Електронен бюлетин – Април 2016 г.

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец април, 2016 г.

Kонференция „Инвестиционният план за Европа“ – покана

Европейската комисия има удоволствието да Ви покани на 10 май 2016г. в гр. Русе на конференция „Инвестиционният план за Европа“. Планът за инвестиции представлява нов и амбициозен начин за насърчаване на инвестициите, без да се създава нов дълг. Той е […]

Спътниковите способности за отбрана и сигурност на ЕС

Увеличаване на икономиката и сигурността на ЕС, с малко помощ от космоса: Европейският парламент подготвя резолюция за разработване на космически базирани възможности за отбраната и сигурността на ЕС, но какво точно би довело това?

Дебат на членове на Младежки екип Европа с представители на академичната общност във Велико Търново

Младежки екип Европа / Team Europe Junior Bulgaria към Представителството на Европейската комисия в България стартира серия от дебати с представители на академичните общности в страната. Първата среща се проведе на 18 април във Велико Търново. Освен членове на Екипa […]

Албания и Босна и Херцеговина трябва да положат още усилия за реформи

В Албания има напредък на нужни ключови политически и административни реформи, но все още не са стигнали до стадий, в който може да се започнат преговори за членство в ЕС, казват евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък. В отделна резолюция […]

 

Електронен бюлетин – Април 2016 г.

Bulletin-EIC5-copy

Разгледайте нашия Електронен бюлетин за месец април, 2016 г.

Kонференция „Инвестиционният план за Европа“ – покана

investEU

Европейската комисия има удоволствието да Ви покани на 10 май 2016г. в гр. Русе на конференция „Инвестиционният план за Европа“. Планът за инвестиции представлява нов и амбициозен начин за насърчаване на инвестициите, без да се създава нов дълг. Той е отворен както за предприемачи, така и за публични предприятия и общини, които могат да кандидатстват за финансиране, в случай на подходящи проекти.

 

Сред дискутираните теми ще бъдат възможността за кандидатстване, както и условията за финансиране на малки и средни предприятия. В събитието ще вземат участие представители на ЕК, Европейската инвестиционна банка и на финансовите   посредници.

 

Регистрация за участие в дискусията може да направите тук.

 

Събитието ще се проведе в зала 2 на хотел Рига от 9:00 ч.

 

Приложена е проектопрограмата на събитието.

 

Спътниковите способности за отбрана и сигурност на ЕС

chalklight

Увеличаване на икономиката и сигурността на ЕС, с малко помощ от космоса: Европейският парламент подготвя резолюция за разработване на космически базирани възможности за отбраната и сигурността на ЕС, но какво точно би довело това?

Дебат на членове на Младежки екип Европа с представители на академичната общност във Велико Търново

debate

Младежки екип Европа / Team Europe Junior Bulgaria към Представителството на Европейската комисия в България стартира серия от дебати с представители на академичните общности в страната. Първата среща се проведе на 18 април във Велико Търново.

Освен членове на Екипa участваха студенти и преподаватели от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, които дебатираха върху 10-те приоритета на Комисията „Юнкер“. Основните дискусии бяха насочени върху приоритетите “Цифров единен пазар”, “Свободна търговия между Европейския съюз и САЩ” и “Правосъдие и основни права”. Обсъдиха се важни и актуални теми като бежанската криза, защитата на личните данни и перспективите от сключването на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции.

Read more »

Албания и Босна и Херцеговина трябва да положат още усилия за реформи

eu transport

В Албания има напредък на нужни ключови политически и административни реформи, но все още не са стигнали до стадий, в който може да се започнат преговори за членство в ЕС, казват евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък. В отделна резолюция те приветстваха молбата за членство на Босна и Херцеговина.

Read more »

ЕП призовава властите в Полша да зачитат демокрацията и върховенството на закона

eu law

Евродепутатите призоваха полските власти да изпълнят изцяло препоръките на Венецианската комисия относно способността на Конституционния съд да поддържа Конституцията и да гарантира спазването на принципите на правовата държава. Това стана в обща резолюция, гласувана в сряда.

Резолюцията, която беше приета с 513 гласа „за“, 142 „против“ и 30 „въздържал се“. представлява завършек на пленарния дебат, който беше проведен през януари, след като Европейската комисия реши да започне разследване по рамката за върховенство на закона относно реформите в полския Конституционен съд.

Read more »

Споразумението между ЕС и Турция: не идеален, а реалистичен инструмент в кризата

refugees

Споразумението от 18 март за връщане на мигранти и търсещи убежище от гръцките острови в Турция бе в центъра на дебата с председателя на Съвета Доналд Туск и Комисията Жан-Клод Юнкер в сряда сутрин.

 

Широко мнозинство от евродепутатите изрази загриженост относно миграционното споразумение между ЕС и Турция и призова Комисията и Съвета да следят внимателно ситуацията с правата на човека и свободата на словото в Турция, както и обвиненията, че сирийски бежанци биват връщани в Сирия от турските власти. Те също така повдигнаха въпроса, дали Турция може да бъде считана „безопасна страна“ за бежанци.

Read more »

ЕП ще дебатира данъчния скандал с „Досиетата от Панама“ с комисар Московиси

EC berlaymont

Във вторник от 17.30 ч. българско време ЕП ще дебатира с комисар Пиер Московиси, отговарящ за данъчната политика, и холандския министър на отбраната Жанин Ненис-Пласхаарт „Досиетата от Панама, разкрили над 200 000 офшорни компании и техните тайни собственици, включително множество политици и звезди.

Евродепутатите ще обсъдят дали са ефективни съществуващите мерки на ЕС срещу укриването на данъци и прането на пари или трябва да се направи още.

Read more »

През следващата седмица в Страсбург: атаките в Брюксел, документи за Панама, миграция и други

EP_plenary_session

Останаха въпроси след атаките в Брюксел и най-голямото изтичане на данни в света – каква ще бъде реакцията на Европа? А ще въведат ли членовете на ЕП квота за приемане на бежанци?

 

Споразумението за мигрантите между Турция и ЕС: евродепутатите вземат предвид въпроси от Фейсбук

refugees 2

Депутатите Кашету Киенге и Роберта Мецола, съавтори на обемен доклад за миграцията, адресират притеснения относно връщането на бежанци обратно в Турция и други въпроси.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development