Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен започва мащабна кампания за представяне на инвестиционния план на ЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен започва кампания за представяне в 28 страни от ЕС на инвестиционния план на ЕС. Той е на стойност повече от 300 милиарда евро, а информационната офанзива има […]

По-информативни етикети на храните за европейските потребители от 13 декември 2014 г.

От 13 декември 2014 г. влизат в сила новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Европейската комисията през 2011 г. Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да […]

Откриване на конкурса за наградите RegioStars за 2015 г.

Днес се открива конкурсът за наградите RegioStars за 2015 г. от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия. Както и през предишни години, изданието на наградите RegioStars фокусира вниманието върху най-вдъхновяващите и иновативни европейски проекти, съфинансирани от политиката […]

Европейската комисия отпуска почти 105 милиона евро на България за подпомагане на най-нуждаещите се

Европейската комисия прие днес Оперативната програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се, по която България ще получи 104,8 милиона евро за периода 2014—2020 г. Средствата ще бъдат изразходвани за материално подпомагане за най-нуждаещите се в страната. Предвиждат се […]

НА ЖИВО: Пресконференция на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на България Бойко Борисов ще дадат съвместна прес конференция днес в Брюксел от 14:00 ч (българско време). Пресконференцията може да следните на живо по сателитния канал Europe by Satellite: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=1

 

Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен започва мащабна кампания за представяне на инвестиционния план на ЕС

euro1

Заместник-председателят на Европейската комисия за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен започва кампания за представяне в 28 страни от ЕС на инвестиционния план на ЕС. Той е на стойност повече от 300 милиарда евро, а информационната офанзива има за цел да разясни новите възможности пред правителства, инвеститори, предприятия, местни власти, профсъюзи и заинтересовани общности.

Първата спирка в обиколката на заместник-председателят на ЕК днес е в Румъния, където той ще бъде придружен от комисаря по регионалната политика Корина Крецу. През април 2015 г. се предвижда Юрки Катайнен да посети България, Гърция, Унгария, Холандия и Люксембург, като част от кампанията, която ще продължи до септември.

Повече информация ще намерите в приложеното съобщение.

По-информативни етикети на храните за европейските потребители от 13 декември 2014 г.

eating_EP

От 13 декември 2014 г. влизат в сила новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Европейската комисията през 2011 г.

Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните храни.

Витянис Андрюкайтис, европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „От 13 декември 2014 г. европейските граждани ще видят резултатите от полаганите в продължение на години усилия за подобряване на правилата за етикетиране на храните. Ключовата информация за съдържанието вече ще се отбелязва по-ясно върху етикетите, а това ще помогне на хората да правят информиран избор за храните, които купуват. Благодарение на новите правила потребителите са поставени на първо място и получават по-ясна информация по начин, който не затруднява предприятията.“

Основни промени

Част от основните промени в правилата за етикетиране са изброени по-долу:

 • По-четливa информация (въвежда се минимален размер на шрифта за задължителната информация);
 • По-ясно и унифицирано представяне на алергените (напр. соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона) в списъка на съставките;
 • Задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета;
 • Изискване за представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни;
 • Задължителна информация за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо;
 • Еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина;
 • Списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки;
 • Конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини;
 • По-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики;
 • Посочване на съставката заместител при „имитациите“ на храни;
 • Ясно указване на „формовано месо“ или „формована риба“;
 • Ясно указване на размразените продукти.

 

Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат едва от 13 декември 2016 г.

Стопанските субекти от хранителната промишленост разполагат с три години, за да осигурят плавен преход към новия начин за етикетиране на предварително опакованите храни и на тези, които не са предварително опаковани. Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г. (N.B. това не включва изчерпването на наличните етикети).

Комисията работи заедно с предприятията, за да гарантира бъдещото правилно прилагане на новите изисквания. В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище. Това ще позволи на всички стопански субекти и МСП от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство. Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015 г.

 

Контекст

Регламент (ЕС) № 1169/2011 за предоставянето на информация за храните на потребителите заменя и обединява в един законодателен акт предходните правила за етикетиране, произтичащи от Директива 2000/13/ЕО относно етикетирането, представянето и рекламата на храните и Директива 90/496/ЕИО относно етикетирането за питателност на храните, и други законодателни актове за конкретни категории храни.

 

За допълнителна информация:

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/proposed_legislation_en.htm

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/index_en.htm

http://ec.europa.eu/fisheries/documentation/publications/eu-new-fish-and-aquaculture-consumer-labels-pocket-guide_en.pdf

 

Следвайте ги в Twitter:@Food_EU

За контакти :

Enrico Brivio (+32 2 295 61 72)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Откриване на конкурса за наградите RegioStars за 2015 г.

regiostars

Днес се открива конкурсът за наградите RegioStars за 2015 г. от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия.

Както и през предишни години, изданието на наградите RegioStars фокусира вниманието върху най-вдъхновяващите и иновативни европейски проекти, съфинансирани от политиката на сближаване на ЕС.

След като независимо жури проведе процедурите по подбор, ръководителите на проекти и представителите на управляващите органи на проектите финалисти ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по връчването на наградите RegioStars за 2015 г., която ще се състои по време на Европейската седмица на регионите и градовете през 2015 г. (OPEN DAYS).

Печелившите проекти ще бъдат отличени със статуетка и Сертификат за победител в конкурса RegioStars, които ще бъдат връчени от европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу и председателя на журито на наградите RegioStars. За всеки печеливш проект ще бъде създаден и кратък видеоматериал, който може да бъде използван за промоционални цели.

 

Категориите награди за 2015 г. са:

1. ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ: Разгръщане на потенциала за растеж на МСП за изграждане на цифрова икономика

2. УСТОЙЧИВ РАСТЕЖ: Мобилизиране на инвестиции за енергийна ефективност в полза на гражданите и обществото

3. ПРИОБЩАВАЩ РАСТЕЖ: Интегриране в обществото на лицата в риск от социално изключване

4. CITYSTAR:Трансформиране на градовете за посрещане на бъдещите предизвикателства

Допълнителна информация за процедурата за участие, включително ръководство за участниците, комплект от документи за участие, както и за критериите за допустимост и присъждане на наградите, могат да бъдат намерени на уебсайта на RegioStars.

Формулярите за участие могат да бъдат попълнени на английски, френски или немски език. Заявленията трябва да бъдат изпратени до 28 февруари 2015 г. Избраните финалисти ще бъдат информирани до края на месец май 2015 г. Самата церемония по награждаването ще се състои в Брюксел по време на събитието Open Days на 14 октомври 2015 г.

Ако имате други въпроси, свържете се с нас на regio-stars@ec.europa.eu.

Изтегляне на ръководството за участие на английски, френски или немски език.

Изтегляне на формуляра за участие на английски, френски или немски език

 

Европейската комисия отпуска почти 105 милиона евро на България за подпомагане на най-нуждаещите се

piggy-bank

Европейската комисия прие днес Оперативната програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се, по която България ще получи 104,8 милиона евро за периода 2014—2020 г.

Средствата ще бъдат изразходвани за материално подпомагане за най-нуждаещите се в страната. Предвиждат се мерки като раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти и на топла храна от социални кухни. Подпомагането ще започне още тази зима и ще бъде организирано от общините и партньорски организации.

Повече информация можете да намерите в прикачения файл.

 

 

НА ЖИВО: Пресконференция на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов

live

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на България Бойко Борисов ще дадат съвместна прес конференция днес в Брюксел от 14:00 ч (българско време).

Пресконференцията може да следните на живо по сателитния канал Europe by Satellite: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=1

Електронен бюлетин – Ноември 2014

Bulletin-EIC5-copy

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец Ноември, 2014 г.

Европейският социален фонд осигурява над 1 милиард евро за работни места и социално приобщаване в България

european social fund

Европейската комисия прие днес оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за България относно прилагането на Европейския социален фонд в периода 2014—2010 г.

Програмата има две основни цели: увеличаване на заетостта и намаляване на социалното изключване и бедността, за които са отделени общо 1092 милиона евро (от които 939 милиона евро от бюджета на ЕС, включително 55 милиона евро по инициативата за младежка заетост). Средствата ще допринесат за създаването на работни места и преодоляване на социалното разделение в България.

„Важно е, че България вече може да усвоява средства от новото поколение програми, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз. Уверена съм, че парите по новата програма от социалния фонд ще бъдат използвани ефективно. Комисията ще работи в партньорство с България, за да гарантира, че тези средства помагат на хората да си намерят работа и по-успешно да се интегрират в обществото.“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Повече информация за цялостния план и история на досието можете да откриете ТУК.

Интернет търсачките и клауд фирмите във фокуса на Парламента

cloud computing

С резолюция, гласувана в четвъртък, Европейският парламент призова страните членки и Европейската комисия да премахнат бариерите пред разрастването на единния цифров пазар в Европа. Депутатите подчертаха нуждата да се предотврати възможността за злоупотреби с господстващо положение от страна на онлайн компаниите чрез налагане на правилата на ЕС за защита на конкуренцията и чрез разделяне на услугите за търсене в интернет от другите търговски услуги.

Единният цифров пазар би могъл да генерира допълнително 260 млрд. евро годишно за европейската икономика и да увеличи нейната конкурентоспособност, гласи текстът, който беше приет с 384 гласа „за‟, 174 „против‟ и 56 въздържали се. Резолюцията предупреждава и за значими предизвикателства като раздробеността на пазара, липсата на оперативна съвместимост и неравномерния достъп до технологиите в резултат на демографски различия. Read more »

Носителят на наградата „Сахаров“ за 2014 г.: „Женските тела са станали бойно поле“

Denis_Sakharov_award

„Женските тела са се превърнали в истинско бойно поле, а изнасилването се използва като инструмент на войната“, заяви доктор Денис Муквеге от Демократична република Конго при получаването на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент на 26 ноември в Страсбург. Той бе избран за лауреат на наградата на ЕП заради това, че е посветил живота си на хилядите жертви на групови изнасилвания и брутално сексуално насилие в конфликта в страната си.

Д-р Муквеге изрази благодарност към депутатите, че с наградата те привличат „вниманието на света към нуждата от защита на жените по време на въоръжени конфликти“ и отказват да отминат „с безразличие една от най-големите хуманитарни катастрофи на съвремието“.

В същото време той подчерта, че „наградата не би имала никаква стойност за жените жертви на сексуално насилие, ако не се присъедините към нас в търсене на мир, справедливост и демокрация“. „Всички ние – политици, гражданско общество, граждани, мъже и жени, трябва да очертаем червена линия срещу използването на изнасилването като инструмент на войната“.

 

Положението в Демократична република Конго: „нито мир, нито война“

Денис Муквеге описа ситуацията в своята страна като „нито мир, нито война“ и призова ЕС и страните членки да използват всички възможности за намиране на решение на конфликта. „Изгубихме твърде много време и енергия да поправяме последствията от насилието. Време е да се погрижим за причините“.

„Справедливостта трябва да бъде в центъра на мирния процес и борбата срещу безнаказаността трябва да бъде засилена“, подчерта той. „Всяка изнасилена жена  отъждествявам с моята жена, всяка изнасилена майка отъждествявам с моята майка, всяко изнасилено дете отъждествявам с моите деца“.

 

Председателят на ЕП Мартин Шулц: Край на безнаказаността!

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц засвидетелства своето възхищение и дълбоко уважение към дейността на д-р Муквеге като лекар и мъж, борещ се за достойнството на жените, както и за справедливост и мир в страната си. „Безнаказаността на извършваните изнасилвания при въоръжени конфликти е нещо, на което трябва да се сложи край! … Необходими са наказания както при всяко друго военно престъпление“, каза г-н Шулц.

Той също така приветства представителите на другите финалисти за наградата „Сахаров“ тази година: Елисавета Шепетилникова от украинското движение „Евромайдан“ и Динара Юнус, дъщеря на задържаната Лейла Юнус, основателка на Института за мир и демокрация в Азербайджан.

 

Кой е Денис Муквеге?

Денис Муквеге, на 59 г., е международно признат специалист по лечението на физиологически и психологически травми, причинени от сексуално насилие. През 1998 г. той основава клиника в Букаву, в източната част на Демократична република Конго. Там той лекува жертвите на сексуално насилие по време на военните действия в страната.

 

Наградата „Сахаров“ на ЕП

Наградата „Сахаров“ от 50 000 евро се присъжда ежегодно от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе спечелена от пакистанката Малала Юсуфзай заради нейната борба за правото на момичетата на обучение.

 

Видеозапис на церемонията по връчването на наградата

Интервю на Денис Муквеге

Повече информация за Денис Муквеге

Тематична страница за наградата за 2014 г.

Страница на наградата „Сахаров“ на ЕП

Видео интервю с д-р Денис Муквеге

ЕС стартира инвестиционна офанзива за насърчаване на работните места и растежа

investEU

Европейската комисия обяви на 28 ноември 2014 г. План за инвестиции на обща стойност 315 милиарда евро, чрез който ще се възстанови растежът в Европа и повече хора отново ще имат работа.

Планът съдържа три основни направления:

 • създаване на нов Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), гарантиран с публични средства, чрез който през следващите три години (2015—2017 г.) ще се мобилизират допълнителни инвестиции на стойност най-малко 315 милиарда евро;
 • създаване на надежден набор от проекти, съчетан с програма за помощ, за да могат инвестициите да бъдат насочвани там, където те са най-необходими;
 • амбициозна пътна карта, чрез която Европа ще стане по-привлекателно място за инвестиции и ще се отстранят регулаторните пречки.

Според оценките на Европейската комисия предложените мерки като цяло могат да увеличат БВП на ЕС с между 330 милиарда евро и 410 милиарда евро в рамките на три години и да създадат до 1,3 милиона нови работни места.

В коментара си за Плана председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Съвсем просто е — ако Европа инвестира повече, ще постигне по-голям просперитет и ще създаде повече работни места. Планът за инвестиции, който предлагаме в тясно партньорство с Европейската инвестиционна банка, представлява нов и амбициозен начин за насърчаване на инвестициите, без да се създава нов дълг. Сега е моментът да инвестираме в бъдещето си, в стратегически области, които са от ключово значение за Европа, като енергетиката, транспорта, широколентовата инфраструктура, образованието, научните изследвания и иновациите. Разчитам, че Европейският парламент и държавите членки ще запретнат ръкави и ще направят зависещото от тях, за да може новият Европейски фонд за стратегически инвестиции да бъде създаден и да започне да функционира възможно най-скоро. Европа се нуждае от тласък напред и представеният от нас План днес представлява двигателната сила за този тласък.“

 

За повече информация:

Всички материали за пресата са достъпни на специален уебсайт: http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/index_en.htm

Профил на страната: Инвестициите в България.: http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/docs/country_profiles/bulgaria-country-file_bg.pdf#/whatsnew

Информационен документ 1: „Защо ЕС се нуждае от план за инвестиции?“: http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/docs/factsheet1-why_bg.pdf

Информационен документ 2: „Откъде идват средствата“: http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/docs/factsheet2-where-from_bg.pdf

Информационен документ 3: “ За какво са предназначени парите?“: http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/docs/factsheet3-what-in_bg.pdf

Информационен документ 4: „Подобряване на инвестиционната среда“: http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/docs/factsheet4-environment_bg.pdf

Информационен документ 5: “ Какво предстои? График“ http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/docs/factsheet5-timeline_bg.pdf

Linkedin

Twitter #investEU

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development