Archive for the ‘Представителство на ЕК в България’ Category

Информационно турне на тема “Моите права в Европа”

От 22 до 26 юли, 2014г. под егидата на Представителството на Европейската комисия в България ще се проведе Информационно турне на тема “Моите права в Европа”. Инициативата ще се проведе в различни градове на българското Черноморие. На разположение на гражданите ще бъдат информационни щандове, където те могат да получат отговори на своите въпроси, свързани с правата, гарантирани от Европейският съюз. За допълнителна информация ще бъдат осигурени материали по различни теми. Ще се провеждат и редица интерактивни игри, които ще изпитат познанията на посетителите за Европа. За отличилите се са подготвени много награди. Освен тях, на 26 юли от 9 до 19 ч на Централен плаж в Бургас ще бъде организиран турнир по плажен волейбол.

В турнето ще участват представители на Център за развитие на човешките ресурси, Комисия за защита на потребителите, Европейски потребителски център, Творческа Европа и Европа за гражданите, както и Младежки екип Европа.

 

Програмата на турнето е следната:

  • 22 юли  от 17 до 21 ч. – Поморие, до читалището;
  • 23 юли от 17 до 21 ч. – Созопол, срещу общината;
  • 24 юли от 17 до 21 ч. – Камено, на площада;
  • 25 – 26 юли от 17 до 21 ч. – Бургас, Морска градина.

Представителството на Европейската комисия в България организира обучения за учители на тема “Да комуникираме Европа заедно”

В периода ноември 2011 – март 2012 година, Представителството на Европейската комисия в България, със съдействието с Министерството на образованието, младежта и науката, както и с регионалните инспекторати по образование, организира поредица от обучения за учители от средните училища в цялата страна под наслов “Да комуникираме Европа заедно”.
Основна цел на обученията е да запознае учителите c дейностите и приоритетите на Европейския съюз, както и c практични и полезни инструменти и помагала, голяма част от които са организирани под формата на игри и образователни състезания и биха могли да бъдат полезни в ежедневната работа c учениците.
Освен Представителството на Европейската комисия в България, като лектори ще се включат и академични преподаватели, както и представители на мрежата Европа Директно и младежки “Екип Европа”.
За да кандидатствате за участие в обучение е необходимо да заявите желанието си в съответния РИО на МОМН. За желаещи от област Велико Търново, изпращайте заявките си за участие до РИО на МОМН – Велико Търново на имейл адрес rio_veliko_tarnovo@mon.bg.
Участието Ви ще бъде потвърдено най-късно една седмица преди обучението.
Работните дати за провеждането на обученията са:
– 16-18 ноември 2011 – Банско (за областите Перник, Кюстендил и Благоевград)
– 30 ноември – 02 декември 2011 – Велинград (за областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян)
– 12-14 декември 2011 – Правец (за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч)
18-20 януари 2012 – Старозагорски минерални бани (за областите Сливен, Стара Загора, Ямбол и Бургас)
2224 февруари 2012 – Трявна (за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Русе)
– Втората половина на месец март 2012 – Силистра или кк Слънчев ден (за областите Варна, Шумен, Добрич и Силистра)
Април 2012 – София (за град и област София)

Покана за обучение на учители, организирано от Представителството на ЕК

Представителството на Европейската комисия в България организира поредица от обучения за учители. Обучителните семинари ще се проведат в шестте региона на страната в периода ноември 2011 – март 2012 година.
Целта е учителите да бъдат запознати с актуална информация за европейските институции и политики, както и с източници на полезна информация за Европейския съюз и програмите, в които биха могли да участват. В инициативата партньори са МОМН и регионалните инспекторати.
За да кандидатствате за участие в обучение е необходимо да заявите желанието си в съответния РИО на МОМН. Участието Ви ще бъде потвърдно най-късно една седмица преди обучението.
Работните дати за провеждането на обученията са:
                16-18 ноември 2011 – Банско (за областите Перник, Кюстендил и Благоевград)
                30 ноември – 02 декември 2011 – Велинград (за областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян)
                13-15 декември 2011 – Правец (за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч)
                18-20 януари 2012 (или 25-27 януари) – Старозагорски минерални бани (за областите Сливен, Стара Загора, Ямбол и Бургас)
                08-10 февруари 2012 – гр. Трявна (за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Русе)
                22-24 февруари 2012 – гр. Силистра или кк Слънчев ден (за областите Варна, Шумен, Добрич и Силистра) 

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ, 1- 8 НОЕМВРИ 2011 Г.

Представителството на Европейската комисия в България и Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организират съвместната инициатива “Европейска седмица на доброволчеството за библиотеките”, която ще се проведе от 1 до 8 ноември 2011 г. в цялата страна и е посветена на 2011 – Европейска година на доброволчеството.
Официалното откриване ще се състои на 1 ноември (вторник) от 10 ч. в Столична библиотека, фоайето на втория етаж. След него ще бъде направена презентация за доброволчеството от представител на мрежата Team Europe Junior.
По време на седмицата на доброволчеството ще бъдат осигурени публикации на Европейския съюз, които ще бъдат предоставени на библиотечната мрежа в страната. Разпространяването на комплект от 32 заглавия и плакати за доброволчеството ще се случва поетапно: Представителството вече осигури 18 000 издания на разположение на регионалните библиотеки в офиса на ББИА, откъдето в рамките на “Европейската седмица на доброволчеството за библиотеките” те ще ги получат и предоставят на всички видове библиотеки от своята териториална библиотечна мрежа.
В допълнение, през тази Седмица се предвижда и насърчава провеждането на събития, посветени на доброволчеството във всички библиотеки, които желаят активно да участват за популяризирането на идеята – срещи-разговори, презентации, четения и др. Те ще бъдат инициирани и организирани от самите библиотеки с техните потребители и граждани на общностите.
Представителството и ББИА ще съдействат за участието на младежи-доброволци от създадената от Представителството информационна мрежа Team Europe Junior, които имат знанията и желанието да представят на посетителите презентации за Европейската година на доброволчеството и за други актуални европейски теми. Потвърждение за доброволчески инициативи за библиотеките вече има от София, Пловдив, Велико Търново, Добрич, Плевен, Враца, Стара Загора и други градове. Европейските информационни мрежи в България, сред които Европа Директно, Европейският потребителски център, СОЛВИТ, Центърът за развитие на човешките ресурси, БТТП – Евроклуб, Team Europe Junior, и всички желаещи, също ще участват в доброволческата инициатива и ще дадат своя принос.
В инициативата каним да се включат и доброволците, с които библиотеките имат трайни контакти и вече работят съвместно.
Целта на тези събития е популяризирането на идеята за доброволчеството и разговори в общностите за възможностите и същността на доброволчеството за библиотеките. Приканваме колегите от библиотеките да изпратят информация за събития, инициативи и прояви на доброволчество за библиотеките в техните общности в офиса на ББИА, които ще бъдат отразени на интернет страниците на Представителството и ББИА.
Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Отговорността за нейното съдържание се носи единствено от Европейски информационен център - Велико Търново и при никакви обстоятелства не може да се разглежда като отразяващо позицията на Комисията.
Designed for web hosting in Collaboration with free wordpress themes and wp theme site and android development