Archive for the ‘9 май’ Category

9 МАЙ – ДЕН НА ЕВРОПА

9may_website copy

 

С празнично шествие във Велико Търново започна отбелязването на Деня на Европа – 9 май. Парадът поведе знаменната група с флаговете на страните-членки на Европейския съюз. Съпровождани от звуците на маршови изпълнения на духовия оркестър от СОУ „Емилиян Станев“ с карнавалните си костюми участваха и деца от детските градини в старата столица.  Заедно с тях гост на парада беше европейската звездичка на ЕИЦ – Велико Търново, следвана от доброволци от студентски клуб „Европа” и комитета за кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г.

Празникът продължи с ритуала по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и Велико Търново, след което децата и гостите бяха поздравени от кмета на старата столица, Даниел Панов.

За малките граждани на Велико Търново в парк Марно поле беше организиран Европейски детски празник с аниматори и забавления с музика и танци. Пред сградата на Общината беше отворен и щанд на Европейски информационен център „Европа Директно“ – Велико Търново, където гражданите получиха информационни материали за Европейския съюз и възможност за снимка с европейската звездичка.

В късния следобед започна и европейския пикник „Творим щастие“ в парк Дружба, организиран в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г. Във връзка с отбелязването на 9 май  в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“ бе открита и изложба на тема „100 години от рождението на Коста Варналис“.

IMG_3287

Подбор на автори за списване на студентски вестник за 9 май

logo-blanc-parlement-europeen copy

За трета поредна година Информационното бюро на Европейския парламент в България ще издаде вестник по случай Деня на Европа — 9 май, който ще бъде изцяло списан от студенти. За тази цел от днес, 13 януари, започва процедура за подбор на бъдещите автори, която ще продължи до 13 февруари включително. Условията за участие са кандидатите да са студенти и да изпратят кратко есе на една от следните две теми: „Европейски избори май 2014 г. Този път е по-различно?“ и „Избори за Европейски парламент. Защо моят глас има значение?“ на имейл адрес epsofia@europarl.europa.eu. Материалите трябва да бъдат авторски, на български език и да не надвишават 400 думи.

Избраните студенти, които ще участват в списването на вестника, ще посетят Европейския парламент в Брюксел през месец март 2014 г., за да се запознаят с институцията и с нейното функциониране и да подготвят своите материали.

Разходите по пътуването се поемат от Информационното бюро на ЕП в България. Авторите няма да получат заплащане за своите материали. Вестникът ще се разпространява безплатно на събитията, организирани от Информационното бюро на ЕП в България за отбелязване на 9 май 2014 г.

Всеки кандидат трябва изрично да упомене в кой университет учи, каква специалност и коя година.

За участие в конкурса се допускат студенти, обучаващи се в колежи и университети на територията на България и Европейския съюз, независимо дали в бакалавърска, магистърска или докторантска степен, редовна или задочна форма.

Победители в конкурси на Информационното бюро на ЕП в България през 2013 г., както и авторите от предишните години, не се допускат за участие.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в края на февруари 2014 година.

За повече подробности вижте приложения Правилник за участие, който можете да изтеглите от следващия линк: ПРАВИЛНИК за участие, 2014

 

За контакти:

 

Теодор Стойчев

Пресаташе
:teodor.stoychev@europarl.europa.eu
: (02) 985 35 42
: (0878) 85 35 14

: (33) 388 74 601 (STR)

СТАРАТА СТОЛИЦА ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПА ЗА 16-ТИ ПЪТ

190444_506508042742964_2116145114_n

С празнично шествие във Велико Търново започна отбелязването на Деня на Европа на 9 май. В челните редици на парада бе знаменната група с флаговете на страните-членки на Европейския съюз. Под звуците на маршови изпълнения от духовия оркестър на СОУ „Емилиян Станев” дефилираха и мажоретните състави на детските градини „Слънце”, „Соня” и ОДЗ „Ален мак”. Облечени като приказни герои в шествието се включиха и малчугани от останалите детски заведения в старата столица. След ритуала по издигане на знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново,  пред сградата на Общината от името на градоначалника Даниел Панов децата и всички гости поздрави зам.-кметът Снежана Данева.

Велико Търново е първият град, в който е празнуван 9 май – Денят на Европа. Още през 1997 година тук стартира инициативата на Съвета на Европа за децентрализация и беше открит първият извънстоличен информационен център. Всяка година празненствата са насочени към децата. С тях се работи целогодишно по различни мини проекти на детските заведения.

По повод Деня на Европа 15 младежи от Велико Търново, членове на клуб „Европа“ и клуб „Млад европеец“ към Европейски център взеха участие в Парада на Шуман във Варшава. Там те представиха старата столица с уникален колаж на тема „Какво бих направил, ако бях президент на ЕС и главен преговарящ”.

 Във връзка с отбелязването на 9 май в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” беше открита и изложба, показваща плакати за честването от 1999 година насам.

Организатори на тържеството за Деня на Европа са Община Велико Търново и Европейски информационен център „Европа директно”. Подарък от тях за всички деца беше детският мюзикъл „Пинокио”.

Чествания по повод 9 май – Ден на Европа

По традиция в старопрестолния град 9 май – Деня на Европа бе отбелязан с голям парад на знамената и редица тържествени изпълнения. Събитието бе орагизирано от Европейски Информационен Център съвместно с Община Велико Търново. В шествито се включиха детски градини и училища от общината с разнообразни изпълнения – духов оркестър, мажоретен състав, танц на звездите и др. За децата беше организиран музикален спектакъл „Грозното патенце”, който се състоя в ДМТ „Константин Кисимов”. Европейски център имаше изнесен щанд с безплатни материали за гражданите; беше организирана и изложбана на детски рисунки с европейска тематика. В чест на празника се проведоха и лекции, посветени на историята и развитието на Европейския съюз. Директорът на Европейски Информационен Център доц. д-р Теодора Калейснка гостува в град Килифарево, където Денят на Европа бе отбелязан със спортен празник „Солидарност между поколенията”. Тържества за 9 май се състояха и в градовете Лясковец, Горна Оряховица, Елена и Свищов, в които младежите играха, пяха, рецитираха, рисуваха, а отличилите се получиха награди и грамоти от Европейския център.


За повече информация:

Европейски Информационен Център – Велико Търново,

тел: 062/60 50 60;

e-mail: office@europeinfocentre.bg, europedirectvt@europeinfocentre.bg

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development