Archive for the ‘Евроскола’ Category

Започва регистрацията за регионалното състезание „Евроскола” в Стара Загора на 21 февруари

еуросцхола

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола” за средни училища от областите Стара Загора, Ямбол и Сливен. Състезанието ще се състои в гр. Стара Загора на 21 февруари 2015 г. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програмата „Евроскола” в гр. Страсбург (Франция) през 2015 г. В състезанието могат да участват отбори от ученици на възраст 16—18 години от училища от областите Стара Загора, Ямбол и Сливен. Среднообразователните училища от тези три области, които желаят да вземат участие в състезанието, трябва да заявят участие до 12,00 часа на 12 февруари 2015 г.

Отборите трябва да се състоят от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите не могат да участват в самото състезание и да се намесват в подготовката и представянето на учениците си по време на състезанието.

Информационното бюро на Европейския парламент в България възстановява транспортните разходи до Стара Загора и обратно на учениците от областите Стара Загора, Ямбол и Сливен —  вж. „Регламент за участие”.

Read more »

Ученици от Кърджали, Смолян, Ардино, Хасково и Димитровград спечелиха участие в “Евроскола” в Страсбург

еуросцхола

Регионалното състезание “Евроскола”, провело се в Кърджали на 15 ноември 2014 г., бе спечелено от ученически отбори от градовете Кърджали, Смолян, Ардино, Хасково и Димитровград. Победителите в събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент, ще участват в програмата “Евроскола” в Страсбург през 2015 година.

            

В състезанието участваха общо 11 отбора от областите Кърджали, Хасково и Смолян. Ето и победителите, които ще заминат за Страсбург:

СОУ “Петко Рачов Славейков”, гр. Кърджали

СОУ “Васил Левски”, гр. Ардино

СОУ “Отец Паисий”, гр. Кърджали

ГПЧЕ “Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Хасково

ГПЧЕ “Иван Вазов”, гр. Смолян

ПМГ “Иван Вазов”, гр. Димитровград

Петте отбора, които не успяха да спечелят участие в Страсбург, бяха поканени да присъстват на Деня на отворените врати в Дома на Европа в гр. София на 9 май 2015 г., организиран съвместно от Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България. Всеки от участниците получи също така подарък, предоставен от Представителството на Европейската комисия в България.

Състезателният ден

Отборите бяха съставени от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите нямаха право да участват в самото състезание и да се намесват в дебатите или презентациите на учениците си. Състезанието се осъществи с любезното съдействие на община Кърджали и на Обединен детски комплекс Кърджали. В деня на състезанието, участниците бяха топло приветствани от Елисавета Кехайова, зам.-кмет на община Кърджали.

Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав Теодор Стойчев — и. д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, Владимир Уручев — евродепутат от Европейската народна партия и Илхан Кючюк —  евродепутат от Алианса на либералите и демократите за Европа. След края на състезанието, членовете на журито изразиха своето възхищение от нивото на подготовка на учениците и им пожелаха още по-големи успехи в бъдеще.

Програма “Евроскола”

Програмата “Евроскола” има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на “Младежкия европейски парламент”.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите” и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и, с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.
За контакти:

 

Теодор Стойчев, пресаташе

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Утре Европейският парламент дава думата на младите в Благоевград

EP

Професионалната реализация на младите в Европа ще бъде в центъра на дискусия „Европа близо до теб: Гласът на младите“, която Информационното бюро на Европейския парламент в България организира съвместно с Българската национална телевизия на 11 април от 10,00 ч. в зала „22 септември“ в Благоевград. На следващия ден (12 април) в Червената зала на Американския университет ще се проведе регионалното ученическо състезание „Евроскола“ на Европейския парламент за областите Благоевград, Кюстендил и Перник.

 

Повече от 26 милиона европейци са безработни, а средното ниво на младежката безработица в ЕС е над 23%, или двойно по-високо от средното. В България процентът на неработещите младежи е дори по-значителен – 28%, което прави проблема със заетостта един от ключовите, пред които се изправят страната и Европа. В отговор на това предизвикателство, ЕС работи по мерки, които да помогнат на младите в  подобряването на квалификацията и намирането на професионална реализация.

 

Дискусията е част от поредица от регионални събития, организирани от Информационното бюро на ЕП и БНТ в страната. Тя ще се проведе от 10 ч. в зала „22 септември“ в Благоевград и ще се предава на живо по БНТ 2. Въпроси може да се задават и в Twitter с хаштаг #ЕСблизо. В рамките на дискусията в петък участниците ще могат да получат информация и да почерпят опит от предприемачи и експерти по теми като:

 

ü  Младите предприемачи — изпробвани начини да започнеш свой бизнес;

ü  Как мога да осъществя своята бизнес идея? С какво може да ми помогне Европа?

ü  Търся си работа, но нямам стаж: как европейските програми могат да  ми бъдат в помощ?

 

В обсъжданията ще се включат:

 

  • Иван Модев, директор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ към МОН и бивш директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР);
  • Михаил Балабанов, изпълнителен директор на Национален център европейски младежки проекти и инициативи (НЦЕМПИ),
  • Рени Попчева, предприемач и създател на embrioo.com;
  • Тодор Балабанов, асистент в Института за информационни и комуникационни технологии към БАН и един от първите българи, участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“;
  • Теодор Панайотов, млад предприемач (CEO на IT Instructor).

 

Модератор на събитието ще бъде журналистът от БНТ Марио Гаврилов.

 

Проблемите у нас

 

Ранното отпадане на ученици от образователната система, липсата на реални практически познания в отговор на търсенето на пазара на труда, както и слабо развитият предприемачески дух са сред основните причини за високото ниво на младежката безработица, достигащо 23% в ЕС и 28% в България. Ефективните решения на тези проблеми се крият основно в образователни реформи, предлагащи разнообразни форми на неформално образование, ранна кариерна ориентация и стимулиране на иновативното мислене, практическото обучение и образователна и трудова мобилност на територията на ЕС. Около тези изводи се обединиха български евродепутати, представители на образователния сектор, бизнеса, синдикатите и младежки организации в рамките на конференцията „Младежката безработица: от причини към решения“, която се проведе в Информационното бюро на Европейския парламент в София на 9 ноември. Дискусията в Благоевград ще продължи и доразвие темата.

 

Еразъм +

 

Програмата „Еразъм +“ обединява седем съществуващи програми на ЕС в областта на образованието, обучението и младежта. Програма „Еразъм +“ има за цел подобряване на уменията и пригодността за заетост, както и модернизиране на образованието, обучението и работата с младежта. Тази седемгодишна програма ще има бюджет от 14,7 млрд. евро — увеличение с 40% в сравнение с периода 2007—2013 г., което отразява ангажимента на ЕС за инвестиране в тези области. „Еразъм +“ ще даде възможност на над 4 милиона европейци да учат, да се обучават, да придобият трудов опит и да работят като доброволци в чужбина.

 

Гаранция за младежта

 

Гаранцията за младежта е нов подход за борба с младежката безработица, който гарантира, че всички млади хора на възраст под 25 години — независимо дали са регистрирани в службите по заетостта или не — получават качествено конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа. Това предложение трябва да бъде за работа, чиракуване, стаж или продължаващо обучение и да е съобразено с нуждите и положението на всеки.

 

Евроскола

 

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят ЕП, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург. Регионалното състезание в Благоевград ще излъчи следващите училища от България, които ще се включат в програмата. За участие са се записали 9 училища от трите области. В журито ще бъдат евродепутатите Мария Габриел (ЕНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Димитър Стоянов (Независими), Теодор Стойчев, и. д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент, Красимира Хаджикосева от Европа Директно Благоевград и Иван Андонов от Европа Директно Кюстендил.

 

 

За контакти:

Информационно бюро на Европейския парламент в България
: epsofia@ep.europa.eu

: (02) 985 35 42
: (0878) 85 35 14

: (33) 388 74 601 (STR)

Интернет страница на Пресслужбата на ЕП

 

Информационно бюро на ЕП в България

 

Facebook

 

Следвайте ни в Twitter

Започна записването за “Евроскола” в Благоевград

euroschola

Всички ученици от училища от областите Благоевград и Кюстендил, които искат да се включат в състезанието, трябва да заявят участие до 13,00 часа на 4 април 2014 година.

 

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание за училища от областите Благоевград и Кюстендил за участие в програмата „Евроскола“ на Европейския парламент.

 

Състезанието ще се състои в гр. Благоевград на 12 април 2014 г. Отборите, класирани на първите места, ще получат за своите училища дати за участие в програмата „Евроскола“ в Страсбург за второто полугодие на 2014 г.

 

Отборите ще се състоят от 5-ма ученици, които трябва да бъдат ръководени от един учител. Преподавателите няма да участват в самото състезание и да се намесват в подготовката и представянето на учениците си.

 

Информационното бюро на Европейския парламент в България възстановява транспортните разходи до Благоевград и обратно на учениците от област Кюстендил, както и на тези от съседни на гр. Благоевград населени места и общини. —  само и единствено билети за влак или автобус. За целта, те трябва да представят на място оригинали и ксерокопия на билетите си. За всякакви въпроси относно възстановяването на транспортните разходи моля своевременно и преди закупуването на билетите да се обръщате към Мила Коралова на тел. 02 985 35 45 или mila.koralova@europarl.europa.eu

 

Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес с акцент върху предстоящите избори за Европейски парламент през 2014 г.

 

В състезанието могат да участват ученици на възраст 16—18 години (16-те години могат да се навършат до края на 2014 година) от училища, които не са участвали в програмата „Евроскола“ през 2011, 2012 и 2013 г. и не им предстои участие до края на 2014 година.

 

Искаме да подчертаем, че доброто владеене на един от трите работни европейски езици — английски, френски или немски — е измежду главните условия за участието на училищата в програмата „Евроскола“ и ще се проверява по време на състезанието.

 

Молим заявките за участие да бъдат изпратени до 13,00 часа на 4 април  2014 г. на адрес:epsofia@europarl.europa.eu. Имената на участниците в конкретния отбор и на придружаващия преподавател трябва да бъдат изпратени едновременно със заявката за участие.

 

Регламент за провеждане на състезанието, примерни теми за състезанието и материали за подготовка могат да бъдат намерени на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП в България на следния адрес: http://www.europarl.bg/bg/news_events/media/press-release/pr-2014/march/euroscola_blagoevgrad.html .

 

За контакти:

 

Информационно бюро на Европейския парламент в България
epsofia@ep.europa.eu

: (02) 985 35 42
: (0878) 85 35 14

Започва регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в София на 25 януари

euroschola

Всички ученици от средните училища от областите София-град и София област, които искат да се включат в състезанието, трябва да заявят участие до 9,00 часа на 20 януари 2014 година.

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание за училища от областите София-град и София област за участие в програмата „Евроскола“ на Европейския парламент. Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес с акцент върху предстоящите избори за Европейски парламент през 2014 г. Темите за подготовка ще намерите в прикачения файл и на сайта ни: www.europarl.bg.

Състезанието ще се състои в гр. София на 25 януари 2014 г. в конферентната зала на Информационното бюро на Европейския парламент в България на ул. „Г. С. Раковски“ № 124. Отборите, класирани на първите места, ще получат за своите училища дати за участие в програмата „Евроскола“ в Страсбург за първото или второто полугодие на 2014 г.

Отборите трябва да се състоят от 5-ма ученици, които да бъдат ръководени от един учител. Преподавателите няма да участват в самото състезание и да се намесват в дебатите или презентациите на учениците си.

Информационното бюро на Европейския парламент в България възстановява транспортните разходи до София и обратно на учениците от София-област —  само и единствено билети за влак или междуградски автобус. За целта, те трябва да представят на място оригинали и ксерокопия на билетите си. За всякакви въпроси относно възстановяването на транспортните разходи молясвоевременно и преди закупуването на билетите да се обръщате към Мила Коралова на тел. 02 985 35 45 или mila.koralova@europarl.europa.eu

В състезанието могат да участват ученици на възраст 16—18 години (16-те години могат да се навършат до края на 2014 година) от училища, които не са участвали в програмата „Евроскола“ през 2011, 2012 и 2013 г. и не им предстои участие до края на 2014 година.

Искаме да подчертаем, че доброто владеене на един от трите работни европейски езици — английски, френски или немски — е измежду главните условия за участието на училищата в програмата „Евроскола“ и ще се проверява по време на състезанието.

Молим заявките за участие да бъдат изпратени до 9,00 часа на 20 януари 2014 г. на адрес: epsofia@europarl.europa.eu. Имената на участниците в конкретния отбор и на придружаващия преподавател трябва да бъдат изпратени едновременно със заявката за участие.

За участие в състезанието ще бъдат записани първите 15 училища, които са изпратили своите кандидатури в посочения срок.

 За повече информация, моля последвайте линк: http://www.europarl.bg/bg/news_events/media/press-release/pr-2014/pr-2014-January/pr-2014-Jan-1.html;jsessionid=6AC6DFC74ABCCAE7181188E0B5D7F210

Информационно бюро на Европейския парламент в България

 

E-mail: epsofia@ep.europa.eu
Tel: (02) 985 35 45

Информационно бюро на ЕП в България

Аз бях евродепутат за един ден Национален конкурс за младежи, участвали в програмата “Евроскола” и в посетителски групи в Европейския парламент

Информационното бюро на ЕП организира Национален конкурс за младежи, участвали в програмата “Евроскола” и в посетителски групи в Европейския парламент. Конкурсът се провежда в две категории – за есе и за фоторазказ. Очакваме да ни изпратите с думи или фотоси разказа си за деня, в който бяхте евродепутат.
По няколко дни всеки месец, Европейският парламент е завзет от тийнейджъри. В тези дни “евродепутатите” нямат и 18 години, не носят консервативни костюми, по-шумни са от обикновено, закачат се и се смеят на различни езици и не изпускат фотоапаратите от ръцете си.
Това са дните, в които не заседава “обикновеният” Европейски парламент, а сградата му е превзета от неговата Евроскола – прекрасната програма, чрез която по 500 ученици от цяла Европа се събират на симулирана сесия и разиграват заседания на комисии, дебати в пленарна зала, приемат резолюции и се сблъскват директно с многообразието от езици, теми и интереси, които съставят стария континент.

Тридесет български училища и над 1000 български младежи са участвали в програмата “Евроскола” досега от 2006 г. насам. Тази програма се администрира със съдействието на Информационното бюро на ЕП за България. Много други са посетили Европейския парламент по линия на постителските групи, органзирани от членове на ЕП и неговия секретариат.

Условия за кандидатстване и класиране за Евроскола
Много от тях споделят, че пътуването до Страсбург и необикновеният европейски урок на този ден са променили завинаги живота им, укрепили вярата им, че са граждани на ЕС и са подсилили мечтите им.
Информационното бюро на ЕП иска да чуе историите на всяко пътуване, уроците, извлечени от него, да научи за приятелствата, които са се зародили, както и за предизвикателствата и проблемите, които е трябвало да преодолеете в тази първа среща с Европа. Ние бихме искали да ни пратите с думи или фотоси разказа си за деня, в който бяхте евродепутат.
Най-хубавите истории и есета /до 50 реда, 3000 знака/ или фоторазкази /от 1 до 5 снимки/ ще бъдат публикувани на нашия сайт. Между тях ще бъдат избрани победители, които най-завладяващо са използвали образите и думите за да предадат впечатленията и мечтите си от този ден.
За победителите в двете категории /есе и фоторазказ/ ще има специална награда: лична среща “на високо равнище”, която ще завърши с индивидуален обяд с български член на ЕП, организиран от Информационното бюро на ЕП.

Регламент за участие в конкурса “Аз бях евродепутат за един ден”:
1. Могат да се кандидатират младежи до 30 години, които са участвали в програмата Евроскола или са били посетители в ЕП по друга линия, включително и чрез посетителските групи, организирани от членовете на ЕП
2. Eсетата трябва да са на български език, с обем до 50 реда, 3000 знака.
3. Снимките да са в дигитален формат JPEG, като всяка от тях е придружена от кратък текст (до 5 реда, 300 знака), с описание какво показва и датата, на която е направена. Снимките може да са обработени, примерно за яркост и контраст или да са прекадрирани, но не следва да бъдат фотоколажи нито да съдържат допълнително внесени вътре в тях надписи или графики. Не се допуска авторите им да са професионални фотографи.
4. Едно и също лице може да участва в двете категории, есе и фотораказ.
5. Есетата и снимките изпращайте по електронна поща, на адрес epsofia@europarl.europa.eu, с тема “Конкурс – Аз бях евродепутат за 1 ден”.
6. Всеки участник в конкурса следва да посочи следните данни за себе си: трите имена; възраст; местоживеене (само името на населеното място, не е нужен точен адрес); кога и по какъв повод е посетил Европейския парламент; адрес на електронна поща, на който да бъде известен, ако бъде избран за победител. По желание можете да се посочи и телефон за връзка. Предоставените лични данни ще служат само за целите на конкурса, ще се съхраняват съгласно българското законодателство и няма да бъдат предоставяни на трети страни.
7. Кандидатствайки за наградата, участниците в конкурса декларират, че са автори на есето или снимките, които изпращат. Те предоставят на Информационното бюро на Европейския парламент в България правото да публикува техните творби на неговата страница в интернет и да ги използва за популяризиране на конкурса.
8. Конкурсът ще се проведе в рамките на 2011 година. Творбите ще бъдат оценявани от жури, съставено от служители на Информационното бюро на ЕП и един или повече членове на Европейския парламент. Победителите ще бъдат обявени в края на 2011 година или в началото на 2012 г.
9. Кандидатствайки за наградата, участниците декларират, че са се запознали с горните правила и ги приемат.

Източник и повече информация:
Информационно бюро на Европейския парламент за България

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development