Насърчаване на възобновяемата енергия от разположени в морето инсталации в полза на неутрална по отношение на климата Европа

В подкрепа на постигането на целта на ЕС за неутралност по отношение на климата до 2050 г. Европейската комисия представя днес Стратегията на ЕС за възобновяема енергията от разположени в морето инсталации. 

19/11/2020

В Стратегията се предлага да се увеличат мощностите в Европа за производство на вятърна енергия от инсталации в морето от сегашните 12 GW на поне 60 GW до 2030 г. и на 300 GW до 2050 г. Целта на Комисията е до 2050 г. тези мощности да се допълват от 40 GW океанска енергияи други нови технологии като плаващите ветрогенераторни и слънчеви инсталации.

Този амбициозен ръст ще почива на огромния потенциал на всички европейски морски басейни и на световната лидерска позиция на фирмите от ЕС, работещи в сектора. Благодарение на него ще се създадат нови възможности за промишлеността, „зелени“ работни места в целия континент и ще се укрепи лидерската позиция на ЕС в сферата на технологиите за енергия от инсталации в морето. Ще се гарантира и опазването на околната среда, биологичното разнообразие и рибарството.

За да насърчи увеличаването на мащаба на мощностите за енергия от инсталации в морето, Комисията ще насърчава трансграничното сътрудничество между държавите членки в дългосрочното планиране и внедряване. За това ще бъде необходимо целите за развитие на възобновяемата енергия от инсталации в морето да бъдат включени в националните морски пространствени планове, които морските държави ще трябва да представят на Комисията до март 2021 г. Комисията ще предложи също така рамка съгласно преразгледания Регламент за TEN-E за дългосрочно планиране на електроенергийната мрежа за инсталациите в морето, която ще обхване регулаторните органи и държавите членки във всеки морски басейн.

Повече информация ще намерите в документа тук.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development