Оланд и Меркел в пленарната зала за исторически дебат с евродепутатите

Франсоа Оланд, президент на Френската република, и Ангела Меркел, канцлер на Федерална република Германия, говориха с политическите лидери в ЕП за положението в Европейския съюз и възможностите за преодоляване на безпрецедентните общи предизвикателства. Посещението на Франсоа Оланд и Анегла Меркел […]

1000 малки фирми в България ще получат 100 милиона евро по първото споразумение между ЕИФ и СИБАНК по Планa за инвестиции за Европа

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и СИБАНК сключиха първото споразумение по програма COSME в България. Програмата за конкурентоспособност на предприятията и на малките и средните предприятия (COSME) е механизъм на ЕС за финансиране на МСП с подкрепата на Европейския фонд за […]

Клуб „Европа“ търси точно ТЕБ!

Клуб “Европа” към Европейски информационен център „Европа Директно“ – Велико Търново ви кани да станете част от екип активни и амбициозни студенти и да се включите в разнообразни инициативи и проекти.   Какво ви предлагаме ние? Сами да избирате своите […]

Електронен бюлетин – Септември 2015

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец септември, 2015 г.

ЕК отпуска над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за обходния път на Габрово

Европейската комисия одобри предоставянето на над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за първата фаза от изграждането на обходния път на Габрово. Този голям проект има за цел да се изгради път около град Габрово, за да се изведе […]

 

Оланд и Меркел в пленарната зала за исторически дебат с евродепутатите

Merkel Holland

Франсоа Оланд, президент на Френската република, и Ангела Меркел, канцлер на Федерална република Германия, говориха с политическите лидери в ЕП за положението в Европейския съюз и възможностите за преодоляване на безпрецедентните общи предизвикателства.

Посещението на Франсоа Оланд и Анегла Меркел е един „символ на френско-германското помирение и европейското единство“, според Председателя на Парламента Мартин Шулц.

Откакто техните предшественици Франсоа Митеран и Хелмут Кол застанаха пред Европейския парламент през 1989 г., „Вие сте първите държавни и правителствени ръководители, които заедно взимат думата пред представителите на европейските народи, за да говорят за безпрецедентните предизвикателства пред Европа“, отбеляза още той.

Read more »

1000 малки фирми в България ще получат 100 милиона евро по първото споразумение между ЕИФ и СИБАНК по Планa за инвестиции за Европа

investment

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и СИБАНК сключиха първото споразумение по програма COSME в България. Програмата за конкурентоспособност на предприятията и на малките и средните предприятия (COSME) е механизъм на ЕС за финансиране на МСП с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), чрез който Европейската комисия и Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) осъществяват Плана за инвестиции за Европа.

Благодарение на споразумението през следващите три години СИБАНК ще може да предостави на малки и средни предприятия в България заеми на обща стойност 200 милиона лева (около 100 милиона евро). Заемите ще се отпускат с гаранция от ЕИФ по програма COSME с финансова подкрепа от Европейската комисия. Така СИБАНК ще може да предложи допълнително финансиране при изгодни условия на повече от 1000 малки и средни предприятия.

Read more »

Клуб „Европа“ търси точно ТЕБ!

Club Europe copy2

Клуб “Европа” към Европейски информационен център „Европа Директно“ – Велико Търново ви кани да станете част от екип активни и амбициозни студенти и да се включите в разнообразни инициативи и проекти.

 

Какво ви предлагаме ние?

  • Сами да избирате своите активности;
  • Да реализирате идеите си;
  • Да участвате в международни европейски проекти;
  • Да получите ценен практически опит;
  • Да намерите много нови приятели.

 

Как да се включите?

  1. Кандидатствайте на имейл office@europeinfocentre.bg като ни изпратите трите си имена, факултет, специалност и мотивация до 200 думи на български език.

Краен срок: 15 октомври 2015 (четвъртък).

 

  1. Кратко устно събеседване на английски езикс одобрените кандидати на 20 октомври 2015 (вторник), 13:00 ч. в офиса на ЕИЦ – библиотека – Велико Търново, бул. „България” № 24.

 

Кой може да се включи?

Студенти редовно обучение във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Съставът на клуб „Европа“ е до 15 студенти. От вас очакваме:

  • Добро владеене на английски език – говоримо и писмено;
  • Добри комуникационни умения и желание за работа в екип;
  • Готовност за работа с различни целеви групи.

 

За въпроси  в писмен вид на имейл: office@europeinfocentre.bg

Краен срок за задаване на въпроси: 13 октомври 2015 (вторник).

Електронен бюлетин – Септември 2015

Bulletin EIC3 copy

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец септември, 2015 г.

ЕК отпуска над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за обходния път на Габрово

eu flag

Европейската комисия одобри предоставянето на над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за първата фаза от изграждането на обходния път на Габрово. Този голям проект има за цел да се изгради път около град Габрово, за да се изведе движението извън града. Това ще допринесе за намаляване на задръстванията, замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване, както и на пътно-транспортните произшествия.

Read more »

Отбелязваме Европейския ден на езиците с игри и викторини на над 20 езика

EDL_Logo1

Европейската комисия в България ще се включи в традиционното честване на Европейския ден на езиците със забавни игри и викторини, подготвени от местната служба на Дирекцията за писмени преводи на ЕК. Освен любопитни факти за 24-те официални езика на Европейския съюз, посетителите ще могат да научат полезни думи, които ще им помогнат да докажат, че пазаруването на чужд език е напълно възможно. Такава е целта на организаторите, които провеждат тазгодишния „панаир на езиците“ под мотото Да пазаруваш на чужд език – мисията възможна! Той ще се състои в София на 26 септември 2015 г. (12.00ч. – 17.00ч.), в Sofia Ring Mall, ул. „Околовръстно шосе“ № 214.

Read more »

Европейската комисия удвои средствата от бюджета на ЕС за справяне с бежанската криза в Европа

refugees

Европейската комисия одобри днес голям пакет от незабавни оперативни, бюджетни и правни мерки за справяне с бежанската криза в Европа. Действията на ЕК са в рамките на предложения през май Европейски дневен ред за миграцията.

Комисията отдели нови 1,7 милиарда евро за подпомагане на страните членки, които са най-засегнати от бежанската криза, както и за увеличаване на хуманитарната помощ и за работа в подкрепа на сирийските бежанци в страните от Близкия изток, в които са намерили убежище.

Read more »

НА ЖИВО: Жан-Клод Юнкер, Кристалина Георгиева и Волфганг Шойбле говорят на семинара „Бюджетът на ЕС – фокусиран върху постигането на резултати“

kristalina

Заместник председателят на ЕК Кристалина Георгиева е домакин на конференция на високо равнище посветена на ефективното изразходване на бюджета на Европейския съюз както в полза на европейските граждани, така и извън границите на съюза.

Сред основните участници на събитието ще са председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, заместник председателят на ЕК Марош Шевчович, комисари. Министрите на финансите на Германия, Полша и Люксембург също ще вземат участие.

Конференцията ще се проведе в Брюксел на 22 септември 2015 г., вторник, от 11 ч. (българско време). Проследете дискусиите на живо по интернет на следния линк: https://scic.ec.europa.eu/streaming/budget-focused-on-results

 

Пълният списък с участници може да намерите тук: http://ec.europa.eu/budget/budget4results/speakers/index_en.cfm

Програмата на конференцията можете да намерите тук: http://ec.europa.eu/budget/budget4results/programme/index_en.cfm

Снимки от конференцията ще можете да намерите тук: http://ec.europa.eu/avservices/photo/index.cfm?sitelang=en

Хаштагът на събитието в Twitter е: #EUBudget4Results

Позиция на Европейската комисия след гласуването на Европейския парламент в подкрепа на механизма за спешно преразпределение на 120 000 бежанци

roma

Днес Европейският парламент направи важна стъпка като гласува в подкрепа на предложението на Комисията за преразпределение от Италия, Гърция и Унгария на 120 000 души в явна нужда от международна закрила.

Комисията приветства този положителен вот и е особено благодарна на Парламента за неговата бърза реакция само в рамките на седмица след като предложението бе направено.

Read more »

Европа предприема действия, за да помогне на 12 милиона дългосрочно безработни да се върнат на работа

procurement

Днес Европейската комисия предложи на държавите от ЕС насоки за по-ефективно подпомагане на дългосрочно безработните да се върнат на работа. След подновяването на инициативата за младежка заетост през май, това е нова конкретна инициатива в контекста на по-широката икономическа и социална програма на Комисията на Юнкер, чиято цел е да засили създаването на работни места, икономическото възстановяване и социалната справедливост в Европа.

Read more »

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development
Въпроси? Задайте ги онлайн тук