Конкурс за есе „Европейският съюз и източните му партньори — в съседство или като семейство?“

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира конкурс за есе за ученици по темата „Европейският съюз и източните му партньори — в съседство или като семейство?“. В него могат да участват ученици от последните две години на гимназиалния курс на обучение на възраст от 16 до 18 години, навършени към датата на участието в конкурса. Те трябва да изпратят публицистичната си разработката — есе, статия или интервю (на български език) в електронен вариант на имейлepsofia@europarl.europa.eu до 17 октомври 2013 г. включително. Трима от най-добрите автори ще спечелят пътуване до Страсбург в периода 16—18 ноември, което включва посещение на Европейския парламент и среща с председателя на ЕП.

 

Пътуването се организира и заплаща от победителите, като Европейският парламент изплаща на място в Страсбург финансова помощ в максимален размер до 300 евро при представени документи за пътуване. Европейският парламент осигурява също храна и нощувки за участниците.

 

Европейската политика за съседство (ЕПС) предоставя рамка за отношенията с източните и южните съседни държави, на които ЕС не е предоставил перспектива за членство. Източното измерение на ЕПС беше актуализирано през 2009 г. със създаването на Източното партньорство (ИП), което, освен другите си функции, допълва отношенията на ЕС с всяка от източните съседни държави (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдсова и Украйна) чрез многостранно сътрудничество. През пролетта на 2011 г. Европейският парламент (ЕП) заедно с източните партньори създаде Парламентарна асамблея за връзки с източните съседни страни (Евронест).

 

Пълните правила за участие могат да се намерят на страницата на Информационното бюро на Европейския парламент http://www.europarl.bg

За повече информация и въпроси:

 

Информационно бюро на Европейския парламент за България
epsofia@ep.europa.eu
тел. : (02) 985 35 45

Информационно бюро на ЕП в България: http://www.europarl.bg/view/bg/index.html

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development