-one-student-brigade-in-germany/ 
2Солидарност в Европа  Мария ИвановаВидео разказhttps://www.storyap.eu/solidarity-in-europe/
3Париж – магия и моя любов Силвия Джипова-Дочева  Фото разказhttps://www.storyap.eu/paris-magic-and-my-love/ (български) https://www.storyap.eu/paris-magic-and-my-love-2/ (английски)
4Приятелство  Лорена ПетроваФото разказhttps://www.storyap.eu/friendship/  
5Социални промени в Европа: спомен за МюнхенАлександър Огнянов, Борислав Огнянов  Видео разказhttps://www.storyap.eu/social-changes-in-europe-memory-about-munich/

Номинираните творби продължават участието си във втория етап на състезанието, в който ще бъдат оценявани от международно жури. То включва по двама представители от всяка страна-партньор по проекта. Представители на ЕИЦ – Велико Търново са проф. д-р Жулиета Савова и Димитринка Арнаудова.

Международното жури ще заседава онлайн през месец юни. До края на м. май всеки член на международното жури има задача да оцени самостоятелно всички творби, селектирани на национално ниво.

Най-добрите разказвачи на истории ще бъдат поканени да представят своите творби и ще бъдат наградени по време на Паневропейската среща, която ще се проведе през есента на 2023 г. в Италия.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development