ЕК изпраща възраженията си до „Български енергиен холдинг” относно предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара за електрическа енергия на едро в България

Европейската комисия уведоми „Български енергиен холдинг” (БЕХ) за своето предварително становище, че териториалните ограничения за препродажба в споразуменията на БЕХ с търговските му партньори за доставка на електричество на българския нерегулиран пазар за електрическа енергия на едро може да представляват нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Подобни условия ограничават свободата на купувачите да избират къде да препродават електроенергията, закупена от БЕХ. Изпращането на изложението на възраженията не предопределя крайния изход на разследването.

Комисията има опасения, че като налага ограничения относно мястото на препродажба на доставяната електроенергия, БЕХ — традиционното държавно вертикално интегрирано енергийно дружество в България, би могло да  възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар за електрическа енергия на едро в страната.

В изложението на възраженията се посочва, че в по-голямата част от споразуменията за доставка на електроенергия, сключени между БЕХ и неговите търговски партньори, се предвижда, че доставяната от БЕХ електроенергия може да бъде препродавана единствено в България или единствено в чужбина. Споразуменията предвиждат също така механизми за контрол и санкциониране, които позволяват на БЕХ да следи и да наказва своите клиенти, които не спазват тези териториални ограничения.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development