Archive for the ‘новини2020’ Category

30 творби са отличени в националния конкурс за рисунка с история на тема „Зелено бъдеще за Европа“, посветен на Деня на Земята – 22 април 2021 г.

За участие в националния конкурс на тема „Зелено бъдеще за Европа“, организиран от РИОСВ – Велико Търново, ЕИЦ – Велико Търново и Катедра „География“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, са получени 190 творби на 218 ученици, представители на 55 училища от 36 населени места и студенти от ВТУ. Мотивация и подкрепа, съдействие и професионална подготовка на учениците и студентите са оказали 55 преподаватели.

Творбите отразяват всички аспекти на темата – от природните ресурси – зеленото богатство на нашата планета, горите, водата, пчелите, животните, равновесието в природата, през човешката намеса в природните процеси – вредни емисии, замърсяване на въздуха, замърсяване с отпадъци, климатични промени, до грижата за околната среда с разделно събиране и рециклиране, опазване и възстановяване, зелена енергия. Погледът в бъдещето, отговорността и вярата в красотата, както и призива на участниците „Земята е в нашите ръце – нека я опазим!“ подкрепят напълно мотото на конкурса за зелено бъдеще!

 

Организаторите на конкурса, разделени в две комисии, разгледаха, оцениха и класираха всички произведения, съгласно обявените критерии.

Във възрастова група VVII  клас са постъпили 121 творби на 134 ученици, като творбите, изработени в екип са 12, 4 ученици са представили само есе, 33 ученици са представили само рисунка.

Според регламента на конкурса, участниците трябва да изпратят рисунка с история (есе, съчинение) по темата. Отличените участници, спазили това изискване, са:

Първо място – Жана Русева, Мария Банкова, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Стоил войвода, общ. Нова Загора

Второ място – Цветослава Топалова, ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Павликени 

Трето място – Бушра Исмаил, Мелиха Нури, СУ „Христо Ботев“, гр. Айтос

 

Присъждат се и поощрителни награди на:

Христо Костадинов, СУ „Петко Росен“, гр. Бургас

Естир Ташева, Деница Василева, ОУ „Петко Р. Славейков“, гр. Велико Търново

Кристияна Трънова, СУ „Петко Росен“, гр. Бургас

Йоанна Костадинова, СУ „Иван Момчилов“, гр. Елена

Хавин Сейдахмед, СУ „Христо Ботев“, гр. Айтос

Александра Йорданова, СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица

Димана Иванова, СУ ,,Христо Ботев“, гр. Тутракан

Димана Стоянова, Мелиз Ферад, СУ „Любен Каравелов“, гр. Несебър

Вера Петрова, СУЕО „Александър С. Пушкин“, гр. Варна

Елена Желева, СУЕО „Александър С. Пушкин“, гр. Варна

Преслав Генов, 107 ОУ „Хан Крум“, гр. София, лого

Мария Кузманова, 2 клас, НБУ „Михаил Лъкатник“, гр. Бургас с рисунката „Обичам те, земя голяма!“ – за най-малък участник

 

С най-голям брой участници (18) във възрастова група V-VII  клас, представили рисунка и текст са учениците от СУ „Петко Росен“, гр. Бургас с ръководител Валентин Вачев.

С най-голям брой участници в конкурса е Средно училище с езиково обучение „Александър Сергеевич Пушкин“, гр. Варна с 24 представени рисунки и ръководител Павлина Замфирова.

Двете училища получават Грамота за училище с най-голям брой участници в конкурса.

Грамоти за активно участие получават ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Павликени, СУ „Любен Каравелов“, гр. Несебър, ОУ „Братя Миладинови“, с. Елешница, общ. Разлог, ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, гр. Пазарджик и СУ „Симон Боливар“, гр. Пловдив.

 

Във възрастова група VIIIXII клас са постъпили 67 творби на 83 ученици, като творбите, изработени в екип са 16, 2 ученици са представили само есе, 4 ученици са представили само рисунка.

Според регламента на конкурса, участниците трябва да изпратят рисунка с история (есе, съчинение) по темата. Отличените участници, спазили това изискване, са:

Първо място – Ивайла Петрова, ПГСАГ „Ангел Попов“, гр. Велико Търново

Второ място – Теодора Алексиева, ПМГ „Васил Друмев“, гр. Велико Търново

Второ място – Хатидже Куртова, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Сърница

Трето място – Димана Ламбрева, Нина Данаилова, СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен

Трето място – Димитрия Калинова, Мерилин Рахим, СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Айтос

 

Присъждат се и поощрителни награди на:

Синем Рамадан, СУ „Христо Ботев“, гр. Айтос

Ейнджъл Ангелова, СУ „Христо Ботев“, гр. Русе

Красимира Василева Теодора Катранджиева, ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“, гр. Гоце Делчев

Бурчин Шабан, Ивона Димова, СУ „Христо Ботев“, гр. Айтос

Денислава Нанкова, ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево

Гюлсюм Гюнайдън Исуф, Нурсел Бейхан Тефик,  СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Айтос

Теодора Василева, СУ „Христо Ботев“, гр. Враца

Момчил Енчев, ПГСАГ „Ангел Попов“, гр. Велико Търново – за изключително оригинално представяне на рисунката и тезата

Натали Тошевска, СУ „Козма Тричков“, гр. Враца

Вили-Ана Иванова, СУ „Козма Тричков“, гр. Враца

 

Грамоти за активно участие получават СУ „Христо Ботев“, гр. Айтос , СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Айтос, ПГСАГ „Ангел Попов“, гр. Велико Търново, СУ „Васил Левски“, гр. Дулово и ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево.

 

Двама студенти от ВТУ са взели участие в конкурса: Йордан Миновски и Мирослав Стелянов, като вторият е работил в екип с Веска Филипова от ПГТ „Д-р Васил Берон“, гр. Велико Търново. Те получават грамота за участие.

 

Учителите на отличените ученици също ще бъдат поощрени. 

 

Наградите и грамотите за участниците от региона могат да бъдат получени в сградата на РИОСВ след 01 юни 2021 г., а на тези от другите градове ще бъдат изпратени по пощата до училищата.

            С част от рисунките са организирани две изложби – в сградата на РИОСВ-Велико Търново и виртуална изложба на адрес: https://app.emaze.com/@AOTWLFRQF/floral-print#1 

            Отличените творби ще бъдат публикувани на сайта на инспекцията по повод Световния ден на околната среда – 5 юни.

 

Организаторите изказват благодарност на всички участници и пожелават здраве и успехи в нови начинания!

#ДасигражданинЕСуперяко или как да бъдем активни граждани в България

Европейската комисия в България стартира кампанията #ДасигражданинЕСуперяко в подкрепа на гражданското образование и активното гражданство у нас.  

Дата: 01/12/2020 – 18:00 – 01/03/2021 – 00:00

От септември 2020 г. учениците в 11. клас за първи път изучават Гражданско образование в училище. С новия предмет в учебната програма най-после навлизат теми като демокрация, гражданство и идентичност, медийна грамотност, права и задължения на гражданите – все въпроси от ключово значение за едно активно и солидарно общество.  В същото време, въвеждането на нов предмет в училище е предизвикателство, както за учениците, така и за учителите.

Европейската комисия в България, образователният портал Уча.се и Софийска платформа създадоха 36 видео урока, изцяло съобразени с учебната програма по Гражданско образование. Основната цел на уроците е да повишат интереса към предмета и да дадат възможност на младите хора да развият знанията си по интерактивен и интересен за тях начин. Достъпът до видеата  е напълно безплатен – за учениците и всички граждани, които проявяват интерес към темата. Освен интерактивните видео уроци, в рамките на инициативата е разработено и помагало за учители с идеи за различни дискусии, упражнения и дейности в час.

За да популяризира проекта, Европейската комисия в България стартира онлайн кампанията #ДасигражданинЕСуперяко. Освен да достигне до ученици и учители в цяла страна, целта на кампанията е да ангажира колкото се може повече хора с темата за гражданското образование и активното гражданство. Бъдещето на демокрацията зависи от младите хора, но и от всеки един от нас, затова е от ключово значение да познаваме основните демократични ценности и обществените процеси, да бъдем активни граждани и да работим за положителна промяна и едно по-добро бъдеще в България.

Ето и какво точно ще учат единайсетокласниците по гражданско образование тази година. Учебната програмата и видео уроците са съобразени с учебния план за 11. клас и са разпределени в три раздела: 

Раздел 1: Граждани, политика и демокрация

Първият раздел дава отговор на въпроса защо гражданското образование е важно и разяснява основните понятия за гражданство и гражданско общество. Уроците са посветени на теми  като свобода и достойнство, държава, власт, закони, медии, демокрация, гражданско участие. Те представят и основните начини за участие на гражданите в обществения живот – критично мислене и информиране, гласуване, изграждане на компетентности и вземане на решения – все начини за промяна към по-добро в училище и извън него. 

Раздел 2: Граждани, права и отговорности

Вторият раздел се фокусира върху  темите за основните демократични ценности, правата на човека и правата на детето. Въвеждат се нови форми на гражданско участие – създаване на неправителствени организации, изразяване на несъгласие и протести. 

Раздел 3: Идентичности и различия в обществото 

Третият раздел въвежда темата за идентичността на национално и европейско ниво, говори за „другия” в обществото, разглежда понятия като толерантност и уважение. Запознава младите хора в по-голяма степен с Европейския съюз и плюсовете на принадлежността към една силна международна общност. 

Информационната кампания #ДасигражданинЕСуперяко се провежда между ноември 2020 г. и февруари 2021 г.  Всички видеа могат да бъдат гледани напълно безплатно след регистрация на портала Уча.се.

Договор за 11,5 млн. евро за новия суперкомпютър в България

Днес Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии обявява подписването на договор на стойност 11,5 милиона евро за нова суперкомпютърна система в България. Тя ще може да разполага с повече от 4,4 петафлопса и ще бъде разположена в София Тех Парк. Приложения за неговото използване са например за точна оценка на сеизмичната устойчивост на сградите, прогнозиране на времето и медицински приложения в подкрепа на леката инвазивна диагностика и откриването на иновативни лечения.

14/12/2020

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за Европа, подготвена за цифровата ера, Маргрете Вестегер заяви: „С придобиването на този суперкомпютър в България, както и в други части на Европа, продължаваме усилията си за справяне с индустриалните, технологичните и научните предизвикателства. Инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри е от решаващо значение за подобряване качеството на живот на гражданите на ЕС, за повишаване на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите.“

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел добави: „Много съм доволна, че усилията, започнати миналата година, с придобиването на тази нова суперкомпютърна система в моята родна България, вече дават резултати. Този нов суперкомпютър ще подпомогне европейските научни изследвания за стимулиране на иновациите и насърчаване на по-добрата наука чрез осигуряване на достъп до водещи инфраструктури и услуги за високопроизводителни изчислителни технологии, независимо къде се намират в Европа.“

Европа е лидер по инвестиции в инфраструктура за суперкомпютри от следващо поколение, която има огромен положителен ефект върху обществото. Пример за това е и инициативата на ЕС „Дестинация Земя“, която има за цел да разработи много прецизен цифров модел на Земята, способен да подобри метеорологичните прогнози, управлението на водите и екологичното моделиране. След обявяването на суперкомпютъра LUMI във Финландия и суперкомпютъра LEONARDO в Италия през октомври, както и три други суперкомпютъра в Чехия, Люксембург и Словения, суперкомпютърът в България бележи последното попълнение към семейството суперкомпютри от Съвместното предприятие от септември насам. Съвместното предприятие планира да придобие още един петафлопса (които могат да извършват поне 4 милиона милиарда операции в секунда) и суперкомпютър с близка до ексафлопс производителност (с капацитет да извършват над 150 петафлопса, или 150 милиона милиарда изчисления в секунда) в Португалия и Испания.

Обявеното през септември предложение на Комисията ще даде възможност за допълнителни инвестиции в размер на 8 милиарда евро в следващото поколение суперкомпютри.

Насърчаване на възобновяемата енергия от разположени в морето инсталации в полза на неутрална по отношение на климата Европа

В подкрепа на постигането на целта на ЕС за неутралност по отношение на климата до 2050 г. Европейската комисия представя днес Стратегията на ЕС за възобновяема енергията от разположени в морето инсталации. 

19/11/2020

В Стратегията се предлага да се увеличат мощностите в Европа за производство на вятърна енергия от инсталации в морето от сегашните 12 GW на поне 60 GW до 2030 г. и на 300 GW до 2050 г. Целта на Комисията е до 2050 г. тези мощности да се допълват от 40 GW океанска енергияи други нови технологии като плаващите ветрогенераторни и слънчеви инсталации.

Този амбициозен ръст ще почива на огромния потенциал на всички европейски морски басейни и на световната лидерска позиция на фирмите от ЕС, работещи в сектора. Благодарение на него ще се създадат нови възможности за промишлеността, „зелени“ работни места в целия континент и ще се укрепи лидерската позиция на ЕС в сферата на технологиите за енергия от инсталации в морето. Ще се гарантира и опазването на околната среда, биологичното разнообразие и рибарството.

За да насърчи увеличаването на мащаба на мощностите за енергия от инсталации в морето, Комисията ще насърчава трансграничното сътрудничество между държавите членки в дългосрочното планиране и внедряване. За това ще бъде необходимо целите за развитие на възобновяемата енергия от инсталации в морето да бъдат включени в националните морски пространствени планове, които морските държави ще трябва да представят на Комисията до март 2021 г. Комисията ще предложи също така рамка съгласно преразгледания Регламент за TEN-E за дългосрочно планиране на електроенергийната мрежа за инсталациите в морето, която ще обхване регулаторните органи и държавите членки във всеки морски басейн.

Повече информация ще намерите в документа тук.

Реч за състоянието на Съюза през 2020г.

Дата: 
16/09/2020 – 10:00 – 12:00

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася пред Европейския парламент реч за състоянието на Съюза. В нея се прави равносметка на постиженията през изминалата година и се представят приоритетите за следващата година. Председателят също така посочва как Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства пред Европейския съюз и представя идеи за оформяне на бъдещето на ЕС.

Речта и пленарният дебат в Европейския парламент ще се предават на живо от 10:15 часа българско време по сателитния канал EbS, на страницата ни във Фейсбук, както и по-долу на тази страница.

След края на речта на председателя Фон дер Лайен и първите изказвания на политическите групи в Европейския парламент Представителството на Европейската комисия Ви кани да проследите онлайн дискусия в Дома на Европа в София, в която анализ на основните послания и значението им за България ще направят:

  • Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на софийския офис
  • Георги Ангелов, старши икономист от Институт  Отворено общество  – София
  • Веселин Желев, журналист от списание “КлубZ”

В разговора ще участват също Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, и Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Онлайн дискусията в София можете да гледате на живо на Фейсбук страницата(link is external) на  Европейската комисия в България, както и по-долу на тази страница.

Повече информация и предишни речи за състоянието на Съюза ще намерите тук.

Обобщение на изпълнените политически ангажименти 1 година след началото на мандата на Комисията „Фон дер Лайен“ ще намерите тук.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development