Електронен бюлетин – Август 2015

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец август, 2015 г.  

ЕС предоставя 222 милиона евро за укрепване на сътрудничеството и за подкрепа на проекти в региона на река Дунав

Насърчаване на иновациите и предприемачеството, опазване на природните и културните ресурси в региона на река Дунав, подобряване на свързаността и подпомагане на преминаването към нисковъглеродна икономика — това ще бъде в центъра на новата „програма за транснационално сътрудничество за региона […]

ЕК подписа тригодишна програма за подкрепа на стабилността в Гърция

Късно в сряда Европейската комисия подписа меморандума за разбирателство с Гърция за нова програма за подкрепа на стабилността. По линия на Европейския механизъм за стабилност ще могат да бъдат отпуснати заеми в размер до 86 милиарда евро през следващите три […]

България и Македония ще получат 17 млн. евро от ЕС за справяне с общи предизвикателства

Новата програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ „България — бивша югославска република Македония“, приета от Европейската комисия на 5 август, ще е съсредоточена върху мерки за смекчаване на последиците от изменението на климата и мерки, свързани със […]

Кристалина Георгиева: Бедствия ще се случват и трябва да бъдем подготвени за тях

На 2 август 2015 г. се навърши 1 година от голямото наводнение в гр. Мизия. По този повод заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която през миналата година в качеството си на европейски комисар за хуманитарната помощ и реакция при кризи […]

 

Електронен бюлетин – Август 2015

Bulletin-EIC5-copy

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец август, 2015 г.

 

ЕС предоставя 222 милиона евро за укрепване на сътрудничеството и за подкрепа на проекти в региона на река Дунав

danube strategy

Насърчаване на иновациите и предприемачеството, опазване на природните и културните ресурси в региона на река Дунав, подобряване на свързаността и подпомагане на преминаването към нисковъглеродна икономика — това ще бъде в центъра на новата „програма за транснационално сътрудничество за региона на река Дунав“, която бе приета днес.

Read more »

ЕК подписа тригодишна програма за подкрепа на стабилността в Гърция

greece eu

Късно в сряда Европейската комисия подписа меморандума за разбирателство с Гърция за нова програма за подкрепа на стабилността. По линия на Европейския механизъм за стабилност ще могат да бъдат отпуснати заеми в размер до 86 милиарда евро през следващите три години, при условие че гръцките власти проведат реформи за преодоляване на съществените икономически и социални предизвикателства

Read more »

България и Македония ще получат 17 млн. евро от ЕС за справяне с общи предизвикателства

Korina Krezu

Новата програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ „България — бивша югославска република Македония“, приета от Европейската комисия на 5 август, ще е съсредоточена върху мерки за смекчаване на последиците от изменението на климата и мерки, свързани със съхраняването на природата и биоразнообразието, с устойчивото използване на природните ресурси, с опазването на околната среда и с управлението на риска на трансгранично равнище. Сред акцентите на програмата е и опазването на обектите на природното и културното наследство в региона. Освен това финансирането ще помогне да се увеличи конкурентоспособността на малките и средни предприятия (МСП) и да се подобри техният достъп до нови пазари.

Read more »

Кристалина Георгиева: Бедствия ще се случват и трябва да бъдем подготвени за тях

floods

На 2 август 2015 г. се навърши 1 година от голямото наводнение в гр. Мизия. По този повод заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която през миналата година в качеството си на европейски комисар за хуманитарната помощ и реакция при кризи посети бедстващия град, направи следното изявление:

„През тези дни само преди една година небето над Мизия се разтвори и градът преживя едно от най-големите бедствия в историята си.

Трагедията на Мизия докосна много българи. И когато си спомняме тези, които загубиха живота си в бедствието, не трябва да забравяме хората, на които то отне постигнатото през целия живот и бяха принудени да започнат отново от нулата.

Read more »

ЕС приема програма за сътрудничество между България и Сърбия на стойност 34 млн. евро

IPA

На 31 юли 2015 година бе приета програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП между България и Сърбия. Тя ще спомогне за постигането на основни цели в региона: ефикасно управление на природните ресурси, увеличаване на трансграничните мрежи и взаимодействия, стимулиране на туризма, опазване на културното и природното наследство, както и инвестиции в младежта, образованието и изграждането на умения. Програмата също така ще бъде насочена към опазване на околната среда и насърчаване на адаптирането към изменението на климата и превенцията и управлението на рискове.

Read more »

Фотоконкурс „30 години знаме на ЕС“ – включете се за награди с хаштаг #EUflag30!

eu flag

През 2015 г. отбелязваме 30-годишния юбилей на знамето на Европейския съюз. По този повод Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България стартират онлайн фотоконкурс с награди. Целта на конкурса е да покаже със снимки ролята на Европейския съюз в живота ни, мястото, което този най-разпознаваем европейски символ заема в градското пространство и как е интерпретиран на местна почва.

Крайният срок за участие е 30 септември 2015 г.

Read more »

Електронен бюлетин – Юли 2015

Bulletin EIC2 copy

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец юли, 2015 г.

 

Европейската комисия одобрява молбата на България за 12,5 млн. лева за справяне с щетите от тежките зимни условия през 2015 г.

winter distaster

Днес Европейската комисия одобри молбата на България за помощ в размер на 12,5 млн. лева (6,38 милиона евро) от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Парите ще бъдат използвани за справяне с последиците от тежките зимни условия през януари и февруари 2015 г.

Така помощта, отпусната на България от фонд „Солидарност“ от началото на 2015 г., достига 16,5 млн. лева – през м. април бяха одобрени общо 4 млн. лева за Мизия. През 2014 г. страната ни получи други 21 млн. лева за преодоляване последствията от наводненията в Североизточна България.

Read more »

Европейската комисия прие основните документи за функциониране на Европейският фонд за стратегически инвестиции

European_commission_logo

Инвестиционният план за Европа започва работа пред септември

Европейската комисия прие пакет от основополагащи документи, които ще позволят Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) да започне да функционира от септември. Това означава, че Инвестиционният план за Европа се осъществява в амбициозните срокове, обещани от неговия инициатор – председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.

Документите и решенията приети днес от ЕК са:

Read more »

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development
Въпроси? Задайте ги онлайн тук