28 януари – Ден за защита на личните данни — гарантиране правото на неприкосновеност на личния живот

Обменът на информация по цялото земно кълбо в наши дни е по-лесен и по-бърз. Това бързо увеличение на информационните потоци по света представлява голямо предизвикателство за защитата на правото на неприкосновеност на личните данни на лицата. Въпросите, свързани със защитата на личните данни, включително тяхното трансгранично измерение, засягат хората ежедневно — на работното място, при постъпления пред държавните органи, при покупка на стоки или услуги, при организиране на пътуване или сърфиране в интернет.

На 28 януари 2011 г. страните от Европейския съюз за 5-ти път ще честват Европейския ден за защита на личните данни, като тази година се навършват и 30 години от влизането в сила на Конвенция 108/1981 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизирана обработка на личните им данни. Конвенцията за защита на личните данни е била основен инструмент, който е гарантирал правото на защита на личните данни в продължение на 30 години, но сега трябва да бъде адаптирана, за да продължи да го гарантира и занапред.
По-късно през настоящата година Европейската комисия ще предложи промени във Директивата за защита на личните данни от 1995 г., с която да бъда внесени промени, отразяващи новата технологична среда.
България подписва конвенцията за защита на личните данни на 2 юни 1988 г., ратифицирана е със закон на 29 май 2002 г., влиза в сила за България на 1 януари 2003 г.
За първи път у нас европейският Ден на защита на личните данни се отбелязва през 2007 година.

Източник
Press releases RAPID
Допълнителна информация
Можете да гледате или да свалите клипа на Комисията относно неприкосновеността на данните и социалните мрежи, който е на разположение на всички официални езици на ЕС, на следния адрес
Ден за защита на личните данни 2011 г.
Съвет на Европа: Защита на личните данни
Европейска комисия: Защита на данните
Уебстраница на заместник-председателя на Комисията Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development