СТАРАТА СТОЛИЦА ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПА ЗА 16-ТИ ПЪТ

С празнично шествие във Велико Търново започна отбелязването на Деня на Европа на 9 май. В челните редици на парада бе знаменната група с флаговете на страните-членки на Европейския съюз. Под звуците на маршови изпълнения от духовия оркестър на СОУ „Емилиян Станев” дефилираха и мажоретните състави на детските градини „Слънце”, „Соня” и ОДЗ „Ален мак”. Облечени като приказни герои в шествието се включиха и малчугани от останалите детски заведения в старата столица. След ритуала по издигане на знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново,  пред сградата на Общината от името на градоначалника Даниел Панов децата и всички гости поздрави зам.-кметът Снежана Данева.

Велико Търново е първият град, в който е празнуван 9 май – Денят на Европа. Още през 1997 година тук стартира инициативата на Съвета на Европа за децентрализация и беше открит първият извънстоличен информационен център. Всяка година празненствата са насочени към децата. С тях се работи целогодишно по различни мини проекти на детските заведения.

По повод Деня на Европа 15 младежи от Велико Търново, членове на клуб „Европа“ и клуб „Млад европеец“ към Европейски център взеха участие в Парада на Шуман във Варшава. Там те представиха старата столица с уникален колаж на тема „Какво бих направил, ако бях президент на ЕС и главен преговарящ”.

 Във връзка с отбелязването на 9 май в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” беше открита и изложба, показваща плакати за честването от 1999 година насам.

Организатори на тържеството за Деня на Европа са Община Велико Търново и Европейски информационен център „Европа директно”. Подарък от тях за всички деца беше детският мюзикъл „Пинокио”.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development