Европейската комисия започва обществена консултация онлайн относно защитата на инвеститорите в ТПТИ

На 27 март 2014 г.  Европейската комисия започна обществена консултация относно защитата на инвеститорите и уреждането на спорове между инвеститорите и държавата в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Целта е преговорите със САЩ да продължат да бъдат възможно най-откритите и прозрачни международни търговски преговори до момента.

Целта на консултацията е да се определи по-добре подходът на ЕС към темата за защитата на инвеститорите и уреждането на спорове между инвеститорите и държавата в преговорите за предложеното споразумение със САЩ. Европейската комисия сметна за необходимо да започне тази конкретна обществена консултация в отговор на разгарящия се публичен дебат около ТПТИ, като се даде възможност на всички заинтересовани страни да представят своите позиции.

Как ще протече консултацията?

Както обикновено, обществената консултация ще се проведе изцяло онлайн. Въпросникът обхваща около 12 основни въпроса, които представляват интерес, в това число правото на регулация, справедливото и равноправно третиране на инвеститорите и прозрачността на уреждането на спорове между инвеститорите и държавата. Също така ще бъде поставен отворен въпрос, което ще даде възможност за по-общи коментари.

Въпросите са придружени и от свързани с тях правни текстове, предложени от ЕС като основа за преговорите по ТПТИ.

Консултацията ще бъде достъпна онлайн на английски език от днес на адрес http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=179. Преводи на всички други езици на ЕС ще бъдат на разположение възможно най-скоро. Обществената консултация ще продължи 90 дни от момента на публикуване онлайн на последния превод на „текста на консултацията“ на официален език на ЕС.

Контекст

Текущият обществен дебат е важен и навременен, тъй като съществуват някои погрешни схващания и дори заблуди. Например често се твърди, че преговорите за защитата на инвеститорите в рамките на ТПТИ ще позволят на предприятията да съдят правителствата всеки път, когато печалбите им намалеят вследствие на приемане на ново законодателство.

Трябва да се отбележи, че Европейската комисия договаря инвестиционните разпоредби в ТПТИ според насоките, получени от държавите-членки на ЕС. Темата за защитата на инвеститорите и уреждането на потенциални спорове между тях и държавата е част от указанията за водене на преговори, единодушно дадени на Европейската комисия от държавите — членки на ЕС, през юни 2013 г. В търговските преговори между ЕС и САЩ — както във всички търговски преговори — институционалната роля на Европейската комисия е да преговаря от името на всички 28 държави — членки на ЕС, под техен надзор и демократичен контрол. Най-важното е, че в крайна сметка Европейският парламент ще реши чрез гласуване в края на целия процес на преговори дали сключената сделка да бъде приета.

За повече информация:

Обществена консултация на ГД „Търговия“ към Европейската комисия

http://trade.ec.europa.eu/consultations/

Questions and Answers: Public online consultation on investor rights in TTIP (MEMO/14/206), 27 March 2014

Накратко: Защита на инвестициите и уреждане на спорове между инвеститорите и държавата (УСИД) в споразуменията на ЕС

За повече информация за трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ):

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development