Ученици се състезаваха във викторина “Познавате ли европейските езици?”

На 26 септември 2011 година 45 страни в Европа празнуват езиковото многообразие, като отбелязват за десети пореден път Европейския ден на езиците.
Целта на инициативата е да се насърчи изучаването на езици и да се отбележи езиковото богатство на Европа, което включва не само „официалните“ 23 езика на ЕС, но и многобройни други национални и регионални езици, езици на малцинствата и диалекти. Неслучайно един от девизите на Европейския ден на езиците 2011 е чешката поговорка „Живеете нов живот за всеки нов език, който говорите; ако знаете само един език, живеете само веднъж.“
Европейският ден на езиците бе отбелязан за първи път през 2001 г. по инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. От тогава, ежегодно на 26 септември се чества езиковото многообразие в Европа.

В тази общоевропейска инициатива се включиха и ИЦ Европа Директно – Велико Търново и учениците от VIIг и XIб клас на СОУ „Емилиян Станев”. Те участваха в езикова викторина „Познавате ли европейските езици?”. Целта на викторината бе да популяризира инициативата Европейски ден на езиците, но и да покаже знанията, които учениците имат за езиковото многообразие в Европа.

За участието си във викторината двата класа излъчиха отбори от шестима свои представители, които отговаряха на въпроси със състезателен характер. Общо въпросите във викторината бяха 20, като всеки отбор отговаряше на 10 въпроса, засягащи както историческото развитие на езиците в Европа, така й съвременни езикови тенденции. След приключването на въпросите и двата класа имаха равен брой отговори – по 9, като всъщност и VIIг, и XIб клас бяха победители.
След края на състезанието всички участници получиха награди и сертификати за включването си в отбелязването на Европейски ден на езиците 2011.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development