5 декември – Международен ден на доброволеца

На 5 декември се отбелязва Международният ден на доброволеца. За първи път тази дата в света се чества през 1985 г. по инициатива на ООН – като израз на уважението и благодарността на обществото към дейността на доброволците.



2011 година е определена за Европейска година на доброволчеството (European Year of Volunteering /EYV/), за да привлече общественото внимание към доброволчеството.
Важността на доброволчеството отдавна е призната в ЕС и сега Европейската година на доброволчеството 2011 цели да информира обществото за ползите от доброволчеството. Годината има за цел да насърчи разбирането за важността на доброволчеството за създаването на по-добро и отговорно общество, което се грижи за хората.
Основните й цели са следните:
– насърчаване на доброволчеството сред европейските граждани;
– подкрепа и укрепване на европейските доброволчески организации;
– подобряване на признаването на доброволческата работа и предизвикателствата, пред които е изправена;
– отбелязване на ангажираността на милиони европейски доброволци, които се посвещават на подкрепа на хора, каузи или общности, както в ЕС, така и извън него.

Изследване за разпространението и ползите от доброволчеството, правната рамка и предизвикателствата и препоръките пред доброволчеството в Европейския съюз и България можете да прочетете тук. В материала са публикувани статистически данни за доброволчеството в България – разпределение по възраст, пол, според вида заетост, по сектори и според мотивацията на доброволците.

Информацията за подготовката на материала е обработена от сайта на Европейската година на доброволчеството 2011.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development