Информационният център на ЕС отваря вратите си за Европейския ден на езиците (26 септември)

Европейската комисия организира Ден на отворените врати в новия Информационен център на ул. „Раковска“ № 124 по повод Европейския ден на езиците. В четвъртък (26 септември) каним всички, които искат да научат повече за езиковото многообразие в Европа, да се включат в забавни езикови игри и викторини. Ще ви очакваме през целия ден, за да ви разкажем за пъстрата палитра от езици в Европейския съюз и за това кой се грижи те да достигат до вас.

 

От 14.00 до 15.30 часа ви каним „Да поговорим за българския език” с Института за български език към БАН. По атрактивен и интересен начин ще се опитаме да дадем отговор на широк кръг въпроси, сред които каква е езиковата култура на съвременното общество, как се променя езикът и какво влияние оказват новите технологии върху него. Ще представим любопитни примери от реалния живот и практически съвети за правилната употреба на българския език. Модератор ще бъде журналистът Константин Вълков.

 

Малко по-късно, от 17.00 до 18.30 часа, ръководителят на Представителството на Европейската комисия г-н Огнян Златев ще ви посрещне за разговор на тема  „Езиците и европейските права: опитът учи“. В Европейската година на гражданите ще обсъдим как владеенето на чужди езици се отразява върху ефективното упражняване на правата ни като граждани на обединена Европа.

 

Препоръчително е всеки, който желае да се включи в дискусиите, да дойде 15-20 минути преди обявения начален час.

 

Контекст:

Европейският ден на езиците, който се организира съвместно от Европейската комисия и Съвета на Европа, се отбелязва ежегодно от 2001 г. насам. Целта е да се насърчи изучаването на чужди езици, както и да се популяризират културното и езиковото многообразие. Днес в Европейския съюз се говорят множество езици: официалните са 24, регионалните и малцинствените езици – около 60, а езиците на мигрантите в ЕС — над 175.

 

За контакт:

Светлана Юрукова, телефон:       (02) 933 5347

e-mail:            DGT-SOFIA@ec.europa.eu

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development