Филмови дни ЛУКС от 9 до 11 декември в Дома на киното – ВХОД СВОБОДЕН

Трите филма финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент (LUX Film Prize) ще бъдат показани от 9 до 11 декември в Дома на киното в София в партньорство с Международния филмов фестивал София Филм Фест. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН. Прожекциите ще се излъчат във всички 28 европейски страни със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз преди обявяването на победителя на 17 декември в Страсбург.

Европейският парламент има удоволствието да представи трите филма, състезаващи се за Филмовата награда ЛУКС за 2014 г., които ще бъдат прожектирани по време на 3-то издание на Филмовите дни ЛУКС. Целта на филмовите дни е да се сподели многообразието и богатството на европейското кино с европейските граждани и да се обсъдят темите, които филмите от ЛУКС 2014 представят. Официалното откриване ще бъде преди началото на първата прожекция, а след последната прожекция ще бъде организирана дискусия.

 

9.12.2014 г., 19,00 часа (официално откриване преди прожекцията)

Дебютният филм на Рок Бичек, ВРАГЪТ НА КЛАСА (RAZREDNI SOVRAŽNIK), навлиза в микрокосмоса на гимназиален клас, сблъскал се с особено строг нов учител.

TRAILER

10.12.2014 г., 19,00 часа

С третия си филм БАНДА МОМИЧЕТА (BANDE DE FILLES) Селин Сиама отразява връзката между юношите и властта, като извежда на преден план един различен тип женственост, описвайки банда шестнадесетгодишни момичета в парижките предградия.

TRAILER

11.12.2014 г., 19,00 часа (след прожекцията каним публиката на дискусия)

С ИДА (IDA) Павел Павликовски насочва вниманието към миналото на Европа и обрисува портрета на осиротяло младо полско момиче в началото на 60-те, изправено пред проблема за своята идентичност.

TRAILER

Тези три забележителни филма отразяват богатството, дълбочината и красотата на европейското кино. Ситуациите, обрисувани от трите състезаващи се филма, са твърде многостранни, но обединени от водещата тема за младежта.

Какво представлява наградата ЛУКС?

Наградата ЛУКС е филмова награда, която се връчва от Европейския парламент от 2007 г. Тя има две основни цели: да даде публичност на дебата за Европа и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на ЕС. Несъмнено дистрибуцията е „ахилесовата пета” на европейското кино, за което допринасят и езиковите бариери. Наградата ЛУКС се стреми да ги преодолее.

 

Как се избират филмите?

Филмите са избрани от представители на филмовата индустрия, които заедно образуват журито. Трите номинирани филма са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент. Тази година наградата ще бъде връчена на 17 декември в Страсбург.

 

Какво представлява Наградата на публиката?

Приканваме публиката също да изразява и споделя гледните си точки с други европейци и да гласува за предпочитания си филм на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на LUX FILM PRIZE, като присъжда „Специална награда на публиката”. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

 

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФИЛМИТЕ

 

ВРАГЪТ НА КЛАСА (RAZREDNI SOVRAŽNIK) Рок Бичек – Словения

Поради огромна разлика в начина, по който възприемат живота, отношенията между учениците и техния нов преподавател по немски език стават изключително напрегнати. Емоциите стигат далеч и осъзнаването на факта, че нещата не трябва да се възприемат в черно и бяло, идва твърде късно.

Режисьор: Рок Бичек

Държава: Словения

Продължителност: 112 мин.

Година: 2013

Сценарий: Нейц Газвода, Рок Бичек, Янез Лапайне

В ролите: Игор Самобор, Наташа Барбара Грачнер, Тяша Железник, Маша Дерганц, Роберт Пребил, Воранц Бох, Ян Зупанчич, Даша Цупевски

Оператор: Фабио Стол

Продуценти: Янез Лапайне, Айкен Вероника Просенц

Продукция: Triglav Film

 

 

БАНДА МОМИЧЕТА (BANDE DE FILLES) Селин Сиама – Франция

Потискана от семейната среда, липсата на перспективи в училище и от момчетата, командващи в квартала, Марием започва нов живот, след като се запознава с група от три свободни по дух момичета. Тя променя името си, стила си и напуска училище, за да бъде приета в бандата, като се надява, че това е пътят към свободата.

Режисьор: Селин Сиама

Държава: Франция

Времетраене: 112 мин.

Година: 2014

Сценарий: Селин Сиама

В ролите: Идриса Диабате, Кариджа Туре, Татяна Рожо, Раба Не Уфела, Яник Руиз

Оператор: Кристел Фурние

Продуцент: Бенедикт Куврьор

Продукция: Hold Up Films, Lilies Films, Arte France Cinéma

 


ИДА (IDA) Павел Павликовски – Полша, Дания

Полша – 1962 г. Анна е красива осемнадесетгодишна жена, готвеща се да се замонаши в манастира, в който живее, откакто е осиротяла като дете. Тя научава, че има жива роднина, която трябва да посети, преди да даде монашески обет – сестрата на майка ѝ, Ванда. Заедно двете жени се отправят на пътешествие към взаимно опознаване и откриване на тяхното минало.

Режисьор: Павел Павликовски

Държава: Полша, Дания

Продължителност: 80 мин.

Година: 2013

Сценарий: Ребека Ленкевич, Павел Павликовски

В ролите: Агата Кулеша, Йоана Кулиг, Давид Огродник, Адам Шишковски, Агата Чебуховска

Оператор: Лукаш Зал

Продуценти: Ерик Ейбрахам, Пьотр Дженчиол, Ева Пушчинска

Продукция: Opus Film, Phoenix Film

 
За контакти:

Теодор Стойчев, пресаташе

Информационно бюро на Европейския парламент в България

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development