Archive for the ‘Европейски парламент’ Category

Обновено: На хоризонта за 2016: сигурност, защита на данните, енергиен съюз

2016

След година, доминирана от темите за борбата с тероризма, миграционната политика и нуждата от засилена защита на данните в Европа, разгледайте приоритетите на Парламента за 2016 г.

 

Коледна програма: на хоризонта е 2016 г.: сигурност, защита на данните, енергиен съюз

EP_plenary_session

След година, изпълнена с темите за борба с тероризма, миграционната политика и нуждата от засилване на сигурността на данните, открийте топ приоритетите на Парламента за 2016 г.

ЕС се обръща към директивата за оръжия

guns

Дебатът на членовете на ЕП предложи промени по отношение на правилата за продажба, притежание и регистрация на оръжие след атентатите в Париж, които насочиха светлината върху потенциални пробиви в настоящото законодателство.

Започва регистрацията за състезанието „Евроскола” за областите Русе, Силистра и Разград

еуросцхола

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола” за средни училища от областите Русе, Силистра и Разград. Състезанието ще се състои в гр. Русе на 12 декември 2015 г. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програма „Евроскола” в гр. Страсбург (Франция) през 2016 г. В състезанието могат да участват отбори от ученици на възраст 16—18 години. Училищата от трите области, които желаят да вземат участие в състезанието, трябва да заявят това до 12:00 часа на 27 ноември 2015 г.

Read more »

В програмата: Гърция, ТПТИ и кръгова икономика

greece eu

В последното пленарно заседание преди лятото,  членовете на Европейския парламент се сблъскват с важните дебати за Гърция, търговското споразумение между ЕС и САЩ и напредващата кръгова икономика.

Търговската сделка със САЩ – препоръките на Парламента

TTIP

Парламентът гласува за правото на отказ от ГМО

GMO

Във вторник Парламентът прие ново законодателство, което позволява на европейските държави да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генно-модифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво.

Новите правила, неофициално договорени между ЕП и Съвета през декември, бяха първоначално обсъждани през 2010 година. Дискусията обаче попадна в задънена улица за близо 4 години заради неразбирателство между страните членки, поддържащи и отхвърлящи ГМО.

Read more »

Папа Франциск изпрати послание към всички граждани на Европа

Pope_Francis_EP

Запазването на човешкото достойнство беше ключова тема в официалното обръщение на Папа Франциск към депутатите в Европейския парламент във вторник. Темите за имиграцията, защитата на околната среда, човешките права и демокрацията също присъстваха в речта, с която той призова „Европа да преоткрие най-доброто в себе си”.

При откриването на официалното заседание председателят на Парламента Мартин Шулц констатира, че загубата на доверие на хората в политиката, на национално и европейско ниво, е „огромна”. Той подчерта, че няма институция, която да може да функционира без подкрепа. „Ето защо всички трябва да си сътрудничим, за да възвърнем изгубеното доверие”, заяви той.

Г-н Шулц наблегна на „общите цели”, които ЕС и Католическата църква имат за насърчаване на ценности като „толерантност, уважение, равенство, солидарност и мир” и  добави, че „Европейският съюз е за приобщаване и сътрудничество, не за изключване и конфронтация”.

 

Човешки права и достойнства

Бих искал да отправя послание за надежда и кураж за всички граждани на Европа”, заяви пред членовете на ЕП Папа Франциск. Той заяви, че достойнството е било централна концепция в процеса на възстановяване на Европа след Втората световна война и даде висока оценка на факта, че „насърчаването на правата на човека е ключово в ангажимента на ЕС да защитава достойнството на личността”, както в рамките на Съюза, така и в отношенията си с трети държави.

„Европейският парламент има отговорност към запазването на демокрацията за народите на Европа: не бива да се позволява на демокрациите да се срутят под натиска на мултинационални интереси, които не са универсални”, заяви Папа Франциск. Той добави, че е дошло време за насърчаване на политики, които създават работни места, но преди всичко е необходимо достойнството на работещите да бъде възстановено чрез осигуряване на подходящи условия на труд.

 

Околна среда и миграция

„Европа винаги е била първа в усилията за насърчаване на екологията”, подчерта Папата. Опазването на околната среда означава тя да не бъде рушена, но също така и да се „използва за добри цели” – като осигуряване на храна за нуждаещите се, а не за разхищения.

Папа Франциск засегна и въпроса за миграционните потоци към ЕС. Той заяви: „Не можем да оставим Средиземноморието да се превърне в обширно гробище”, подчертавайки, че хората, които пристигат с лодки, се нуждаят от „приемане и помощ”. Европа ще бъде в състояние да се справи с проблемите, свързани с имиграцията, „само ако е в състояние ясно да отстои своята собствена културна идентичност”, добави той.

 

Гледайте видео запис и вижте събитието, отразено на живо в Туитър на @EuroParlPress.

EP Live

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/schedule/

EbS+

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=fr&page=3&institution=0&date=11/25/2014

Българските евродепутати представиха приоритетите си за следващия мандат

MEPs 2014-2019

Вчера от 11 ч. в Информационното бюро на ЕП в България се проведе среща на български членове на Европейския парламент с граждани и медии. Събитието бе излъчено на живо в интернет, като пълен запис можете да намерите на интернет страницата на Информационното бюро.

 

Пресконференцията продължи от 11,00 ч. до 12,30 ч. в Конферентната зала на Дома на Европа на ул. „Г.С. Раковски” 124. Срещата предизвика жив интерес от страна на медии и граждани, като посетителите наброяваха над 100 души. В събитието взеха участие членовете на ЕП: Томислав Дончев (ЕНП), Светослав Малинов (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д), Георги Пирински (С&Д), Момчил Неков (С&Д) и Искра Михайлова (АЛДЕ).

 

По време на пресконференцията всеки член на ЕП представи своите приоритети за следващите пет години, в зависимост от комисията и делегацията, в които работи, както и целите на своето политическо семейство. След това се проведе дискусия с участието на медии, граждани и всички присъстващи депутати.

 

Сред основните приоритети на Светослав Малинов са членството на България в Еврозоната и постигането на общ енергиен съюз. Като свои лични каузи г-н Малинов изтъкна премахването на визите за български граждани за САЩ и Канада, справяне с бежанската криза и взаимното признаване на дипломи за висше образование на територията на ЕС.

Томислав Дончев представи като свои водещи приоритети политиката на сближаване и постигането на единен цифров пазар. Многократно г‑н Дончев призова за „повече Европа” в тези и други области от дейността на ЕП.

 

Като общи приоритети на Групата на социалистите и демократите, Илияна Йотова посочи: борбата с организираната престъпност, прането на пари и корупцията; създаването на повече работни места; приемането на България в Шенгенското пространство; справяне с проблемите, свързани с нелегалната имиграция и предоставяне на убежища.

 

Георги Пирински се фокусира върху политиката на сближаване на икономическо, социално и териториално ниво. Момчил Неков ще работи за популяризирането на новата програма „Еразъм +”, за представяне на кандидатурите на българските градове, борещи се за Европейска столица на културата, както и в областта на земеделието и развитието на селските райони.

 

Основните приоритети на АЛДЕ бяха представени от Искра Михайлова. Сред тях са развитието на политики за растеж и заетост, насърчаване на малкия и среден бизнес, отстояването на Пакта за стабилност и по-строг банков съюз, както и защита на основните граждански права. Сред личните ѝ приоритети са регионалната политика и оперативните програми за периода 2014—2020 година.

 

Пълен запис на събитието може да гледате на адрес:

http://www.europarl.bg/bg/news_events/media/press-release/pr-2014/july/newmepspress.html

 

Повече снимки от събитието можете да намерите на следните адреси:

http://www.gobox.bg/EP-EVENT-28-07-2014.zip

https://www.dropbox.com/sh/6ex13ap3ny3cjk5/AABW6r9RgRfCDA1rtuv1pY5Oa

 

За контакти:

Теодор Стойчев, пресаташе

Информационно бюро на Европейския парламент в България
снимка: Информационно бюро на Европейския парламент в България

Мартин Шулц бе преизбран за председател на ЕП

EU-Parliament-President-Martin-Schulz-in-Poland

Европейските депутати преизбраха Мартин Шулц за председател на Европейския парламент за следващите две години и половина. 58‑годишният германски евродепутат ще заема този пост до януари 2017 година. За него гласуваха 409 членове на Европейския парламент при общо 612 валидни гласа в първия тур от изборите за председателското място.

Шулц е първият председател в историята на Европейския парламент, който е преизбран за втори мандат.

В краткото си обръщение към членове на Европейския парламент непосредствено след гласуването, Шулц благодари за оказаното му доверие и заяви: „За мен е изключителна чест да бъда първият председател на европейския парламент, преизбран за втори мандат. Приемам задълженията си изключително сериозно, защото ние сме сърцето на европейската демокрация и сме отговорни да приемаме нормативните актове и да следим за тяхното изпълнение. Значително мнозинство от депутатите заявиха, че водещият кандидат в изборите за Европейски парламент трябва да заеме председателското място в Европейската комисия и немска дума — „шпицкандидат” — стана европейска дума”.

Шулц подчерта и че членовете на Европейския парламент трябва „да се стремят да покажат на хората, които търгуват с ЕС, че следва да се придържат към принципите на правовата държава, а не към правото на по-силния. Ако ЕС защити хората, ние ще си върнем отново доверието им, независимо от техния произход и пол. Спазването на принципите на уважение и на човешко достойнство следва да бъдат в основата на всичко, което правим. Нека да работим и да има конструктивен дебат!”.

Вдясно може да откриете линк към цялото изказване на председателя на ЕП.

Информация за гласуването за председател на ЕП

Съгласно Правилника за дейността на ЕП, за да бъде избран, кандидатът трябва да е събрал абсолютно мнозинство от валидно подадените гласове, т.е. 50% плюс един. Празните или невалидни бюлетини не се преброяват при изчисляване на необходимото мнозинство.

Резултатът от гласуването е както следва:

Упражнили правото си на вот членове на ЕП: 723

Празни или невалидни бюлетини: 111

Валидни бюлетини: 612

Необходимо мнозинство за да бъде избран кандидат на първи тур: 307

 

Гласове за всеки един от кандидатите:

Мартин Шулц (С&Д, Германия): 409 — достатъчни, за да бъде избран за председател на ЕП

Саджад Карим (ЕКР, Великобритания): 101

Пабло Иглесиас (ЕОЛ, Испания): 51

Улрике Луначек (Зелените/ЕСА, Австрия): 51

 

Гласуването за заместник-председатели и квестори ще се проведе съответно този следобед и утре сутрин.

#EPPresident

EP live

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary

EbS

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=1&institution=Parliament

Информационенбюлетин

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/news-room/plenary

Правилник за дейността на ЕП

http://www.europarl.europa.eu/sipade/rulesleg8/Rulesleg8.BG.pdf

Информация за избора на председател на ЕП и неговите предшественици

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=1418

Аудиовизуални материали:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=1451

 

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development