Archive for the ‘Актуално’ Category

ПОКАНА за тези, които обичат да пътуват!!!

В рамките на международния проект “ЕВРОПА В СПОМЕНИ”
(#MemoriesAcrossEurope#ErasmusPlus), в който ЕИЦ-В. Търново партнира с НПО от Италия, Германия, Франция и Полша, от началото на годината апробираме идеята за онлайн диалог между граждани от различните европейски държави.
Настоящата покана е за семинар на 21 юни 2023 г., 17.00 – 19.00 ч. българско време, който домакинстваме съвместно с колегите от Полша (#StowarzyszenieTrenerskieOrganizacjiPozarządowych).
Целта е разширим взаимната представа за двете държави като споделим информация за традиции или знакови места на наследството. Тези, които са пътували в Полша, имат възможност да разкажат спомени от конкретни преживявания, които да илюстрират със снимки.
Срещата е отворена за всички желаещи!

Как да се включите?
Присъединяване Zoom Meeting
zoom.us/j/93676389615?pwd=V0tOTm…
Идент. №: 93676389615
код за достъп: 309266

Инструкции за присъединяване
Meeting host: biuro@stowarzyszeniestop.pl
Join Zoom Meeting:
https://zoom.us/j/93676389615…

НАЦИОНАЛЕН ФИНАЛ НА МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКИ ИСТОРИИ“

Приключи Международното състезание „Европейски истории“, което е част от дейностите по проект „Европа в спомени“ (Еразъм+ KA2 Adult Education 2021-1-IT02-KA220-ADU-000029330).

В продължение на 6 месеца (септември 2022 – февруари 2023 г.) европейските граждани (над 30-години) имаха възможност да участват в благородна надпревара за най-добър разказвач на истории, свързани с личното преживяване на Европа. Двете големи теми, обединяващи конкурсните творби, бяха „Моята Европа“ и „Истории за социална промяна в Европа“. Индивидуални или колективни истории можеха да бъдат създавани в няколко формата: писмен текст, фото разказ, видео разказ, колаж, илюстрация, комикс.

Създаването на авто(биографични) истории бе стимулирано чрез провеждане на национални семинари във Велико Търново и в София, и чрез активна дейност на създадените „Доброволчески групи за междупоколенчески диалог“ с ръководители Петя Георгиева (София) и Димитринка Арнаудова (с. Челопеч). До момента в рамките на проекта са събрани 53 истории. От тях в дигиталната платформа StoryAP („Истории за активно участие“ – https://www.storyap.eu) за участие в Международното състезание „Европейски истории“ самостоятелно или с помощта на екипа на проекта са публикувани 27 творби.

На 4-5 март 2023 г. жури от националния екип на проекта в състав: Виолета Стойчева, Ваня Иванова и Димитринка Арнаудова, проведе двудневно заседание във Велико Търново. Оценяването на конкурсните истории бе направено според предварително утвърдени от партньорите по проекта критерии.

Като победители в първия (национален) етап на състезанието са определени 5 истории:

ЗаглавиеАвторКатегорияЛинк
1Среща с представите за “другия” по време на една студентска бригада в ГерманияВенета КонстантиноваВидео разказhttps://www.storyap.eu/unveiling-hidden-notions-of-the-other-during-one-student-brigade-in-germany/ 
2Солидарност в Европа  Мария ИвановаВидео разказhttps://www.storyap.eu/solidarity-in-europe/
3Париж – магия и моя любов Силвия Джипова-Дочева  Фото разказhttps://www.storyap.eu/paris-magic-and-my-love/ (български) https://www.storyap.eu/paris-magic-and-my-love-2/ (английски)
4Приятелство  Лорена ПетроваФото разказhttps://www.storyap.eu/friendship/  
5Социални промени в Европа: спомен за МюнхенАлександър Огнянов, Борислав Огнянов  Видео разказhttps://www.storyap.eu/social-changes-in-europe-memory-about-munich/

Номинираните творби продължават участието си във втория етап на състезанието, в който ще бъдат оценявани от международно жури. То включва по двама представители от всяка страна-партньор по проекта. Представители на ЕИЦ – Велико Търново са проф. д-р Жулиета Савова и Димитринка Арнаудова.

Международното жури ще заседава онлайн през месец юни. До края на м. май всеки член на международното жури има задача да оцени самостоятелно всички творби, селектирани на национално ниво.

Най-добрите разказвачи на истории ще бъдат поканени да представят своите творби и ще бъдат наградени по време на Паневропейската среща, която ще се проведе през есента на 2023 г. в Италия.

Заснеми и спечели

Творчески настроени сте и обичате ли да правите видеоклипове, силно Ви вълнува положителното въздействие на Европейския съюз (ЕС) във вашата област или искате да предложите идеи за бъдещето? Тогава това е идеалната възможност за вас! Заснемете видеоклип и спечелете пътуване до Брюксел и други награди!

Проект Clubs4Europe организира конкурс за видеоклипове, в който можете да покажете таланта си и да изразите мнението си за приноса на ЕС във вашия регион. Видеоклипът може да бъде направен на английски или български език и не трябва да надвишава 2 минути.
Авторите на видеоклиповете с най-много “харесвания” от всяка държава партньор (Словакия, Испания и България) ще получат покана да посетят европейските институции в Брюксел през Ноември 2023г.

Можете да изпратите своя видеоклип на адрес: office@europeinfocentre.bg
Видеоклиповете ще бъдат публикувани в канала на проекта Clubs4Europe в YouTube. След като видеоклипът ви бъде качен, можете да го споделите с вашите последователи, приятели и роднини и да ги насърчите да гласуват, като го харесат. Имате време до 1 септември 2023 г. да се включите.

Опитайте се да бъдете креативни: използвайте анимация, музика и техники за разказване на истории, за да направите видеото увлекателно и запомнящо се. Видеоклиповете трябва да бъдат изпълнени с уважение и да не популяризират омразно или дискриминационно съдържание.

Очакваме с нетърпение да видим вашите видеоклипове, показващи положителния принос на ЕС във вашата област или идеи за бъдещето. Успех!

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.

Регионална конференция, посветена на трудовата мобилност в Европа, стартира днес в Елена

На 18 и 19 октомври 2018г. в гр. Елена ще бъде проведена регионална конференция на
представители на бюрата по труда и агенти на EURES от Северна България, посветена на
трудовата мобилност в Европа и услугите, които предоставят в подкрепа мрежите на EURES и
на Европа Директно. В семинара ще бъдат представени услугите и он-лайн ресурсите на двете
европейски мрежи, планът Юнкер и работата на ЕК за създаване на нови работни места,
икономически растеж и развитие. Специален акцент на срещата ще бъде участието на
представители на Бюрото по труда в Гюргево, Румъния и представяне на спецификата на
пазара на труда в трансграничната зона България – Румъния.

Тренинг „Работа в интеркултурна среда“ ще се проведе следващата седмица във Велико Търново

На 19 октомври 2018г. от 13.30 до 16.00 Кариерен център на Великотърновския университет и Европа Директно – Велико Търново организират тренинг „Работа в интеркултурна среда“.

Тренингът е насочен към студенти и завършващи ученици и цели представяне на предизвикателствата за работа в интеркултурна среда, работа в европейски институции, он-лайн трудови борси. В семинара ще участват представители на Бюрото по труда в Гюргево, Румъния, които ще представят спецификата на пазара на труда в трансграничната зона България – Румъния. 

Събитието е в рамките на трансгранична мрежа за трудова мобилност.

Програмата на тренинга може да изтеглите тук.

Безплатно онлайн обучение „ЕВРОПА ПРЕДЛАГА ! АЗ МОГА!”

Сдружение “Европейски информационен център”, с подкрепата на Агенция по заетостта,  кани младежи на възраст 17-29 години от цялата страна да се включат в онлайн обучение „ ЕВРОПА ПРЕДЛАГА ! АЗ МОГА!”, което ще се състои в периода 15 октомври 2018 г. –  17 декември 2018 г.

Курсът включва модули, ориентирани към повишаване на знания и придобиване на умения за заетост и кариерно развитие, за по-добро позициониране на пазара на труда в контекста на усилията на ЕК, свързани със създаване на нови работни места, икономически растеж и развитие. Сред разглежданите теми и практически задачи са: планиране на кариерата, управление на времето, управление и водене на екип, писане на CV, мотивационно писмо и бизнес предложение;  подготовка, явяване и представяне на интервю, възможности за кариерно развитие, обучение и стажове в Европа, мрежа EURES, възможности за трансгранична трудова заетост, програми за младежка заетост, полезни електронни ресурси и платформи за работа.

Обучението ще се проведе изцяло онлайн в специализирана платформа за дистанционно обучение, която позволява обучаемите да работят индивидуално по учебния материал във време, удобно за тях.

Курсът е разработен от експерти в областта на неформалното обучение и университетски преподаватели.

Обучението приключва с електронен Сертификат.

Включването в обучението се реализира чрез попълването на Формуляр за включване  – www.europeinfocente.bg. При успешна регистрация ще получите съобщение на електронната си поща.

Краен срок за попълване на формуляра: 12 октомври 2018 г.

 Обучението е напълно безплатно!

Обучението се реализира от Европейски информационен център- Европа Директно, гр. Велико Търново.

КОНКУРС ЗА ЕСЕ „МОЯТА ЕВРОПА, МОЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, МОЕТО БЪДЕЩЕ”

Краен срок: 9 май 2018 г.
Европейски информационен център Европа Директно-Велико Търново стартира младежки конкурс за есе на тема „Моята Европа, моят Европейски съюз, моето бъдеще””, насочен към младежи на възраст 15-25 години от България. Есето не трябва да надвишава 2500 думи и трябва да бъде написано на български или английски език.

На победителя в конкурса за есе ще бъде предоставена възможност за участие в международни обмени на ЕИЦ и в международна младежка среща, което ще се проведе през октомври 2018 г.

Само едно есе от кандидат.

Есетата следва да бъдат изпратени на ел. поща europedirectvt@europeinfocentre.bg или донесени на място в Европейски информационен център Европа Директно-Велико Търново (пл. Център №2, ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”, Корпус 5, каб. 510, П.К. 345, гр. Велико Търново)

Електронен бюлетин – Декември 2017 г.

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец декември, 2017

Покана за участие в безплатно онлайн обучение

Сдружение “Европейски информационен център” кани младежи на възраст 15-29 години от цялата страна да се включат в онлайн обучение „ДЕБАТЪТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА”, което ще се състои в периода  10 март 2018г. – 10 април  2018г. Read more »

Електронен бюлетин – Октомври 2017 г.

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец октомври, 2017

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development