Българските евродепутати представиха приоритетите си за следващия мандат

Вчера от 11 ч. в Информационното бюро на ЕП в България се проведе среща на български членове на Европейския парламент с граждани и медии. Събитието бе излъчено на живо в интернет, като пълен запис можете да намерите на интернет страницата на Информационното бюро.   […]

Електронен бюлетин – Юли 2014

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец Юли, 2014 г.

Информационно турне на тема “Моите права в Европа”

От 22 до 26 юли, 2014г. под егидата на Представителството на Европейската комисия в България ще се проведе Информационно турне на тема “Моите права в Европа”. Инициативата ще се проведе в различни градове на българското Черноморие. На разположение на гражданите […]

Награди за комуникация в областта на ОСП 2014г.

След изключително положителния опит от наградите за 2012 и 2013 г. Европейската комисия даде начало на тазгодишния конкурс заНаградите за комуникация в областта на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.  В него могат да участват организации, които представят проекти очевидно […]

Кръгла маса в подкрепа на Велико Търново – Кандидат за европейска столица на културата 2019

Кръгла маса бе проведена в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата на 17 юли 2014 г. в Европейски информационен център – Велико Търново. Събитието е част от кампанията на новосформираната „Гражданска мрежа за развитие на […]

 

Българските евродепутати представиха приоритетите си за следващия мандат

MEPs 2014-2019

Вчера от 11 ч. в Информационното бюро на ЕП в България се проведе среща на български членове на Европейския парламент с граждани и медии. Събитието бе излъчено на живо в интернет, като пълен запис можете да намерите на интернет страницата на Информационното бюро.

 

Пресконференцията продължи от 11,00 ч. до 12,30 ч. в Конферентната зала на Дома на Европа на ул. „Г.С. Раковски” 124. Срещата предизвика жив интерес от страна на медии и граждани, като посетителите наброяваха над 100 души. В събитието взеха участие членовете на ЕП: Томислав Дончев (ЕНП), Светослав Малинов (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д), Георги Пирински (С&Д), Момчил Неков (С&Д) и Искра Михайлова (АЛДЕ).

 

По време на пресконференцията всеки член на ЕП представи своите приоритети за следващите пет години, в зависимост от комисията и делегацията, в които работи, както и целите на своето политическо семейство. След това се проведе дискусия с участието на медии, граждани и всички присъстващи депутати.

 

Сред основните приоритети на Светослав Малинов са членството на България в Еврозоната и постигането на общ енергиен съюз. Като свои лични каузи г-н Малинов изтъкна премахването на визите за български граждани за САЩ и Канада, справяне с бежанската криза и взаимното признаване на дипломи за висше образование на територията на ЕС.

Томислав Дончев представи като свои водещи приоритети политиката на сближаване и постигането на единен цифров пазар. Многократно г‑н Дончев призова за „повече Европа” в тези и други области от дейността на ЕП.

 

Като общи приоритети на Групата на социалистите и демократите, Илияна Йотова посочи: борбата с организираната престъпност, прането на пари и корупцията; създаването на повече работни места; приемането на България в Шенгенското пространство; справяне с проблемите, свързани с нелегалната имиграция и предоставяне на убежища.

 

Георги Пирински се фокусира върху политиката на сближаване на икономическо, социално и териториално ниво. Момчил Неков ще работи за популяризирането на новата програма „Еразъм +”, за представяне на кандидатурите на българските градове, борещи се за Европейска столица на културата, както и в областта на земеделието и развитието на селските райони.

 

Основните приоритети на АЛДЕ бяха представени от Искра Михайлова. Сред тях са развитието на политики за растеж и заетост, насърчаване на малкия и среден бизнес, отстояването на Пакта за стабилност и по-строг банков съюз, както и защита на основните граждански права. Сред личните ѝ приоритети са регионалната политика и оперативните програми за периода 2014—2020 година.

 

Пълен запис на събитието може да гледате на адрес:

http://www.europarl.bg/bg/news_events/media/press-release/pr-2014/july/newmepspress.html

 

Повече снимки от събитието можете да намерите на следните адреси:

http://www.gobox.bg/EP-EVENT-28-07-2014.zip

https://www.dropbox.com/sh/6ex13ap3ny3cjk5/AABW6r9RgRfCDA1rtuv1pY5Oa

 

За контакти:

Теодор Стойчев, пресаташе

Информационно бюро на Европейския парламент в България
снимка: Информационно бюро на Европейския парламент в България

Електронен бюлетин – Юли 2014

Bulletin-EIC5-copy

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец Юли, 2014 г.

Информационно турне на тема “Моите права в Европа”

info_tour_summer

От 22 до 26 юли, 2014г. под егидата на Представителството на Европейската комисия в България ще се проведе Информационно турне на тема “Моите права в Европа”. Инициативата ще се проведе в различни градове на българското Черноморие. На разположение на гражданите ще бъдат информационни щандове, където те могат да получат отговори на своите въпроси, свързани с правата, гарантирани от Европейският съюз. За допълнителна информация ще бъдат осигурени материали по различни теми. Ще се провеждат и редица интерактивни игри, които ще изпитат познанията на посетителите за Европа. За отличилите се са подготвени много награди. Освен тях, на 26 юли от 9 до 19 ч на Централен плаж в Бургас ще бъде организиран турнир по плажен волейбол.

В турнето ще участват представители на Център за развитие на човешките ресурси, Комисия за защита на потребителите, Европейски потребителски център, Творческа Европа и Европа за гражданите, както и Младежки екип Европа.

 

Програмата на турнето е следната:

  • 22 юли  от 17 до 21 ч. – Поморие, до читалището;
  • 23 юли от 17 до 21 ч. – Созопол, срещу общината;
  • 24 юли от 17 до 21 ч. – Камено, на площада;
  • 25 – 26 юли от 17 до 21 ч. – Бургас, Морска градина.

Награди за комуникация в областта на ОСП 2014г.

OSP

След изключително положителния опит от наградите за 2012 и 2013 г. Европейската комисия даде начало на тазгодишния конкурс заНаградите за комуникация в областта на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.  В него могат да участват организации, които представят проекти очевидно информиращи по теми, свързани с общата селскостопанска политика, и за които етапът на изпълнение е започнал не по-рано от 1 януари 2011 г.

Желаещите да се включат в конкурса могат подадат своя проект или проекти за една от следните три категории:

 

  • Комуникация със заинтересовани страни;
  • Комуникация с обществеността;
  • Иновативна комуникация.

 

От всяка категория ще бъдат избрани по трима финалисти, които ще бъдат поканени да представят проектите си пред специалисти в областта на комуникацията по време на церемонията по награждаването, която ще се състои в Брюксел през януари 2015 г.Освен това на церемонията по награждаването ще бъдат връчени и специална Награда на журито и Награда на обществеността.

Краен срок за регистрация в конкурса: преди 12:00 часа на обяд по централноевропейско време в петък, 31 октомври 2014 г.

Допълнителна информация за условията за участие може да намерите на интернет страница на конкурса:

http://ec.europa.eu/agriculture/cap-communication-network/awards/index_bg.htm

 

Кръгла маса в подкрепа на Велико Търново – Кандидат за европейска столица на културата 2019

round table

Кръгла маса бе проведена в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата на 17 юли 2014 г. в Европейски информационен център – Велико Търново. Събитието е част от кампанията на новосформираната „Гражданска мрежа за развитие на област Велико Търново“, в която участват следните организации: Европейски информационен център – Велико Търново, Център „Мария“ – Горна Оряховица, Сдружение „Младежка толерантност“ – Горна Оряховица, ЦМЕДТ „Амалипе“, Сдружение „Виктория 04“ и Сдружение ЦРМД.
По време на кръглата маса представители на Информационния офис в подкрепа на кандидатурата разясниха целите, приоритетите и конкретните дейности, описани в апликационната форма, която има съществен принос при оценяването на градовете-кандидати. Гражданската мрежа, от друга страна, представи свои предложения за последващи дейности, с цел формиране на дългосрочно партньорство между участващите страни за културното развитие на областта. Срещата завърши с продуктивна дискусия, на която бяха дадени предложения за обогатяването и разширяването на информационната кампания относно значението на кандидатурата за европейска столица на културата.
Кампанията на „Гражданската мрежа за развитие на област Велико Търново“ се осъществява в рамките на проект „Стратегическо планиране и конкретни застъпнически кампании: Основни инструменти за изграждане и развитие на организационния капацитет на гражданските организации“ към Института за регионални и международни изследвания по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 

P1100862

Снимка: Европейски център – Велико Търново. Всички права запазени.

ЕП избра Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

Jean Claude Junker

С 422 гласа „за” Европейският парламент, чрез тайно гласуване, избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. 5-годишният мандат на новия председател на ЕК трябва да започне на 5 ноември тази година. При гласуването в Парламента Юнкер се нуждаеше от подкрепата на поне 376 членове на ЕП от общо 751.

 

422 бяха гласовете „за”, 250 „против”, 47 се въздържаха. Общия брой на подадените гласове беше 729, като 10 от тях бяха невалидни.

 

За първи път в историята на ЕС Европейският парламент избра, а не просто одобри председателя на Европейската комисия, предложен от Европейския съвет, следвайки последните промени в процедурните правила от Договора от Лисабон от декември 2009 година.

 

Кандидат на европейските граждани и европейските правителства

 

Като кандидат на партията, която спечели най-много места в Европейския парламент в резултат на изборите през май, на 27 юни бившият министър-председател на Люксембург беше номиниран от Европейския съвет за поста председател на Европейската комисия с гласовете на 26-има от 28-ината държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС.

 

Следващи стъпки

 

Предстои избраният вече председател на Европейската комисия да изпрати официални писма до държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС, с които да ги прикани да излъчат кандидати за членове на Европейската комисия.

 

Видео от дебата от EbS+ (15.07.2014 г.)

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=07/15/2014

 

Видео от пресконференцията (15.07.2014 г.)

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/other-events/schedule

 

Рамково споразумение за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+RULES-EP+20140701+ANN-13+DOC+XML+V0//BG&navigationBar=YES

 

Аудиовизуални материали

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=1486

 

Допълнителна информация

http://www.europarl.europa.eu/EPRS/140829REV1-Role-of-the-President-of-the-European-Commission-FINAL.pdf

 

Прессъобщение след избирането на Барозу за председател на ЕК през 2009 година

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+20090911IPR60583+0+DOC+XML+V0//BG

Как се избира председател на ЕК

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/news-room/content/20140711STO52254/html/How-the-president-of-the-European-Commission-gets-elected

ЕК призовава 18 страни от ЕС да подобрят управлението си на въздушното пространство

EASA copy

Днес Комисията официално поиска от Австрия, България, Хърватия, Кипър, Чешката република, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Обединеното кралство, които членуват в шест различни функционални блока въздушно пространство (ФБВП), да подобрят своите блокове. Функционалните блокове въздушно пространство представляват общо въздушно пространство, организирано според потоците на трафика, а не според държавните граници. Функционалните блокове въздушно пространство са решаваща стъпка към по-ефективна, по-евтина и по-малко замърсяваща система на въздухоплаване в Европа.

В изпратените днес официални уведомителни писма Комисията иска от страните членки да предприемат действия за оптимизиране на изпълнението на ФБВП и услугите за въздухоплаване. Страните членки разполагат с 2 месеца за отговор и представяне на своите съображения.

ЕК предприе правни действия срещу България за неизпълнение на задължения в пет сектора

News copy

Днес Европейската комисия предприе правни действия срещу държавите, които не изпълняват надлежно своите задължения, произтичащи от законодателството на ЕС. Тези решения обхващат редица сектори и имат за цел да осигурят правилното прилагане на законодателството на ЕС в интерес на гражданите и предприятията. Мерките към България  са в следните пет сектора: околна среда, здравеопазване и политика за потребителите, правосъдие, морско дело и рибарство, както и транспорт.

MEMO можте да откриете ТУК.

1 млрд. евро за проекти на публично-частни партньорства с ЕС ще подкрепят иновациите

horizon 2020

Покани на стойност 1,13 млрд. евро за привличане на проекти и партньори по програмата на ЕС за научноизследователска дейност и иновации „Хоризонт 2020″ представиха днес ЕС, частният сектор и държавите-членки. Мобилизираните в рамките на първия кръг на финансиране обществени средства, които ще бъдат допълнени с подобна сума от частните партньори, ще бъдат насочени към проекти за подобряване качеството на живота и постигане на по-конкурентоспособна европейска промишленост на световния пазар. Темите включват нови методи за лечение на диабет и очни заболявания, както и въвеждане на десетки задвижвани с водород пътни превозни средства и станции за зареждане (вж. MEMO/14/468).

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „За да се справим с огромните предизвикателства пред нас ни е нужно обединение на най-блестящите умове от академичните среди, бизнеса, включително МСП, научно-изследователските институти и другите организации. Публично-частните партньорства са всъщност това — обединяване на силите за постигане на по-качествен живот за европейските граждани, създаване на работни места и повишаване на конкурентоспособността ни. С първите покани към частния сектор с бюджет от 1,1 млрд. евро, които са част от седемгодишен пакет за насърчаване на растежа и създаването на работни места с бюджет от над 22 млрд. евро, те са плод на стремежа ни да съсредоточим въздействието на бюджета на ЕС върху възстановяването. Техните резултати ще продължават да надхвърлят самостоятелния потенциал не само на отделните държави или дружества, а дори на ЕС.”

Контекст

Седемте публично-частни партньорства, чието начало бе поставено днес, общо представляват капиталовложение от 19,5 млрд. евро в научните изследвания и иновациите за следващите седем години, като вноската на ЕС от 7,3 млрд. евро ще привлече 12,2 млрд. евро инвестиции от частния сектор и държавите членки. Заедно с други четири публично-частни партньорства с държавите членки те образуват т.нар. Инвестиционен пакет в областта на иновациите, който представлява инвестиция от над 22 млрд. евро за бъдещето на Европа.

Обществена консултация „Наука 2.0″ за бъдещето на науката

nauka

Днес Европейската комисия започна обществена консултация във връзка с „Наука 2.0″, за да оцени тенденцията към по-отворен, базиран на обмена на данни и ориентиран към хората подход при научните изследвания и иновациите. Тя има за цел да проучи степента на информираност относно тези тенденции, както и степента на участие в тях, като същевременно събере мнения относно създадените с подхода „Наука 2.0″ възможности за засилване на конкурентоспособността на европейската наука и научни изследвания. Крайният срок за получаване на отговорите е 30 септември 2014 г.

Консултацията, както и допълнителна информация, може да се намери на уебсайта на Европейската комисия: Вашият глас в Европа (http://ec.europa.eu/research/science-2.0). Можете да проследите дебата и в социалните медии с хаштаг #Science20.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development