Когато органичните отпадъци дават живот: българският финалист в европейския конкурс за борба с изменението на климата показва как става това

„Храна за Земята“ – инициативата за квартално компостиране в София – бе избрана за българския победител в конкурса на кампанията на Европейската комисия „Свят, който харесваш“ като най-добро решение за борба с изменението на климата. Като окуражава компостирането на органични отпадъци, проектът цели да намали общото количество депонирани отпадъци и по този начин също и отделените емисии на парникови газове.

Европейският комисар по действията в областта на климата Кони Хедегор заяви: „Храна за Земята“ показа, че всички европейски граждани могат да допринесат за опазване на климата посредством няколко прости действия, които спестяват средства и подобряват качеството на живот. Наистина е окуражаващо да се видят толкова много новаторски проекти, подадени в рамките на конкурса на „Свят, който харесваш“ от България и целия Европейски съюз, които ще ни помогнат да изградим света, който харесвате, с климата, който харесвате – за сегашните и бъдещи поколения.

„Храна за Земята“ осигурява за софиянци „компост зони“ в техния квартал, в които те могат да оставят своите органични отпадъци и да вземат за вкъщи готовия за използване компост. Целта е компост зоните да се превърнат в приятни места за социално общуване, където възрастните и децата да могат също така да се събират заедно, за да засаждат цветя или да участват в творчески работилници, например за създаването на предмети на изкуството от рециклирани отпадъци и по този начин да осигурят храна за земята и душата едновременно.

С конкурса на „Свят, който харесваш“ се отправи покана към творчески мислещите граждани от целия ЕС да подложат на изпитание своите инициативи за ниски въглеродни емисии. Обществеността можеше да гласува за своите фаворити от общо 269 проекта, публикувани на интернет страницата на кампанията, а впоследствие десетте проекта, събрали най-много гласове, бяха оценени от жури.

Журито, включващо актьора Филип Аврамов, журналиста Алексей Лазаров („Капитал“) и специалиста по енергийна ефективност Здравко Генчев („ЕнЕфект“), избра „Храна за Земята“ за най-практичното, разходоефективно, ефикасно и вдъхновяващо решение за борба с изменението на климата. Журито се председателстваше от Умберто Делгадо Роса, директор на Генерална дирекция „Действия по климата“ на Европейската комисия, и бе подпомогнато от Мишел Ботлер от производителя на облекла и аксесоари Керинг и Джейсън Андерсън от европейското подразделение на Световния фонд за дивата природа (WWF Europe).

Другите класирани проекти от България бяха:

  • „Град на велосипедите“ – схема за отдаване на велосипеди под наем в град Бургас
  • „Биотор от утайки“ – използване на вермитехнология за превръщане на органичните отпадъци и утайки в тор
  • „Книги за смет“ – схема за рециклиране на пластмасови отпадъци, като участниците в нея получават книги в замяна на предадените отпадъци
  • Авангардна инсталация за производство на цимент в Девня
  • Седмица за намаляване на отпадъците на работното място („Waste Office Week“) – кампания за подобряване рециклирането на отпадъците в офисите
  • „За един по-чист и зелен свят“ – кампания за рециклиране на използваните батерии
  • „Студено слънце“ – използване на слънчевата енергия в хладилни камиони
  • „Зелен помощник (Green mate)“ – устройство, указващо как шофьорите да пестят гориво и да опазват околната среда
  • „20 най-лесни градинарски практики“ – онлайн конкурс за екологосъобразни и разходоефективни градинарски практики

 

Основна информация

Всяка година само в Европейския съюз се изхвърлят 3 милиарда тона отпадъци. Това се равнява на около 6 тона твърди отпадъци на човек, съгласно данните на Евростат.

Повечето от това, което се изхвърля, се изгаря в пещи или се депонира в депа (67%). Но и двата метода водят до замърсяване на околната среда. Депонирането не само заема все повече и повече полезно земно пространство, но води до отделянето на парникови газове (въглероден диоксид (CO2) и по-агресивния метан (CH4)) и причинява замърсяване на въздуха, водата и почвата.

Целта на Европейския съюз е да предотврати депонирането на биоразградимите отпадъци. Рамковата директива за отпадъците определя цели за държавите-членки на ЕС, съгласно които те трябва да рециклират 50% от своите битови отпадъци и 70% от строителните отпадъци до 2020 г.

За повече информация относно начините за намаляване на отпадъците и опазване на климата и околната среда, посетете следния уеб сайт:

http://world-you-like.europa.eu/bg/why-it-matters/re-use-recycling/

http://ec.europa.eu/environment/waste/legislation/index.htm

Конкурсът и кампанията „Свят, който харесваш“

Конкурсът е част от общоевропейската информационна кампания на Европейската комисия „Свят, който харесваш, с климат, който харесваш“, която има за цел насърчаване на практическите, новаторските и разходоефективни решения за борба с изменението на климата.

След стартирането си през м. октомври 2012 г., кампанията е достигнала до милиони европейци. Тя привлече над 40 000 последователи в социалните медии и получи подкрепата на 190 партньорски организации от целия ЕС и редица известни личности, в това число генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и отличения с редица награди актьор Колин Фърт.

В конкурса се награждава по един проект в областта на климата от всяка от петте държави, върху които кампанията специално акцентира – България, Италия, Литва, Полша и Португалия. Освен това, на церемонията по връчването на наградите на партньора на кампанията „Sustainia“ на 7 ноември в Копенхаген ще бъде обявен един общ европейски победител. Националните финалисти ще бъдат наградени с билборд кампании в съответните столици, а победителят за Европа ще получи като награда европейски медиен пакет.

Включете се в дебата и научете повече:

http://world-you-like.europa.eu/bg/
http://www.facebook.com/EUClimateAction
http://twitter.com/EUClimateAction #worldulike

За повече информация относно церемонията по връчване на наградите „Sustainia“: http://www.sustainia.me/

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development