Европейски съюз: общо минало, настояще и бъдеще за вас (EUcom4U project)

Период на провеждане:

1 октомври 2019 – 31 март 2021

Партньори:

Цели:

Проектът „Европейски съюз: общо минало, настояще и бъдеще за вас“ (EUcom4U) има за цел да повиши знанията и да повиши осведомеността за историята на ЕС и различните възприятия и разбирания за минали и настоящи значими събития сред гражданите на 6 европейски общности в 6 страни-членки, включващи 630 директни участници и 5500 индиректно.

Основните цели са, като се запознаят повече с различните възпоменания в историята на ЕС на 20-ти век, местните общности да разберат развитието на ЕС, да препрочитат и преоценяват нашите общи ценности, да ги оценяват и прилагат в ежедневието си, в действия и поведение. Проучване, дебати, споделяне на факти и анализи на данни, разказване на истории и разговори с очевидци за поредицата значими събития от най-новата история, ще позволят на участниците да си направят важни изводи за бъдещето на Европа.

Основната тема на планираните дейности по проекта са МИР и ЕДИНСТВО.

Проектът включва добро балансирано партньорство на 6 държави-членки на ЕС с различна история (стара и нова, север-юг, с дълъг и по-кратък демократичен опит, с различна скорост на европейска интеграция), което ще позволи на участниците да получат широка картина и възприятия относно значимите години, които проследяват европейската интеграция, основаваща се на процеса на изграждане на стойността на единството – Хагски конгрес, декларация на Шуман и идея за единство, 1957 г.и началото на Европейския икономически съюз, първото пряко гласуване на ЕП през 1979 г., обединението на Германия през 1990 г. , 2004 и най-голямото разширяване на ЦИЕ и 2000 г. и провъзгласяване на Хартата на основните права на ЕС. Използвайки различни неформални инструменти като открит публичен дебат, семинар, дискусия, изложба, образователно посещение, разказване на истории от очевидци, улично събитие, Фейсбук, проектът ще позволи на гражданите на страните от проекта да разберат разнообразния национален опит в път към ЕДИНСТВОТО, но и общата история на Европа и нейните последици за бъдещето
18-месечният проект ще бъде изпълнен от 6 неправителствени организации от България, Германия, Литва, Испания, Португалия и Италия.

Дейности и резултати:

По време на събитията на проекта ще бъдат включени 630 преки участници и много по-широка местна общественост, които ще получат по-добро разбиране и знания за необходимата за ЕС основа за по-активното им участие.

Събитие в България
Велико Търново – октомври 2020

Програма на събитието

Прес съобщение

 

Отчет на български език 

 

Официална страница на проекта: https://www.eucom4u.eu/
Последвайте ни във FaceBook: https://www.facebook.com/Eucom4u/ 

Print

подпрограма: Strand 1 European Remembrance

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development