Juvenes Translatores: Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева награждава най‑добрите млади преводачи в Европа

Двадесет и осемте победители в ежегодния конкурс на Европейската комисия за млади преводачи ще получат днес официално своите отличия лично от заместник‑председателя на Европейската комисия г-жа Кристалина Георгиева. Като вицепрезидент по бюджета и човешките ресурси, сред нейните отговорности са и преводаческите служби на Комисията. Специалната церемония в Брюксел ще бъде излъчена пряко на сайта на конкурса от 12.00ч. българско време.

В конкурсния ден, 27 ноември 2014 г., в състезанието се включиха 3250 ученици от целия Европейски съюз. Те превеждаха едновременно от един на друг от 24‑те официални езика на Европейския съюз, като използваха 148 от 552 възможни езикови комбинации.

Текстовете за превод бяха посветени на европейската идентичност. Те бяха съставени специално за конкурса от преводачите на Европейската комисия, които също така провериха и оцениха писмените работи.

Беше определен по един победител от всяка държава членка на Европейския съюз. Сред тях е и Деница Пенчева от столичната 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес”, която спечели наградата за България.

Училището печели състезанието за България за втори път, след като през 2008 г. призът бе спечелен от друга негова възпитаничка – Стефани Хаджийска.

За повече информация:

Уебсайт на конкурса: http://ec.europa.eu/translatores/index_bg.htm

Уебсайт на заместник-председател Кристалина Георгиева: http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/georgieva_bg

Генерална дирекция „Писмени преводи”: ec.europa.eu/dgs/translation

Facebook: facebook.com/translatores

Twitter: @translatores

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development