Три български номинации за Гражданската награда на Европейския парламент

Три са българските номинации за тазгодишното издание на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент, предложени от български евродепутати. Трите номинации ще бъдат оценени и класирани от национално жури и ще се състезават за място сред лауреатите заедно с кандидатури […]

Големи разлики при студентските такси и стипендии в Европа

Според докладa Национални системи за такси и подпомагане на студентите в европейското висше образование (2014/2015), публикуван днес от мрежата „Евридика” на Европейската комисия, все още се наблюдават силно изразени различия в размера на таксите, стипендиите и заемите за студенти в […]

Европейската комисия иска от България да определи повече зони за за защита на птиците

Европейската комисия поиска от България да определи повече обекти за защита на птиците в европейската мрежа от защитени природни зони „Натура 2000″. Съгласно Директивата за птиците държавите членки трябва да определят най-подходящите места за специални защитени зони (ССЗ) за опазването […]

Милен Русков е лауреат на наградата за литература на ЕС за 2014 г.

На 08.10.2014 г. на панаира на книгата във Франкфурт бяха обявени носителите на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. С тази награда се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Тазгодишните лауреати са: Бен Блуши (Албания), Милен Русков (България), […]

Доклади на ЕК за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция

Вчера Европейската комисия представи докладите относно напредъка на страните от Западните Балкани и Турция за членство в ЕС. Документите представят постигнатото от седемте страни в региона по пътя към членство в Европейския съюз. Черна Гора, със статут на страна-кандидат от […]

 

Три български номинации за Гражданската награда на Европейския парламент

journalists

Три са българските номинации за тазгодишното издание на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент, предложени от български евродепутати. Трите номинации ще бъдат оценени и класирани от национално жури и ще се състезават за място сред лауреатите заедно с кандидатури от всички 28 държави членки. Ето и номинациите:

 • Младите доброволци от Варна, от името на Момчил Неков (С&Д);
 • Сдружение Тук-Там, от името на Ева Паунова (ЕНП);
 • Христо Христов, от името на д-р Андрей Ковачев (ЕНП).

Наградата за европейски гражданин се предоставя за изключителни постижения в някоя от следните области: насърчаване на по-доброто разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на Европейския съюз; улесняване на трансграничното сътрудничество; провеждането на дейности, които дават конкретен израз на ценностите в Хартата за основните права на Европейския съюз. Всеки депутат от ЕП има право да номинира всяка година по един кандидат, който може да е отделен гражданин, група граждани, асоциация или организация.

Национално жури в състав Емил Радев (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д) и Илхан Кючук (АЛДЕ) ще класира трите номинации. Препоръките на националното жури се предават за разглеждане на Комисията по присъждането на Гражданската награда, която обявява крайното решениe в края на ноември. Ако някоя от българските номинации бъде одобрена, през декември Информационното бюро ще организира церемония за връчване на медала на българския носител на приза. По-късно ще се проведе и общоевропейска церемония в Брюксел.

Членовете на Комисията по присъждането ще бъдат определени с решение на Бюрото на ЕП. Комисията може да избере до 50 лауреати общо от всички 28 държави членки, като отчита принципа на географското разпределение и баланса между половете. Обикновено в нея влизат председателя на ЕП (или негов заместник), 4 заместник-председатели на ЕП, 2 бивши председатели на ЕП и 2 популярни личности.

Двама българи бяха сред 43-те лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година – покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски. През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба “Коста Конкордия”, който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.

 

Повече информация за номинациите:

Младите доброволци от Варна, от името на Момчил Неков (С&Д):

“През лятото на 2014 г. България бе жертва на поредица силни наводнения, които засегнаха различни части на страната, взеха жертви и причиниха огромни материални щети. В същото време те породиха един феномен, към който искам да насоча вниманието на Европейския парламент – доброволчеството. В помощ на жертвите се притекоха деца с увреждания, сирийски бежанци от лагера в Харманли, представители на еврейската и ромската общност  в България, както и десетки доброволци от всички краища на страната. Бих искал да привлека вниманието Ви към делото на младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център “Анастасия д-р Желязкова” от град Варна, които бяха най-малките и едни от най-активните доброволци, които се включиха в акцията по почистването на засегнатите райони. Смятам, че тяхната самоотверженост и съпричастност към положението на пострадалите са достойни за наградата “Европейски гражданин на годината”. Тяхното дело е преди всичко израз на активна гражданска позиция, която има принос към развитието на едни от най-важните европейски ценности: солидарност и гражданска ангажираност. Духът на съпричастност, който демонстрираха младежите, спомогна за сплотяването на българската нация около основни европейски ценности като взаимното уважение, приятелството и толерантността. Силно се надявам, че журито ще оцени изключителното дело на младите доброволци, което ще спомогне за укрепването на европейския дух на солидарност, съпричастност  и взаимопомощ сред българите.”

 

Сдружение “Тук-Там”, от името на Ева Паунова (ЕНП):

“От 7 години сдружение ‘Тук-Там’ активно се ангажира да мотивира българи с професионален опит и образование, придобити в чужбина, да се върнат в България и да допринесат за европейското ѝ развитие. Сдружението среща търсещи заетост българи с международни компании в ключови области, както и с експерти по кариерно ориентиране и мотивиращи лектори. Освен това, “Тук-Там” дава множество възможности за разгръщане на мрежа от контакти с европейски професионалисти. За българите с идеи за собствен бизнес сдружението предоставя ноу-хау за по-лесно и ефикасно започване на предприемаческа дейност в България.  “Тук-Там” участва в организацията на повече от 20 събития годишно. Съорганизатор е на най-големия ежегоден форум за българи с опит и образование в чужбина „Кариера в България. Защо не?”. Около 75% от участниците в него са успели да срещнат правилния за тях работодател, над 7000 българи с опит зад граница са се срещнали с над 200 работодателя, лектори и организации. Изданието му от 2014 г., провело се под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев, успешно свърза 1000 кандидати с опит от 40 държави със 60 фирми, 35 лектори, 30 партньорски организации. Друга резултатна инициатива на „Тук-Там” е да избира свои посланици из Европа, които да спомагат професионалната реализация на българи зад граница – групата им в Лондон вече наброява над 700 члена. Сред основните задължения на посланиците е активно да популяризират българската култура в страната, в която живеят.”

 

Христо Христов, от името на д-р Андрей Ковачев (ЕНП):

“С дейността си на разследващ журналист Христо Христов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение. Работата на Христов с архивни документи от ХХ в. нееднократно е изобличавала погазването на тези свободи и редица репресии по време на тоталитарния режим в България. Автор е на 8 документални книги, 3 документални филма и редица медийни публикации за преосмислянето на тоталитарното минало. Публикувал е многократно по темата за “Възродителния процес”, насилственото преименуване и изселване на български турци и мюсюлмани. През 2011 г. Христов основава и оттогава поддържа независимия специализиран сайт desebg.com. Разследването му за убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон е отразено и цитирано от редица световни медии. Христо Христов е единственият журналист, спечелил съдебни дела за достъп до документи на бившата Държавна сигурност, като през 2004 г. осъжда във Върховния административен съд министъра на вътрешните работи за мълчалив отказ за достъп до информация, а през 2007 г. директора на Националната разузнавателна служба. Aктивно участва в гражданската инициатива „Чисти гласове” за отваряне на досиетата в България като част от преосмислянето на миналото, както и активно и последователно отстоява тази кауза през следващите години. Заради независимата му журналистика, Христо Христов и неговото семейство са неколкократно поставяни под психически тормоз и са заплашвани.”

Големи разлики при студентските такси и стипендии в Европа

students

Според докладa Национални системи за такси и подпомагане на студентите в европейското висше образование (2014/2015), публикуван днес от мрежата „Евридика” на Европейската комисия, все още се наблюдават силно изразени различия в размера на таксите, стипендиите и заемите за студенти в Европа. Докладът обхваща 33 европейски държави и изтъква голямата разлика в броя на студентите, заплащащи такси в публично финансираните висши учебни заведения в различните държави. Документът прави сравнителен преглед на системите за такси, студентски стипендии и заеми. Той съдържа конкретна информация за всяка държава: годишни такси, различни видове стипендии и други форми на подпомагане на студентите, както и описание на планираните реформи.

В изследването са обхванати държавите-членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Турция и Черна гора.

Повече информация можете да откриете в прикачения файл ТУК.

Европейската комисия иска от България да определи повече зони за за защита на птиците

natura2000award

Европейската комисия поиска от България да определи повече обекти за защита на птиците в европейската мрежа от защитени природни зони „Натура 2000″. Съгласно Директивата за птиците държавите членки трябва да определят най-подходящите места за специални защитени зони (ССЗ) за опазването на птичите видове.

Първоначално България определи достатъчен брой ССЗ (114), но площта на шест от определените зони бе значително по-малка от площта, изисквана съгласно списъка на орнитологично важните места (ОВМ), въз основа на който Комисията и Съдът на ЕС преценяват дали държавите членки са спазили задължението си да определят ССЗ.

Комисията откри процедура за нарушение през 2008 г. и макар че много от ССЗ понастоящем са в съответствие с изискванията за ОВМ, продължават да съществуват проблеми в специалната защитена зона „Калиакра” (във връзка с която вече има висящо дело пред Съда на ЕС) и в областта на Рила, където понастоящем на 17 вида птици, изброени в Директивата, не е предоставена достатъчна защита. Поради това Комисията изпраща мотивирано становище. Ако в срок от два месеца България не предприеме действия за разрешаване на проблема, случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС.

Милен Русков е лауреат на наградата за литература на ЕС за 2014 г.

ruskov_banner
На 08.10.2014 г. на панаира на книгата във Франкфурт бяха обявени носителите на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. С тази награда се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Тазгодишните лауреати са: Бен Блуши (Албания), Милен Русков (България), Ян Немец (Чехия), Макис Цитас (Гърция), Одни Ейр (Исландия), Янис Йоневс (Латвия), Армин Йори (Лихтенщайн), Пиер Мейлак (Малта), Огнен Спахич (Черна гора), Маренте де Моор (Нидерландия), Углеша Шайтинак (Сърбия), Биргюл Огуз (Турция) и Иви Уайлд (Обединеното кралство).
Наградата за литература на Европейския съюз е предназначена за представители на държави, участващи в програмата за култура и творчество на ЕС – „Творческа Европа”. Всяка година национални журита в една трета от държавите — 13 този път — посочват отличените автори.
Повече информация за контекста и формата на наградата можете да откриете тук: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1107_bg.htm

 

Доклади на ЕК за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция

European_commission_logo

Вчера Европейската комисия представи докладите относно напредъка на страните от Западните Балкани и Турция за членство в ЕС.

Документите представят постигнатото от седемте страни в региона по пътя към членство в Европейския съюз. Черна Гора, със статут на страна-кандидат от 2010, води преговори по 12 глави от европейското законодателство. Сърбия започна преговори за членство през януари 2014 г. Комисията очаква политическо решение на въпроса с името на Македония и  продължава да поддържа препоръката си за започване на преговори със страната. Албания получи статут настрана-кандидат през юни 2014 г. Комисията потвърждава перспективата на Босна и Херцеговина да получи статут настрана-кандидатка, но след цялостен пакет реформи – особено в социалната и икономическата сфера. През юли 2014 г. беше подписано споразумение за асоцииране с Косово.

Комисията отчита напредъка на Турция в осъществяването на демократични реформи в определени области, както и предприетите стъпки за решаване на кюрдския въпрос.

За повече информация:

IP/14/1100 – Съобщение за медиите

MEMO/14/553 – Обобщение за Албания

MEMO/14/554 – Обобщение за Босна и Херцеговина

MEMO/14/555 – Обобщение за Косово

MEMO/14/556 – Обобщение за Македония

MEMO/14/557 – Обобщение за Черна Гора

MEMO/14/558 – Обобщение за Сърбия

MEMO/14/559 – Обобщение за Турция

 

Пълните доклади на английски език са достъпни на следните линкове: Черна Гора, Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Турция

 

Стратегия за разширяване на ЕС и основни предизвикателства 2014-2015: Enlargement Strategy and Main Challenges 2014-2015

 

Изказване на Комисар Фюле пред Комитета по външна политика на Европейския парламент: SPEECH/14/667

Включи се в клуб “Европа” !

Club Europe copy2

Искаш ли:

 • да бъдеш част от всичко това?
 • да участваш в международни европейски проекти?
 • да пътуваш и да опознаеш различни култури?
 • да усъвършенстваш своите умения?
 • да бъдеш част от млад и амбициозен екип?
 • да създадеш нови контакти?
 • мнението ти да има значение?

Как?

 1. Изпрати мотивационно писмо на български език(до 300 думи) на електронен адрес: office@europeinfocentre.bg

Краен срок: 3 ноември 2014 (понеделник), 17:00ч.

 

 1. Кратко устно събеседване на английски език с одобрените кандидати на 7 ноември 2014 (петък); 14:00ч. в офиса на ЕИЦ – библиотека – Велико Търново, бул. „България” № 24

Кой?

Студенти редовно обучение във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”. Съставът на клуб „Европа“ е до 15 студенти. От вас очакваме:

 • Добро владеене на английски език – говоримо и писмено
 • Добри комуникационни умения
 • Готовност за работа с различни целеви групи

 

За въпросив писмен вид на имейл: office@europeinfocentre.bg

 

ОЧАКВАМЕ ВИ! : )

Регионална покана за представяне на предложения за допълнителни центрове Европа Директно

ED_banner

Европейската комисия, чрез представителството си в България, отправя покана за представяне на предложения, които отговарят на условията за отпускане на безвъзмездни средства за дейности и техническа помощ в замяна на осигуряването на приемни структури за обществени информационни центрове, известни под общото наименование „Информационна мрежа Europe Direct“ за периода 2015-2017 г.

Съдържащите се в настоящата покана правила и спецификации, заедно с всички останали документи, свързани с нея, трябва да бъдат внимателно прочетени и спазвани от потенциалните заявители.

Искате ли да станете част от мрежата на информационните центровете Europe Direct в Европейския съюз? Искате ли да се занимавате с комуникация и да организирате събития по важни теми за Европейския съюз? Активни ли сте в интернет пространството? Искате ли да предоставяте актуална информация за Европейския съюз на хората, които живеят във вашата област, както и да получавате най-актуалните новини за Европейския съюз?

Ако отговорите на тези въпроси са положителни, тогава прочетете Поканата за представяне на предложения и  изпратете Вашето предложение до 30 октомври 2014 г., 17:00ч.

Повече информация можете да откриете на уебсайта на Представителството на Европейската комисия в България: http://ec.europa.eu/bulgaria/focus/30092014_edics_regional_call_bg.htm

Електронен бюлетин – Септември 2014

Bulletin-EIC5-copy

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец Септември, 2014 г.

Ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”

class_tobacco

През учебната 2014/2015 г., за седма поредна година ученици от 1 до 12-ти клас отново ще могат да участват в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”. Той провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК) и Министерството на младежта и спорта (ММС) и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).

Конкурсът започва от началото на учебната година и продължава до 14 април 2015 г. и ще протече в две фази. През първата фаза (1октомври – 15 ноември2014 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в следните области – превенция на тютюнопушене, отказване от тютюнопушене, превенция на пасивно тютюнопушене. Всеки участник може да представи проекти както в една от изброените области, така и във всички от тях. През втората фаза наконкурса, 20 ноември 2014 – 30 април 2015 г., ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.

Пълната информация за регламента на конкурса – изисквания за кандидатстване, за участие, изисквания към съдържанието на проектите, критерии за оценка, етапи на оценяване и награди за победителите, е публикувана тук, както и на интернет-страниците на МОН, МК, ММС и ПЕКБ. Регионалните здравни инспекции и Регионалните инспекторати по образование в страната са в готовност, както всяка година, да оказват необходимата помощ на участниците.

 

Европейската комисия одобри “Българско розово масло” като ново защитено географско наименование

roses-bg

Европейската комисия одобри добавянето на нов български продукт в регистъра на защитените географски наименования.

“Българско розово масло” е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина. Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати. Около 3 500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.

Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България.

Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development