Ученици от Кърджали, Смолян, Ардино, Хасково и Димитровград спечелиха участие в “Евроскола” в Страсбург

Регионалното състезание “Евроскола”, провело се в Кърджали на 15 ноември 2014 г., бе спечелено от ученически отбори от градовете Кърджали, Смолян, Ардино, Хасково и Димитровград. Победителите в събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент, ще участват в програмата “Евроскола” в Страсбург през 2015 година.

            

В състезанието участваха общо 11 отбора от областите Кърджали, Хасково и Смолян. Ето и победителите, които ще заминат за Страсбург:

СОУ “Петко Рачов Славейков”, гр. Кърджали

СОУ “Васил Левски”, гр. Ардино

СОУ “Отец Паисий”, гр. Кърджали

ГПЧЕ “Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Хасково

ГПЧЕ “Иван Вазов”, гр. Смолян

ПМГ “Иван Вазов”, гр. Димитровград

Петте отбора, които не успяха да спечелят участие в Страсбург, бяха поканени да присъстват на Деня на отворените врати в Дома на Европа в гр. София на 9 май 2015 г., организиран съвместно от Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България. Всеки от участниците получи също така подарък, предоставен от Представителството на Европейската комисия в България.

Състезателният ден

Отборите бяха съставени от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите нямаха право да участват в самото състезание и да се намесват в дебатите или презентациите на учениците си. Състезанието се осъществи с любезното съдействие на община Кърджали и на Обединен детски комплекс Кърджали. В деня на състезанието, участниците бяха топло приветствани от Елисавета Кехайова, зам.-кмет на община Кърджали.

Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав Теодор Стойчев — и. д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, Владимир Уручев — евродепутат от Европейската народна партия и Илхан Кючюк —  евродепутат от Алианса на либералите и демократите за Европа. След края на състезанието, членовете на журито изразиха своето възхищение от нивото на подготовка на учениците и им пожелаха още по-големи успехи в бъдеще.

Програма “Евроскола”

Програмата “Евроскола” има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на “Младежкия европейски парламент”.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите” и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и, с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.
За контакти:

 

Теодор Стойчев, пресаташе

Информационно бюро на Европейския парламент в България

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development