Електронен бюлетин – Ноември 2015

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец ноември, 2015 г.  

Не отъждествявайте бежанците с терористи, а засилете сигурността, призовават евродепутати

„Политическото парадиране“, което отъждествява бежанците с терористи, само подклажда омразата и отчаянието, които мотивират хората да се присъединяват към терористични групи. Това казаха много евродепутати по време на дебата в сряда. Вместо да позволяват свободите и толерантността на Европа да […]

„Мустанг“ спечели тазгодишната филмова награда ЛУКС

Председателят Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата града ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е „Мустанг“. Това се случи по време на церемония в пленарната зала в Страсбург по обяд във вторник. „Мустанг“ разказва историята на пет сестри, […]

Европейската комисия инвестира 160,6 млн. евро в 96 нови екологични проекта

Европейската комисията одобри инвестиционен пакет на стойност 264,8 млн. евро в подкрепа на околната среда, природата и екологосъобразния растеж в Европа. Инвестициите са за 96 нови проекта в 21 страни от ЕС, финансирани в рамките на програма LIFE за околната […]

Не само за Коледа: права на домашните любимци в Европа

Докато собствениците се радват на права си да вземат своите домашни любимци на своята Коледна екскурзия, много животни се намират в приюти без никаква правна защита.

 

Електронен бюлетин – Ноември 2015

Bulletin-EIC5-copy

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец ноември, 2015 г.

 

Не отъждествявайте бежанците с терористи, а засилете сигурността, призовават евродепутати

refugees

„Политическото парадиране“, което отъждествява бежанците с терористи, само подклажда омразата и отчаянието, които мотивират хората да се присъединяват към терористични групи. Това казаха много евродепутати по време на дебата в сряда. Вместо да позволяват свободите и толерантността на Европа да бъдат подкопавани, страните от ЕС трябва да се стремят да подсилват сигурността чрез сътрудничество.

Председателят на ЕП Мартин Шулц откри сесията, като осъди терористичните атаки в Тунис във вторник. „В рамките на две седмици бяха извършени терористични атентати в Бейрут, Париж, Дамаск и Тунис и всеки път има болка. Всички сме загрижени, но ще продължаваме борбата си […] заедно с нашите съюзници“, каза Шулц.

Read more »

„Мустанг“ спечели тазгодишната филмова награда ЛУКС

LUX prize 2015

Председателят Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата града ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е „Мустанг“. Това се случи по време на церемония в пленарната зала в Страсбург по обяд във вторник. „Мустанг“ разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот.

Господин Шулц поздрави трите финалиста, включително режисьора на победителя Дениз Гамзе Ергювен и неговия екип, като каза: „Тези три много различни филма задават някои фундаментални въпроси. Как трябва нашият континент на емиграция да се промени, за да се превърне в континент на имиграция? Каква е ролята на жените в нашите съседни общества? Как икономическата криза подкопава нашия живот заедно? Тези европейски филми заслужават нашата подкрепа и аз съм горд, че Европейският парламент за поредна година оказва помощ, за да може тези филми да се гледат възможно най-широко.“

Read more »

Европейската комисия инвестира 160,6 млн. евро в 96 нови екологични проекта

environment

Европейската комисията одобри инвестиционен пакет на стойност 264,8 млн. евро в подкрепа на околната среда, природата и екологосъобразния растеж в Европа. Инвестициите са за 96 нови проекта в 21 страни от ЕС, финансирани в рамките на програма LIFE за околната среда. Проектите обхващат дейности в областта на околната среда и ефективното използване на ресурси в подкрепа на преминаването към кръгова и устойчива икономика, природата и биологичното разнообразие, както и управлението и информацията, свързани с околната среда.

ЕС ще съфинансира проектите като предостави 160,6 млн. евро.

В България програмата LIFE ще подкрепи два проекта на обща стойност 7 млн. евро.

Read more »

Не само за Коледа: права на домашните любимци в Европа

pets

Докато собствениците се радват на права си да вземат своите домашни любимци на своята Коледна екскурзия, много животни се намират в приюти без никаква правна защита.

Борба с тероризма: каква е ролята на Европол?

Europol

Ще бъде ли засилената дейност на Европол способна да предотврати терористични атаки и да спре киберджихадисти в техните опити за организация? Роб Уейнрайт, директор на Европол, отговори на въпроси от EuroparlTV още през месец май 2015.

 

HOMO EUROPEANUS – Overcoming the Knowledge Deficit

homoeuropeanus_logo

Период на провеждане:

1 септември 2015 – 31 декември 2016 Read more »

Годишен обзор на образованието и обучението в страните от ЕС

education

Европейската комисия публикува днес годишния доклад „Мониторинг на образованието и обучението за 2015 г.“ за развитието на системите за образование и обучение в Европа.

За 2015 г. обзорът показва напредък в образователните постижения в цяла Европа, но сочи, че са нужни инвестиции образованието да стане по-приобщаващо, а социалната мобилност да се подобри.

За изготвянето на доклада се използват най-новите количествени и качествени данни, последните технически доклади и проучвания, политически документи и информация за тенденциите в политиките. Въпреки че акцентът е върху емпиричните данни, във всеки раздел на обзора към държавите от ЕС се отправят ясни послания за политиките.

Повече информация можете да откриете ТУК.

Допълнителна информация:

Очаква се превод и на български език, за който можете да следите тук: http://ec.europa.eu/education/tools/et-monitor_en.htm

Започва регистрацията за състезанието „Евроскола“ за областите Русе, Силистра и Разград

еуросцхола

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Русе, Силистра и Разград. Състезанието ще се състои в гр. Русе на 12 декември 2015 г. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програма „Евроскола“ в гр. Страсбург (Франция) през 2016 г. В състезанието могат да участват отбори от ученици на възраст 16—18 години. Училищата от трите области, които желаят да вземат участие в състезанието, трябва да заявят това до 12:00 часа на 27 ноември 2015 г.

Read more »

Борба за качеството на въздуха

emissions

Замърсяването на въздуха може да даде сериозни отражения върху здравето на хората. Защо тогава не правим повече, за да се борим с това?

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development