Младите доброволци от Варна и журналистът Христо Христов получиха Гражданската награда на ЕП за 2014 г.

Днес на официална церемония в Народното събрание беше връчена Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г. на лауреатите от България – младите доброволци от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналиста Христо Христов. Събитието бе организирано от Информационното бюро на […]

НАПОМНЯНЕ: Връчване на Гражданската награда на ЕП на 23 януари в Народното събрание

Българските лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г. – доброволците от СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова„ (Варна) и Христо Христов, ще бъдат наградени на официална церемония, която се организира от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство с Народното […]

Започва регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в Стара Загора на 21 февруари

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Стара Загора, Ямбол и Сливен. Състезанието ще се състои в гр. Стара Загора на 21 февруари 2015 г. Отборите, класирани на първите места, ще […]

Стани автор на студентски вестник „Поколение Европа“ и спечели пътуване до Европейския парламент!

За четвърта поредна година Информационното бюро на Европейския парламент в България ще издаде вестник „Поколение Европа“ по случай Деня на Европа — 9 май, който ще бъде изцяло съставен от студенти. Крайният срок за участие в конкурса за подбор на […]

Заетост и социално развитие: Годишен доклад на ЕК посочва основните фактори за устойчивост при кризи

В страните, в които се предлагат висококачествени работни места, осигурява се ефективна социална закрила и се инвестира в човешки капитал, се наблюдава по-голяма устойчивост на икономическата криза. Това е един от основните изводи в прегледа на заетостта и социалното развитие […]

 

Покана за включване в проучване на проблемите на младежта в България

Скъпи читатели,
каним ви да се включите в национално проучване на проблемите на младежта в България. Read more »

Младите доброволци от Варна и журналистът Христо Христов получиха Гражданската награда на ЕП за 2014 г.

citizens2

Днес на официална церемония в Народното събрание беше връчена Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г. на лауреатите от България – младите доброволци от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналиста Христо Христов. Събитието бе организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Народното събрание. Лауреатите бяха приветствани с овации от депутатите в НС в пленарната зала, след което председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна лично с тях.

В своето обръщение към отличените по време на церемонията г-жа Цачева приветства лауреатите и изрази своето уважение към тези, които са успели в един конкурентен дух заедно с всички други номинирани от европейските държави, да бъдат отличени с Гражданската награда на Европейския парламент.

Приветствия към лауреатите поднесоха членовете на националното жури Илияна Йотова (С&Д) и Емил Радев (ЕНП), които заедно с Илхан Кючюк (АЛДЕ) гласуваха и предложиха на европейското жури техните кандидатури.

Read more »

НАПОМНЯНЕ: Връчване на Гражданската награда на ЕП на 23 януари в Народното събрание

citizens

Българските лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г. – доброволците от СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова„ (Варна) и Христо Христов, ще бъдат наградени на официална церемония, която се организира от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство с Народното събрание. Сред гостите на събитието ще бъдат министри, депутати, дипломати, представители на институции, НПО и журналисти. Събитието ще се състои на 23 януари в Клуба на народния представител от 10,45 часа.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се срещне лично с лауреатите на тазгодишното издание на наградата, като преди това те ще бъдат приветствани в пленарната зала. Церемонията по връчване на медалите ще бъде открита от Теодор Стойчев, и.д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент.

След обръщение от страна на г-жа Цачева, ще последват изказвания от българските евродепутати, участвали в процедурата по избор. Младите доброволци от Варна бяха номинирани от Момчил Неков (С&Д), а Христо Христов – от д-р Андрей Ковачев (ЕНП). Национално жури в състав Емил Радев (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д) и Илхан Кючюк (АЛДЕ) гласува и ги предложи на европейското жури за наградата, което одобри техните кандидатури.

Read more »

Започва регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в Стара Загора на 21 февруари

еуросцхола

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Стара Загора, Ямбол и Сливен. Състезанието ще се състои в гр. Стара Загора на 21 февруари 2015 г. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програмата „Евроскола“ в гр. Страсбург (Франция) през 2015 г. В състезанието могат да участват отбори от ученици на възраст 16—18 години от училища от областите Стара Загора, Ямбол и Сливен. Среднообразователните училища от тези три области, които желаят да вземат участие в състезанието, трябва да заявят участие до 12,00 часа на 12 февруари 2015 г.

Отборите трябва да се състоят от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите не могат да участват в самото състезание и да се намесват в подготовката и представянето на учениците си по време на състезанието.

Информационното бюро на Европейския парламент в България възстановява транспортните разходи до Стара Загора и обратно на учениците от областите Стара Загора, Ямбол и Сливен —  вж. „Регламент за участие“.

Read more »

Стани автор на студентски вестник „Поколение Европа“ и спечели пътуване до Европейския парламент!

euroschola

За четвърта поредна година Информационното бюро на Европейския парламент в България ще издаде вестник „Поколение Европа“ по случай Деня на Европа — 9 май, който ще бъде изцяло съставен от студенти. Крайният срок за участие в конкурса за подбор на бъдещите автори е 19 февруари.

За да участват в конкурса,  кандидатите трябва да са студенти и да изпратят кратко есе на имейл адрес epsofia@europarl.europa.eu на една от следните две теми:

  • Европейският съюз и помощта за развиващите се държави: инвестиция в нашето бъдеще?
  • Как ЕС влияе на моето ежедневие?

Материалите трябва да бъдат авторски, на български език и да не надвишават 400 думи.

Избраните студенти, които ще участват в списването на вестника, ще посетят Европейския парламент в Брюксел или Страсбург през месец март 2015 г., за да се запознаят с институцията и да подготвят своите материали.

Разходите по пътуването и престоя се поемат от Информационното бюро на ЕП в България. Авторите няма да получат заплащане за своите материали. Вестникът ще се разпространява безплатно на събитията, организирани от Информационното бюро на ЕП в България за отбелязване на 9 май 2015 г.

За участие в конкурса се допускат студенти, обучаващи се в колежи и университети на територията на България и Европейския съюз, независимо дали в бакалавърска, магистърска или докторантска степен, редовна или задочна форма. Всеки кандидат трябва изрично да упомене своя университет, специалност и курс.

Победители в конкурси на Информационното бюро на ЕП в България от предишните години не се допускат за участие.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в края на февруари 2015 г.
За контакти:

 

Теодор Стойчев, пресаташе

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Заетост и социално развитие: Годишен доклад на ЕК посочва основните фактори за устойчивост при кризи

EC berlaymont

В страните, в които се предлагат висококачествени работни места, осигурява се ефективна социална закрила и се инвестира в човешки капитал, се наблюдава по-голяма устойчивост на икономическата криза. Това е един от основните изводи в прегледа на заетостта и социалното развитие в Европа за 2014 г., в който се разглеждат последиците от рецесията. Докладът беше публикуван днес от Европейската комисия.

Данните и анализът в документа изтъкват необходимостта от инвестиции за създаване и поддържане на подходящи умения на работната сила с цел повишаване на производителността, както и от възстановяване на сближаването между страните от ЕС.

http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=13404&langId=en

Покана за участие в безплатно онлайн обучение на младежи „Европа близо до мен“

online_platform_ad_website_banner

Сдружение „Европейски информационен център“ кани младежи на възраст 15-29 години от цялата страна да се включат в онлайн обучение „Европа близо до мен“ в два обучителни модула – „Младежка Е-Европа“ и „Организационен практикум“, което ще се състои в периода 01 февруари – 15 март 2015г. Read more »

Парламентът гласува за правото на отказ от ГМО

GMO

Във вторник Парламентът прие ново законодателство, което позволява на европейските държави да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генно-модифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво.

Новите правила, неофициално договорени между ЕП и Съвета през декември, бяха първоначално обсъждани през 2010 година. Дискусията обаче попадна в задънена улица за близо 4 години заради неразбирателство между страните членки, поддържащи и отхвърлящи ГМО.

Read more »

Парламентът отдаде почит на жертвите на терористичните атаки в Париж

je suis charlie

„Насилието с калашници няма да ни накара да се откажем от нашите европейски ценности“, обеща председателят на ЕП Мартин Шулц, споменавайки имената на 17-те души, убити миналата седмица при нападенията на Charlie Hebdo и еврейския супермаркет. След като запазиха минута мълчание, политическите групи в ЕП направиха изявления. Някои видяха в изразената от милиони граждани в цяла Европа и в целия свят солидарност възраждане и утвърждаване на основните европейски ценности.

 

„Тези 17 карикатуристи, журналисти, полицаи, служители и граждани от еврейски произход бяха убити, тъй като представляват за фанатиците нещата, които те не могат да понасят: критика, чувство за хумор, сатира и свободно слово“, заяви г-н Шулц. „Не трябва да позволяваме страхът, антисемитизмът, ислямофобията и омразата да подкопават основните ни ценности: свободата на словото и свободата на печата, толерантността и взаимното уважение“, заяви той.

Read more »

КОНКУРС ЗА СНИМКА под надслов „МЛАДИ ЗА РАЗВИТИЕ –ЕВРОПА2020” !

website_background copy

2015 година е обявена от Европейската комисия за „Европейска година за развитие”.

Мотото „Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще” ентусиазирано задава тона на множеството събития, които предстоят да я бележат. А ето и едно от първите!

Участвай в КОНКУРСА ЗА СНИМКА под надслов „Млади за развитие – Европа 2020”!

Покажи ни как младите хора в твоето населено място или някъде в Европа и България допринасят към общата идея на европейските ценности за развитие на младите хора от стратегията „Европа 2020” и градят бъдещето на общото европейско семейство.

Това може да бъде осъществен проект, реализиране на доброволческа инициатива, активност на млади хора, дори снимка как учиш в училище или университета.

Тълкуването оставяме на теб! Освободи фантазията си!

Искаш да спечелиш участие в обучение в страна-членка на ЕС и твоята снимка да се види от много хора? Не губи време, а изпрати своята снимка сега!

 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ Read more »

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development