Информационен бюлетин за пленарната сесия на Европейския парламент, 2—3 април 2014 г., Брюксел

Край на митата за внос от Украйна

 

Предложение за премахване на митата върху стоки, идващи от Украйна, целящо стимулирането на украинската икономика, ще бъде гласувано от Европейския парламент в сряда.

 

Регламентът ще се прилага от момента, в който бъде окончателно одобрен, до 1 ноември 2014 г. или до влизането в сила на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Украйна няма да е задължена да предприема реципрочни действия и да премахне таксите за стоки от ЕС.

 

Дебат: сряда, 2 април

Гласуване: сряда, 2 април

Процедура: Обикновена законодателна процедура (съвместно вземане на решение), първо четене

Пресконференция: сряда, 2 април, 13,30 ч.

#ukraine

 

Проектодоклад относно намаляването и премахването на митата върху стоки с произход от Украйна

 

Прессъобщение за гласуването в комисия (20.03.2014г.)

 

Профил на докладчика Павел Залевски (ЕНП, Полша)

 

EP Live

 

———————————————————————————–

 

Таван на таксите за плащането с банкови карти

 

Въвеждането на таван на таксите, които търговците на дребно плащат на банките за операциите с кредитни карти, ще бъде гласуван в четвъртък, 3 април. Мерки за подобряване на сигурността при онлайн плащанията ще бъдат гласувани отделно същия ден. По данни на Европейската комисия плащането на такси при плащанията с карта струва на търговците на дребно в ЕС над 10 милиарда евро всяка година.

 

Таван на таксите за плащане с карта

 

Таксите, които банките събират за обработка на плащанията, направени с карти като Visa и MasterCard, ще трябва да бъдат не повече от 0,3% от стойността на самата операция, когато плащането е направено с кредитна карта и не повече от  7 евро цента или 0,2% от стойността на транзакцията (която от двете суми е по‑ниска) за плащанията с дебитна карта. Таваните ще важат както за националните, така и за трансгранични операции в рамките на ЕС.

 

Повече сигурност при онлайн плащанията

 

С оглед на развитието на технологиите и на пазара и постоянно нарастващия брой на извършените плащания онлайн, се налага правилата за сигурност при онлайн плащанията да бъдат актуализирани.

 

Информацията, изисквана за извършване на този тип плащания и всички такси, ще трябва да бъдат точно разяснени на потребителите. Пазаруващите онлайн ще имат и правото да изпозлват софтуер, гарантиращ сигурността на плащането или устройства, предоставени от трети страни — оторизирани доставчици на платежни услуги.

 

В случаите на неразрешена платежна транзакция, сумите ще трябва да бъдат възстановявани от доставчика на платежни услуги в рамките на 24 часа от момента, в който той е забелязал или е бил уведомен. Клиентите ще бъдат задължени да платят загубите, произтичащи от незаконното използване на изгубена или открадната карта или устройство, но за не повече от 50 евро.

 

Дебат: сряда, 2 април

Гласуване: четвъртък, 3 април

Процедура: Обикновена законодателна процедура (съвместно вземане на решение), първо четене

 

Проекторезолюция относно таксите за платежни операции с карти

Профил на докладчика Пабло Салба Бидегайн (ЕНП, Испания)

Законодателно досие за плащанията с карта

 

Проекторезолюция относно платежните услуги във вътрешния пазар

Профил на докладчика Диогу Фейу (ЕНП, Португалия)

 

Законодателно досие за паричните преводи

 

———————————————————————————–

 

Неутралност на мрежата и край на таксите за роуминг в ЕС

 

Доставчиците на интернет услуги няма да могат вече да блокират или забавят интернет услуги, предоставяни от техните конкуренти, гласят предложенията за промени в законодателството, които трябва да бъдат гласувани от ЕП в четвъртък, 3 април. Депутатите ще гласуват и премахването от 15 декември 2015 година на „таксите за роуминг“, които създават допълнителни разходи за използване на мобилен телефон в друга страна от ЕС.

 

Парламентарната комисия за промишленост, изследвания и енергетика предложи нови строги правила, благодарение на които телекомуникационните компании вече няма да могат да блокират или влошават интернет трафик за услуги и приложения на техни конкуренти. През 2012 г., например, BEREC (Органът на европейските регулатори на електронните съобщения) съобщи за интернет доставчици, които са забавили или блокирали достъпа до услуги като „Skype“ (използван за провеждането на телефонни разговори по интернет).

 

Без допълнителни разходи за обаждания в чужбина

 

Част от предложените промени в законодателството включват забрана на таксите за роуминг (за разговори, текстови съобщения и мобилен интернет) в рамките на ЕС от 15 декември 2015 г. Предвиждат се и  мерки, улесняващи търговията и отдаването под наем на права за използване на части от радиочестотния спектър, които са част от необходимите условия за осигуряването на по-бърз мобилен интернет.

 

Транграничен електронен подпис

 

Очаква се членовете на ЕП да одобрят нови правила, които да дадат възможност на фирмите, гражданите и публичните власти, желаещи да сключват трансгранични сделки, да кандидатстват за университет или да сключват брак онлайн, да получат достъп до лесни и сигурни начини да се подписват и да сертифицират документи. Този законопроект изисква от страните от ЕС да признават и приемат електронните системи за идентификация на другите държави членки. Правилата вече бяха съгласувани с гръцкото председателство на Съвета и ще бъдат подложени на отделно гласуване.

 

Дебат: четвъртък, 3 април

Гласуване: четвъртък, 3 април

Процедури:

Съвместно вземане на решение (обикновена законодателна процедура), първо четене (Телекомуникационния пакет)

Съвместно вземане на решение (обикновена законодателна процедура), първо четене, споразумение (електронната идентификация)

 

#NetNeutrality #roaming #telecoms #ConnectedContinent #eID

 

Проектодоклад за Телекомуникационния пакет

 

Прессъобщение за гласуването в комисия на Телекомуникационния пакет  (18.03.2014)

 

Профил на докладчика за Телекомуникационния пакет  Пилар дел Кастильо Вера (ЕНП, Испания)

 

Профил на докладчика за електронната идентификация Марита Улвског (С&Д, Швеция)

 

Законодателно досие на Телекомуникационния пакет 

 

Законодателно досие на електронна идентификация

 

———————————————————————————–

 

Реформа на одиторски услуги в ЕС с цел повишаване на финансовата стабилност

 

ЕП ще гласува в сряда, 2 април, споразумение между Парламента и Съвета относно промени в законодателство, целящи отваряне на пазара на одиторски услуги в ЕС отвъд доминиращите фирми от „голямата четворка“ и премахването на недостатъци на одитния процес, установени по време на финансовата криза.

 

Пакетът от реформи, състоящ се от една директива и регламент, се стреми и да подобри качеството на одитните услуги и предотвратяването на конфликта на интереси с оглед увеличаване на приноса на сектора към икономическата и финансова стабилност.

 

Гласуване: сряда, 2 април

Процедура: Обикновена законодателна процедура (съвместно вземане на решение), първо четене

 

#audit #auditreform

 

 

Проектодоклад за реформата в одитния сектор (директива)

 

Проектодоклад за реформата в одитния сектор (регламент)

 

Прессъобщение за гласуването в комисия (21.01.2014)

 

Профил на докладчик Саджад Карим (ЕКР, Великобритания)

 

Законодателно досие (директива)

 

Законодателно досие (регламент)

 

———————————————————————————–

 

Запазване на пенсионни права при преместване в друга страна от ЕС

 

Допълнителните пенсионни права на работещите в ЕС, които се преместват в друга страна от ЕС, ще бъдат защитени, по силата на споразумение между ЕП и държавите членки, което трябва да бъде гласувано в четвъртък. Законодателството ще се прилага за работници от ЕС, които се преместват в рамките на ЕС, а по настояване на Парламента — и по отношение на трансграничната мобилност на работна сила.

 

Съгласно новите правила, „правопораждащият срок“, необходим за един човек да запази допълнителните си пенсионни права, не трябва да превишава три години.

 

Задължителните пенсионни права, предоставени от държавата за хората, които работят в друга държава членка, вече са гарантирани съгласно законодателството на ЕС. Въпреки това, равностойна защита на допълнителните пенсии, тоест на тези, финансирани от работодателите или от частна схема, не беше установена до момента.

 

Дебат: сряда, 2 април

Гласуване: четвъртък, 3 април

Процедура: Обикновена законодателна процедура (съвместно вземане на решение), второ четене със споразумение

 

#pensions

 

Проектодоклад относно минималните изисквания за повишаване на мобилността на работниците

 

Прессъобщение за неформалното споразумение (26.11.2013)

 

Профил на докладчика Риа Омен-Ройтен (ЕНП, Нидерландия)

 

Законодателно досие

 

———————————————————————————–

 

„Списъкът Магнитски“: ЕП призовава за санкции срещу 32 руски длъжностни лица

 

Европейският парламент ще гласува в сряда проекторезолюция, изготвена от комисията по външните работи, в която се съдържа призив за санкции по отношение на 32 руски длъжностни лица, за които се предполага, че са замесени в смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски, в последвалото съдебно прикриване и в продължаващия тормоз, упражняван върху семейството му.

 

Според независими разследвания Магнитски, който разкри мащабна корупциона схема, прилагана от страна на руските власти, е починал в следствения арест през 2009 г., след дълго време на „нечовешки условия, умишлена липса на грижи и мъчения“. Проекторезолюцията призовава Съвета да се състави списък на руски длъжностни лица,замесени в случая „Магнитски“, на които ще бъде забранено влизането в ЕС и чиито финансови активи ще бъдат конфискувани. В проекторезолюцията тези лица са посочени поименно.

 

Гласуване: сряда, 2 април

Процедура: незаконодателна резолюция

 

Проектодоклад относно визови ограничения за руски граждани, замесени в случая със Сергей Магнитски

 

Прессъобщение от гласуването в комисия (18.03.2014)

 

Профил на докладчика Кристина Оюланд (АЛДЕ, Естония)

 

Законодателно досие

 

———————————————————————————–

 

ЕП обсъжда Русия, Украйна и Иран с Катрин Аштън

 

Членовете на Европейския парламент ще обсъдят с върховния представител  по въпросите на външните работи Катрин Аштън действията на ЕС спрямо Русия след последните събития в Крим, помощта на ЕС за Украйна и бъдещата стратегия по отношение на Иран на фона на продължаващите преговори за ядрената програма, в сряда, по време на последния пленарен дебат преди изборите за Европейски парламент.

 

Депутатите ще направят оценка на мандата на Катрин Аштън след обединяването в едно, благодарение на Лисабонския договор, на ролите на върховен представител на Съвета и на европейски комисар по въпросите на външните работи. Очаква се с резолюция, която трябва да бъде гласувана в четвъртък, членовете на ЕП да призоват европейските институции и страните членки да координират външната политика по-ефективно и да използват своите политически инструменти по-последователно.

 

 

Дебат: сряда, 2 април

Гласуване: четвъртък, 3 април

Процедура: Изявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и резолюция

 

#Ashton #Iran #Russia #Ukraine #CFSP @eeas_eu

 

Проекторезолюция относно цялостния подход на ЕС

 

Профил на докладчика Арно Данжан (ЕНП, Франция)

 

Законодателно досие

 

За контакти:

Дойчин Чолаков
Пресаташе

:Doichin.Cholakov@europarl.europa.eu
: (32-2) 28 42 303 (BXL)
: (32) 498 983 986

: (32-2) 28 49 25 3 (BXL)
: (33-3) 88 17 46 08 (STR)
: (33) 38 81 72 90 1 (STR)

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development