Archive for the ‘9 май’ Category

9 МАЙ – ДЕН НА ЕВРОПА

 

С празнично шествие във Велико Търново започна отбелязването на Деня на Европа – 9 май. Парадът поведе знаменната група с флаговете на страните-членки на Европейския съюз. Съпровождани от звуците на маршови изпълнения на духовия оркестър от СОУ „Емилиян Станев“ с карнавалните си костюми участваха и деца от детските градини в старата столица.  Заедно с тях гост на парада беше европейската звездичка на ЕИЦ – Велико Търново, следвана от доброволци от студентски клуб „Европа” и комитета за кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г.

Празникът продължи с ритуала по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и Велико Търново, след което децата и гостите бяха поздравени от кмета на старата столица, Даниел Панов.

За малките граждани на Велико Търново в парк Марно поле беше организиран Европейски детски празник с аниматори и забавления с музика и танци. Пред сградата на Общината беше отворен и щанд на Европейски информационен център „Европа Директно“ – Велико Търново, където гражданите получиха информационни материали за Европейския съюз и възможност за снимка с европейската звездичка.

В късния следобед започна и европейския пикник „Творим щастие“ в парк Дружба, организиран в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г. Във връзка с отбелязването на 9 май  в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“ бе открита и изложба на тема „100 години от рождението на Коста Варналис“.

IMG_3287

СТАРАТА СТОЛИЦА ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПА ЗА 16-ТИ ПЪТ

С празнично шествие във Велико Търново започна отбелязването на Деня на Европа на 9 май. В челните редици на парада бе знаменната група с флаговете на страните-членки на Европейския съюз. Под звуците на маршови изпълнения от духовия оркестър на СОУ „Емилиян Станев” дефилираха и мажоретните състави на детските градини „Слънце”, „Соня” и ОДЗ „Ален мак”. Облечени като приказни герои в шествието се включиха и малчугани от останалите детски заведения в старата столица. След ритуала по издигане на знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново,  пред сградата на Общината от името на градоначалника Даниел Панов децата и всички гости поздрави зам.-кметът Снежана Данева.

Велико Търново е първият град, в който е празнуван 9 май – Денят на Европа. Още през 1997 година тук стартира инициативата на Съвета на Европа за децентрализация и беше открит първият извънстоличен информационен център. Всяка година празненствата са насочени към децата. С тях се работи целогодишно по различни мини проекти на детските заведения.

По повод Деня на Европа 15 младежи от Велико Търново, членове на клуб „Европа“ и клуб „Млад европеец“ към Европейски център взеха участие в Парада на Шуман във Варшава. Там те представиха старата столица с уникален колаж на тема „Какво бих направил, ако бях президент на ЕС и главен преговарящ”.

 Във връзка с отбелязването на 9 май в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” беше открита и изложба, показваща плакати за честването от 1999 година насам.

Организатори на тържеството за Деня на Европа са Община Велико Търново и Европейски информационен център „Европа директно”. Подарък от тях за всички деца беше детският мюзикъл „Пинокио”.

Чествания по повод 9 май – Ден на Европа

По традиция в старопрестолния град 9 май – Деня на Европа бе отбелязан с голям парад на знамената и редица тържествени изпълнения. Събитието бе орагизирано от Европейски Информационен Център съвместно с Община Велико Търново. В шествито се включиха детски градини и училища от общината с разнообразни изпълнения – духов оркестър, мажоретен състав, танц на звездите и др. За децата беше организиран музикален спектакъл „Грозното патенце”, който се състоя в ДМТ „Константин Кисимов”. Европейски център имаше изнесен щанд с безплатни материали за гражданите; беше организирана и изложбана на детски рисунки с европейска тематика. В чест на празника се проведоха и лекции, посветени на историята и развитието на Европейския съюз. Директорът на Европейски Информационен Център доц. д-р Теодора Калейснка гостува в град Килифарево, където Денят на Европа бе отбелязан със спортен празник „Солидарност между поколенията”. Тържества за 9 май се състояха и в градовете Лясковец, Горна Оряховица, Елена и Свищов, в които младежите играха, пяха, рецитираха, рисуваха, а отличилите се получиха награди и грамоти от Европейския център.


За повече информация:

Европейски Информационен Център – Велико Търново,

тел: 062/60 50 60;

e-mail: office@europeinfocentre.bg, europedirectvt@europeinfocentre.bg

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development